Trabzon Holefter Pazarı sessizliğe büründü!
Trabzon’un Arsin ilçesine bağlı Holefter köyünde yapılan yerel Holefter Pazarı, sessiz görüntüsü ile dikkat çekiyor. Arsin Belediye Başkanı Sayın Muhammet Sait Gürsoy ilçede gerçekleştirdiği projelerinden biri olan Holefter yerel pazarında satış yapan Murat Durmuş, bu pazarda köylülerin ürettikleri ürünlerini satabildiğini söyledi. Pazarda birçok tezgah boş dururken, satış yapan Murat Durmuş sisin neredeyse tüm sebze-meyveleri yaktığını kaydetti.
“HOLEFTER PAZARI 4 SENE ÖNCE HAYATA GEÇTİ”
Pazarda satış yapan Murat Durmuş, pazarın ilk kuruluş zamanını şu şekilde aktardı: “Bu pazar 4 sene önce kuruldu. İlk kurulma yeri Işıklı köyündeydi. Orada bir ay kadar pazarcılık yaptık. Sonra buraya geldik. Burada çoğunlukla civar köylüler, şehirden gelen arkadaşlarımız var ama gene buralı insanlar buradan alışveriş yapıyorlar.”
Pazarda köy malzemelerinin satılmasının pazarın en ayırt edici özelliği olduğunu vurgulayan Durmuş, “Bu köyde yetişen mahsulleri burada pazarlıyoruz. Burası sahne pazarı gibi. Diğerlerinden pazarlarla karşılaştırıldığında, Kiraçhane pazarında ise bir şey üretilmiyor ve Kadınlar Pazarı da Akçaabat'tan alıyor. Akçaabatlılar yapıyor ama burada sattıklarımız biz kendimiz üretiyoruz. Bazen dışarıdan bize mesela mantar gelir.” dedi.
Sisin bütün meyve-sebzeyi yaktığını söyleyen Durmuş, “Arkadaşlarımızdan sebze de satan var. Ama bu sene sebze, meyve yok. Yani meyvelerde bu sene hiç yok. Erik, elma, armut, kiraz, bu duman yaktı onları. Sis yaktı onları yani duman diyoruz. Sebzelerde yine bu yağmurdan, dumandan nedeniyle hasat vermedi. Fasulyeler de yok, mısır da öyle çıkmadı. Biber, domates, patlıcan onlar da henüz çıkmadılar. 15-20 günden sonra bizim sebzelerimiz çıkar.” ifadelerini kullandı.
Pazarı tanıtmaya devam eden Durmuş, açıklamalarını şöyle tamamladı: “Burada süt var, yağ, peynir var, baklava var, börek var Mısır ekmeğimiz var. Evde ateşte yapıyoruz. Sabah 07.00 akşam 20.30 olmak üzere ateş içerisinde bulunuyor. Mısır ekmeğine çok az beyaz un katıyoruz. Başka bir şey kullanmıyoruz. Beyaz un katmazsak daha yumuşak oluyor. Burmalı bakla da var. Kilosu 160 TL’den satıyorum. Bir tepsi ise 3-3,5 kilo civarında. Bir tepsi burma 500 TL. Mısır ekmeğinin ise 35 TL kilosu. Köy armudu var. Armutları satmak için değil çeşit olsun diye bulunduruyorum. Ayrıca arkadaşın tezgahında bulunan elma sirkesi var. Kendi fındıklıklarımızda olan elmalardan yapılan sirke. Bir de su böreğiyle el emeği yapılan toka ve taçlar bulunmaktadır.”
Holefter, Yunanca holeften kelimesinden gelmektedir. Türkçe de ise anlamı horon oynanan büyük alan olarak tanımlanmaktadır.
9636,12%-0,25
34,65% 0,03
36,34% -0,09
2930,86% -0,01
4880,88% 0,00
Rize
27.11.2024