ANTALYA, (DHA) - AKDENİZ Üniversitesi ile UNESCO ve Dünya Sualtı Federasyonu tarafından düzenlenen ScienceInBlue isimli AB projesi ve Uluslararası Kemer Sualtı Günleri kapsamında 17 ülkeden katılımcılara Sualtı Robotları Eğitimi, sualtı eser çıkartma yöntemleri gibi birçok alanda bilimsel dalış eğitimi verildi.
Akdeniz Üniversitesi, UNESCO ve Dünya Sualtı Federasyonu (CMAS) tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu destekleriyle 'Bilimsel Dalış' ve 'Sualtı Kültür Mirası' alanında eğitim programı düzenlendi. 11 Mayıs tarihinde başlayan ve 20 Mayıs tarihinde sona erecek program kapsamında katılımcılara, Sualtı Robotları Eğitimi, Sualtı Tabletleri ve bilgisayarları eğitimi, sualtından airlift kullanma, belgeleme ve çizim yapma, 3B fotoğraf çekme, basınç odası teknolojisi, sualtı eser çıkartma yöntemleri gibi çok yönlü bilimsel dalış eğitim verildi.
17ÜLKEDEN TEMSİLCİLER KATILDI
Programa 17 ülkeden akademisyenler ve Kültür Bakanlığı temsilcileri katıldı. Güzel Sanatlar Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Sualtı Kültür Kalıntılarını Koruma Anabilim Dalı Öğr. Üyesi ve aynı zamanda Proje Koordinatörü Doç. Dr. Hakan Öniz ve program katılımcıları, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker ile bir araya geldi.
PROGRAM HAKKINDA BİLGİ VERİLDİ
Ziyarette ülkelerinde sualtı kültür mirası alanında görev almak üzere eğitim almakta olan Senegal, Mozambik, Cezayir, Tunus, Cabo Verde, Kenya, Maritius, Comoros, Cibuti, Madagaskar, Eritre, Gambia, Mısır ve Fas Kültür Bakanlıkları temsilcilerinden oluşan isimlere Türkiye, Portekiz, Polonya ve İtalya'dan akademisyenler de eşlik etti. Program içeriği hakkında bilgi veren Proje Koordinatörü Doç. Dr. Hakan Öniz, “Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan da üç uzmanın katıldığı eğitim programında Akdeniz ve Galatasaray Üniversiteleri tarafından sürdürülen ScienceInBlue isimli AB projesi ve Uluslararası Kemer Sualtı Günleri kapsamında Sualtı Robotları Eğitimi, Sualtı Tabletleri ve bilgisayarları eğitimi, sualtından airlift kullanma, belgeleme ve çizim yapma, 3B fotoğraf çekme, basınç odası teknolojisi, sualtı eser çıkartma yöntemleri gibi çok yönlü bilimsel dalış eğitimleri yapılmaktadır" ifadelerini kullandı.
FOTOĞRAFLI