AB’den coğrafi işaret tescili alan Bursa şeftalisinde hasat başladı
Yavuz YILMAZ/İNEGÖL (Bursa), (DHA)-AVRUPA Birliği’nden coğrafi işaret tescili alan Bursa şeftalisinin hasadı İnegöl ilçesinde başladı. 2 bin dönüm alanda 7 bin ton üretimi yapılan ve tarlada kilosu 18 TL’den alıcı bulan Bursa şeftalisi, pazar tezgahlarında ise 50 TL’den satışa sunuluyor.
Lezzeti, aroması ve uzun raf ömrüyle ön plana çıkan ve Türkiye’nin AB tarafından coğrafi işaretle tescillenen 24’üncü ürünü olan Bursa şeftalisinde hasat başladı. Bursa Ovası'nda yetiştirilen ve Avrupa başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilen şeftali, bu yıl hem rekoltesiyle hem de hasat zamanında alınan AB tesciliyle üreticisinin yüzünü güldürdü. İnegöl ilçesinde şeftali hasadına katılan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, yüksek rekolteye rağmen, ürünün tarlada düşük fiyattan alıcı bulduğunu belirterek, “Avrupa Birliği tarafından coğrafi işaret olarak tescillenen Türk ürünü olan bu şeftali, cinsi de Gülaven cinsi. Bunun hasadı başladı. Bu kadar güzel ürün ne olduysa fiyat düştü. Şu anda 30 liradan giden malın, bugün 17-18 lira civarına düştüğünü görüyoruz. Gerçekten üzülüyoruz. Bunun maliyeti 10 liraları geçiyor. Çiftçi nereden para kazanacak. 1 haftada ne değişiyor biz de anlamadık. Kim bu fiyatlarla oynuyor. Bu aracıların kalkmasını özellikle söylüyoruz. Türkiye’de sürekli Tarım Kredi Marketleri kuruldu. Direkt çiftçiye ulaşıp, bu ürünü çiftçinin de kazanacağı biçimde alsak, ondan sonra da az bir karla birlikte tüketiciye dağıtsak olmaz mı? 17 liraya giden şeftali 1’inci sınıf. Eminim kimse 50 liradan aşağı yiyemeyecek. İnegöl’de şeftali üretiminin en yoğun olduğu İsaören Mahallesi’ndeyiz. Burada hasat yapılıyor. Çiftçinin morali yeniden bozuldu. 3’üncü kalite mal 30 lira yaparken, 1’inci kalite mal 17-18 lira. Aslında bunun çözümü Tarım Kredi Kooperatifi Marketleri ile çözülecek bir şey. Onlar da kar amaçlı bir market artık. Kazanma parayı, gel çiftçinin kurtaracağı şekilde al, sat” dedi.
‘BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ PİYASAYA GİRİP, FİYATLARI REGÜLE ETMELİ’
2 bin dönüm alanda 7 bin ton şeftali üretimi yapıldığını söyleyen Çelik, “Avrupa Birliği tarafından tanınan 24’üncü Türk ürünü Bursa şeftalisi. Önemli bir ürün olduğu için, Siyah incir de Büyükşehir Belediyesi Tarım A.Ş. devreye girip, fiyatı regüle ederken aynı şekilde şeftalide de Büyükşehir Belediyesi piyasaya girip, regüle etmelidir. Çünkü Bursa’nın, Avrupa Birliği tarafından tescillenen bir ürünü, en önemli ürünüdür hatta. Siyah incir bile onun arkasından gelir” ifadelerini kullandı.
‘ÇİFTÇİ ESKİDEN BİTMEK ÜZEREYDİ, ŞU AN BİTTİ’
İsaören Mahallesi Kırsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Erhan Ulu da rekolteyle yüzü gülen çiftçinin, fiyat karşısında büyük hayal kırıklığı yaşadığını belirterek şunları söyledi:
“Bundan 10 gün önce şeftali ilk olarak 30-35 lira arasından satıcı bulmaktaydı. Fakat şu an Avrupa patentli, tescilli ürünümüz şeftali 15-17 lira arasında düşüş yaptı. Biz üreticilere maliyeti, işçiliği eklediğiniz zaman 15 TL’yi buluyor. Gün geçtikçe çiftçimiz bitmek üzere. Tarım Kredi Kooperatifleri var, değişik kuruluşlar var, marketler var. Bunlar neden aracıyla iş yapıyor? Artık sözün bittiği yerdeyiz. Çiftçi eskiden bitmek üzereydi, şu an bitti. Şu an üzerinde bulunduğumuz bahçe 20 dönüm bir bahçe. Bakımıyla her şeyiyle dört dörtlük bir bahçe. Lakin bu sene bu bahçe komple kesilecek.” (DHA)
FOTOĞRAFLI