Nuray UZATMAZ/KAYSERİ, (DHA)- KAYSERİ’de Mustafa Filizman (68), 700'e yakın kitabın bulunduğu şapka atölyesinde 44 yıldır üretim yapıyor. Filizman, "Bazen yoldan geçenler veya şapka alanlar kitapları görünce herhangi bir sahaf dükkanı veya emaneten koyulmuş kitap zannediyor. Şapkacının bu kitapları okuduğunu tahmin etmiyorlar" dedi.
Kayseri'de yaşayan Mustafa Filizman, 1980 yılında şapka atölyesi bulunan babasının yanında çırak olarak işe başladı. Babasının yanında ustalaşan Filizman, kendi iş yerini kurdu. 35 yıl tarihi Vezir Han'ında şapka üretimi yapan Filizman, sonrasında ise işini Kapalı Çarşı'da sürdürdü. Filizman, 44 yıldır şapka üretimini sürdürüyor. Kitap okumayı seven Filizman'ın iş yerinde 700'e yakın kitap bulunuyor. Mesleğe askerden geldikten sonra babasının yanında başladığını anlatan Mustafa Filizman, "44 yıldır şapka imalatı yapıyorum. 35 yıldır Vezir Hanı'nda imalat yaptım. Orası restorasyona geçinde Kapalı Çarşı'ya geldim. Şu an da mesleğime Kapalı Çarşı'da devam ediyorum. Kayseri’de şapka imalatı yapan 2 kişi kaldık. Şapkalar zamanla modaya uygun olarak değişiyor. Bu mesleğe ilk başladığımda sekiz köşe kasketler vardı. Sadece sekiz köşe geçerdi. Sonra baretta şapka moda oldu. Modaya ayak uydurunca mesleği uzun süre devam ettirme şansım oldu. Yeniliğe ayak uydurmak çok önemli" diye konuştu.
‘KİTAPLARI GÖRENLER SAHAF DÜKKANI ZANNEDİYOR’
Atölyesinde 700'e yakın kitap bulunduğunu belirten Filizman, “Meslek lisesinde okurken böyle bir kitap alışkanlığı oldu. Zaman zaman sahaflardan ya da yeni çıkanlardan kitap alıyordum. Çok sayıda edebiyat dergisi var. Burada 700'e yakın kitap var. Bazen yoldan geçenler veya şapka alanlar kitapları görünce herhangi bir sahaf dükkanı veya emaneten koyulmuş kitap zannediyor. Şapkacının bu kitapları okuduğunu tahmin etmiyorlar. Fakat, benimle sohbet ettikten sonra 'bunları okumuş' diye düşünüyorlar. Bu şekilde kitapsever insanlarla dostluklarım oldu" ifadelerini kullandı. (DHA)
FOTOĞRAFLI