Kilo verme yolunda uygulanabilecek sayısız diyet ve gündeme gelen her diyeti uygulayan birçok insan var. Ancak yeterli vitamin ve minerallerin tam olarak alınamamasına sebep olan bu diyetler aslında sağlık için oldukça tehlikeli.
Düşük karbonhidrat diyeti, 5:2 aralıklı oruç diyeti, detoks diyeti, lahana çorbası diyeti... Hızlı kilo vermenize yardımcı olmayı vaat eden diyetlerin sonu yok. Bu konuda en önemli nokta işe yarayıp yaramadığı.
Pek çok moda diyet sağlıksız ve sizi hasta edebilecek yeme alışkanlıklarını öngören hiçbir bilimsel veriye dayanmaz. Hatta İngiliz Diyetisyenler Derneği'ne göre, sağlık riskleri olmadan uygulayabileceğiniz mucizevi bir diyet yok.
Düşük kalorili bir diyet uygulayanlar başta çok hızlı kilo verebilir ama kısa sürede sıkılırlar ve eski beslenme alışkanlıklarına dönerler. Neticede verdikleri kiloları geri alırlar. Bu yüzden moda diyetlerden kaçınmak en doğrusu.
Pek çok diyet, özellikle hızlı diyetler, tükettiğiniz kalori miktarını önemli ölçüde azaltmayı amaçlar. Beslenme uzmanı Ursula Arens, bu diyetlerin kendinizi çok hasta hissetmenize neden olduğunu belirtiyor ve beslenme açısından dengesiz oldukları için uzun vadeli olumsuz sağlık etkilerine yol açabildiklerinin altını çiziyor.
Bazı diyetler, et, balık, buğday veya süt ürünleri gibi belirli gıda ailelerinin kesilmesini önerir. Bu, vücudunuzun düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu besinleri ve vitaminleri almanızı engelleyebilir. Besinleri diyetinizden çıkarmadan da kilo vermek mümkün.
Bazı diyetler, önemli bir enerji kaynağı olan karbonhidratlardan çok düşüktür. Bu tür diyetlerle kilo verebilseniz de, genellikle yüksek protein ve yağ içerirler ve bu da sizi hasta edebilir. Düşük karbonhidratlı diyetler ayrıca ağız kokusu, baş ağrısı ve kabızlık gibi yan etkilere de neden olabilir. Çok fazla doymuş yağ, kolesterolünüzü yükseltebilir ve kalp hastalığı ve felç riskinizi artırabilir.
Bazı diyetler, toksinlerin vücutta biriktiği ve belirli yiyecekleri yiyerek veya bunlardan kaçınarak giderilebileceği fikrine dayanır. Ancak toksinlerin vücudumuzda biriktiğine dair bir kanıt yok. Detoks diyetleri, kalorileri kısıtlamayı, buğday veya süt ürünleri gibi belirli yiyecekleri tamamen kesmeyi ve çok sınırlı sayıda yiyecek yemeyi içerdiğinden kilo kaybına yol açabilir.
Bazı diyetler, lahana çorbası, çikolata veya yumurta gibi tek bir yiyecek veya öğün yemeye dayanır. Diğer diyetler, yiyecekleri yalnızca genetik tipe veya kan grubuna göre belirli kombinasyonlarda yemeyi önerir. Bu diyetleri uzun vadede sürdürmek oldukça zor olabilir.
Uzmanlara göre sağlıklı bir şekilde kilo vermenin ve geri almamanın tek yolu, yeme ve egzersiz şeklinizde kalıcı değişiklikler yapmak. Daha az yemek yemek ve daha az yağ, şeker ve alkol içeren içecekleri seçmek gibi birkaç küçük değişiklik kilo vermenize yardımcı olabilir.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01
Rize
23.11.2024