Bu durum vücut tipine, hormonal etkilere, genetik geçişlere, yaşa, ek hastalıkların varlığına, beslenme şekline ve kişinin genel hayat tarzına göre değişkenlik gösterebilir. Regl döneminde yaşanan baş ağrıları da bunlardan biridir.
Adet kanaması başlamadan önceki 2 gün veya başladıktan sonraki 3 gün içerisinde meydana gelen baş ağrılarına ”regl saf migreni” adı verilmektedir. Üreme çağındaki kadınların hemen hemen yarısında, bu dönemde migrene eğilim olsa da, sadece %10’luk bir kısmında atak görülmektedir.
Menstrüel migren (regl dönemi migreni) vücuttaki östrojen hormonunun ani olarak dalgalanmasıyla yakından ilişkilidir. Ovulasyon (yumurtlama) döneminden adet kanamasının başladığı döneme kadar yaşanan sürede, vücuttaki östrojen miktarı hızlı bir şekilde yükselişe geçer. Öyle ki bu yükselme; vücutta ödem oluşması, memelerde hassasiyet ve şişme, ruh halinde değişiklikler ve çarpıntı gibi belirtilerle kendini gösterir.
Kanamanın aktif bir şekilde başlamasıyla birlikte, günlerdir yükselmekte olan bu hormon ani bir düşüş yaşar. Bu hızlı düşüşün vücutta yarattığı etki ise, bazı kadınlarda adet döneminde baş ağrısı şeklinde ortaya çıkar. Migrenin şiddeti diğer migren türlerinden farklı değildir. Regl migreni, kadının sinir sisteminin, bu hormonal dalgalanmaları ne kadar tölere edebildiği ile de ilgilidir.
Bu noktada yapılması gerekenler de şöyle özetlenebilir;