Tarih: 23.08.2023 11:38

FIP Belirtileri Nelerdir? Kedilerde Görülen FIP Ölümcül Mü?

Facebook Twitter Linked-in

Kedilerde sıklıkla görülebilen viral bir hastalık olan Kedi Enfeksiyoz Peritoniti yani FIP, koronavirüs nedeniyle ortaya çıkan ancak belirtiler açısından farklılık gösteren bir hastalık. 

KORONAVİRÜS MUTASYONA UĞRAYINCA ORTAYA ÇIKIYOR

Kedi Enterik Koranavirüs ile enfekte olan kedilerin yaklaşık yüzde 10'unda virüs çoğalır ve mutasyona uğrayıp enfeksiyona yol açabilir. Bu gibi bir durumda böbrek, beyin ve karın bölgesinde ciddi bir enfeksiyon oluşumu söz konusu olur. 

İŞTAHSIZLIK, ATEŞ, İLTİHAP...

Islak formda FIP geliştiren kedilerde genellikle ilk etapta iştahsızlık, kilo kaybı, depresyon ve ateş gibi genel semptomlar ortaya çıkar. Kuru formdaki FIP ise kan damarlarının çevresinde enfeksiyon ve iltihaplı lezyonlara neden olabilir. Bu bölgelerde oluşan enfeksiyonlar beyne, karaciğere, böbreklere, akciğerlere ve cilde ulaşarak zarar verebilir. Kedilerde fip hastalığı ıslak formda olduğunda karın içi bölgede sıvı birikir ve kedinin göbeğinde şişkinlik meydana gelir. Göğüste sıvı birikimi meydana gelmesi halinde kedi nefes alırken zorluk yaşar. 

Kedilerde fip hastalığı teşhisi ise oldukça zor. Tek bir kan testiyle fip teşhis edilemediği için tanı konurken birden çok unsura odaklanılması gerekiyor. 

FIP TEDAVİSİ NASIL YAPILIYOR? 

FIP tedavisine yardımcı olmak için çeşitli antiviral ilaçlar olsa da kesin olarak kanıtlanan bir ilaç olmadığı biliniyor. Kedilerde fip hastalığı tedavisi kapsamında destekleyici bakım için biriken sıvının drenajı ve kan transfüzyonu gibi çeşitli süreçlere başvurulabiliyor. 

KEDİLERİN YAŞAM ALANINI TEMİZ TUTUN

Peki FIP'i önlemenin bir yolu yok mu? Kedilerde fip hastalığını önlemenin tek yolu koranavirüs enfeksiyonunu önlemek. Bu virüs genellikle çok kedi barındıran yerlerde veya evlerde yaşayan kediler için risk olarak değerlendiriliyor. Bunun dışında kedilerin düzenli olarak veteriner hekim kontrollerine götürülmesi ve mümkün olduğunca sağlıklı tutulması, kedi tuvaletlerinin temiz tutulması, kedi tuvaletleri ile mama ve su kaplarının ayrı tutulması, evde çok kedi yaşıyorsa aşılamaların düzenli olarak yapılması gibi tedbirlerle kedilerin genel sağlığı iyileştirilebilir.

FIP'in bulaşıcı olduğu düşünülmese de ciddi bir hastalık olduğu ve enfekte olan kedinin hayatını tehdit ettiği asla unutulmamalı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —