İZMİR, (DHA)-KURBAN Bayramı tatilinin başlamasıyla uzmanlar, her yıl bu dönemde sık yaşanan sağlık sorunlarına karşı uyarıyor. Medicana Sağlık Grubu Acil Tıp Uzmanları'ndan Uzm. Dr. Fecri Bengi, her yıl Kurban Bayramı'nda özellikle acemi kasapların yaşadığı yaralanmalara karşı "Hayvan kesimini profesyonellere bırakın" uyarısında bulundu.
Kurban tatilinin başlamasıyla birlikte Medicana International İzmir Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Fecri Bengi, "Tatilde, kurban keserken yaşanan el ve parmak yaralanmaları, aşırı yemek tüketimine bağlı şeker ve tansiyon sorunları, kalp krizleri, trafik kazaları, boğulma ve deniz kazalarını sık görüyoruz" diyerek oluşabilecek sorunlara karşı önerilerde bulundu. Bayram tatillerinde trafik yoğunluğu arttığı için özellikle ilk ve son günlerde ölümlü trafik kazalarının daha fazla olduğuna değinen Bengi, "Yola çıkacaksanız diğer günleri tercih etmeye çalışın. Uzun yolculuklarda kısa aralıklarla mola verin. Molalarda ağır, yağlı, hamurlu, şekerli gıdalardan uzak durun. Direksiyon başındayken dikkatinizi dağıtacak işlerden kaçının" dedi. Dr. Bengi, beslenme düzeninin, genelde bayramlarda bozulduğuna dikkati çekerek, "Bayramlarda genelde kontrolsüz bir şekilde yeme hatasına düşülür. Ağır yemekler sonrasında hipertansiyon, diyabet, kalp ve beyin damar hastalıklarına bağlı sorunlar tetiklenir. Alıştığınız öğün çeşitlerinin dışına çok çıkmamaya özen gösterin, vücudunuzu yormayacak olan yemek çeşitlerini tercih edin" dedi.
GÜNDE 2 LİTRE SU İÇİN
Sıcak günlerde öğlen saatlerinde uzun süre güneş altında kalma sonucu sıvı, elektrolit kaybı ile birlikte hipertansiyona bağlı ciddi kalp ve beyin damar problemleri olabileceğini belirten Uzm. Dr. Fecri Bengi, şu önerilerde bulundu: "Aşırı sıcak ortamda ve susuz kalmamaya çalışın. Açık renkte, ince, teri emen pamuklu elbiseler tercih edin ve mutlaka şapka takın. Sıvı alımının günde 2 litrenin altına inmemesine özen gösterin. Temel olarak tükettiğimiz sıvı ise su olmalı. Yaz sıcağında sıvı ihtiyacını alkollü içeceklerle karşılamaya çalışmak da sık yapılan hatalardan biridir. Alkollü içecekler hiçbir zaman suyun yerini tutmadığı gibi vücuttan fazla miktarda su atılmasına yol açar. Ayrıca aşırı soda tüketmek içerdiği tuz nedeniyle özellikle yüksek tansiyon ve kalp yetersizliği sorunu olanlar için önerilmez. Yaz döneminde sıcakla kaybedilen mineraller de göz önüne alınarak soda tüketilebilir. Ancak bu tüketim 2 şişeyi geçmemeli. Kronik hastalıklara sahip kişilerin ilaçlarını düzenli kullanması çok önemlidir."
Ayrıca sıcak günlerin vazgeçilmezi olan deniz ve havuzları tercih edenlerde, suda boğulma, sığ su travmaları ve deniz canlılarına bağlı yaralanmaları arttığını vurgulayan Uzm. Dr. Fecri Bengi, yeterli derecede yüzme bilmeden, bilinmeyen denizlere özellikle alkollü olarak girilmemesi gerektiğini söyledi.(DHA)
FOTOĞRAFLI