Tarih: 26.08.2023 13:18

Fıstık Ezmesi Kimler İçin Sakıncalı?

Facebook Twitter Linked-in

Fıstık ezmesi özellikle spor yapanlar tarafından sık tüketiliyor. Kişiye enerji veren bu yiyecek kilo vermeyi destekliyor. Bir dilim ekmeğin üstüne sürülerek yenilen yüzde 100 fıstık ezmesinin sağlık için inanılmaz faydaları var. 

ZAYIFLAYABİLİRSİNİZ

Fıstık ezmesi, karbonhidratlardan daha yavaş sindirilen iki makro besin açısından zengin: protein ve yağ. Diyetisyenlere göre protein kişiyi daha uzun süre tok tutuyor, bu da abur cubura olan ihtiyacı kesiyor. Araştırmalar, proteinin, açlık hormonu olarak adlandırılan grehlin düzeylerini düşürmede makrobesinler arasında en etkilisi olduğunu ortaya koyuyor. 

KALP SAĞLIĞINIZI KORURSUNUZ

Yer fıstığı, enerji ve kalp sağlığı için önemli olan bir antioksidan olan koenzim Q10 açısından zengin. Fıstık ezmesi bu noktada çok önemli. Bu yiyecek ayrıca, kandaki kötü kolesterol düzeylerini düşürmeye yardımcı olan, kalp krizi ve felç riskinizi azaltabilen tekli doymamış yağlar açısından da depo gibi. 

KAS YAPABİLİRSİNİZ

Yaşlandıkça daha fazla protein yemek ve kuvvet antrenmanı yapmak çok önemli. Fıstık ezmesi de, kas büyümesini destekleyecek protein içeriği nedeniyle egzersiz öncesi veya sonrası mükemmel bir atıştırmalık. 

KAS AĞRISINI HAFİFLETEBİLİRSİNİZ

Yapılan bir çalışmada, kolesterol düşürücü ilaç alan ve kas ağrısı bildiren 50 hasta iki gruba ayrıldı. 25 kişilik bir grup 30 gün boyunca koenzim Q10 takviyesi aldı, bir kontrol grubu da plasebo hapı aldı. CoQ10 takviyesinin, hastaların yüzde 75'inde kas ağrısını azalttığı görüldü.

ET YEMEDEN GEREKEN BESİNLERİ ALIRSINIZ

100 gram fıstık ezmesinde 22.21 gram protein, aynı miktarda biftekte 24.85 gram ve yaklaşık aynı miktarda vitamin ve mineral alırsınız. Fıstık ezmesi daha fazla kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, bakır, B1 ve B3 vitaminleri ve Folat içerir. 

FELÇ RİSKİNİ AZALTIRSINIZ

Bir Japon araştırması günde sadece dört ila beş yer fıstığı yiyen kişilerin herhangi bir felç geçirme riskinin yüzde 16 daha düşük olduğunu ortaya koyuyor. Bu noktada fıstık ezmesi günlük beslenme içine mutlaka eklenmeli. 

KRONİK İLTİHABI DÜŞÜRÜRSÜNÜZ

Yer fıstığı ve fıstık ezmesinde bulunan magnezyum kronik iltihabın belirtilerini azaltmada etkili. 

DİYABETİ YENEBİLİRSİNİZ

Şeker eklenmeden yapılan doğal fıstık ezmesi düşük glisemik bir besin, yani kan şekerini yükseltmiyor. Bu yüzden kan şekeri seviyelerini yönetmesi gereken insanlar için yararlı olabilir. Hatta 2018'de yapılan küçük bir çalışma, birkaç yemek kaşığı fıstık ezmesi yemenin, yüksek karbonhidratlı bir yemek yedikten sonra alacağınız kan şekeri artışını azaltabileceğini gösteriyor. 

BEYNİNİZİ DAHA İYİ ÇALIŞTIRIRSINIZ

Araştırmalar, fıstık ezmesinde bulunanlar gibi tekli doymamış yağlardan yüksek bir beslenmenin, öğrenme ve hafıza için önemli olan nörotransmiterin üretimini artırdığını gösteriyor. Düşük asetilkolin seviyeleri, hafıza sorunları ve Alzheimer hastalığı ile ilişkilendiriliyor. 

DAHA İYİ UYURSUNUZ

Gece bir türlü uyuyamıyorsanız, bir yemek kaşığı fıstık ezmesi tüketin. Yer fıstığı, uyku kalitesini artırmaya yardımcı olan bir amino asit olan sağlıklı bir triptofan kaynağı. Araştırmalar, triptofanın sakinleştirici hormon serotonin ve doğal uyku hormonu melatonin üretimi için kritik olduğunu gösteriyor. 

KANSERE KARŞI KENDİNİZİ KORURSUNUZ

Fıstık ezmesi kalp sağlığı, yüksek protein ve lif içeriği nedeniyle kilo yönetimi ve kan şekeri kontrolü dahil olmak üzere çok sayıda sağlık yararı sunan bir besin. Aynı zamanda E vitamini, magnezyum ve potasyum gibi birkaç önemli besin açısından zengin. İşte tüm bu faydalar kanseri önlemede de rol oynayabileceğini gösteriyor. Yapılan bazı araştırmalar da, yer fıstığı ve fıstık ezmesi tüketmenin, kolorektal kanser gibi belirli kanser türlerinin riskinin azalmasıyla ilişkili olabileceğini öne sürüyor. 

Tüm bu yararların yanında fıstık ezmesini fazla miktarda tüketmek bazı riskleri beraberinde getiriyor. Uzmanlar bal eklenmiş fıstık ezmesinin kan şekerini yükseltirken şişkinlik ve gaz gibi sindirim sorunlarına neden olabileceğini söylüyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —