MERSİN, (DHA)-AKDENİZ Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Mersin Üniversitesi, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ, Çukurova Üniversitesi ile TMMOB Çevre Mühendisleri Odası işbirliğinde düzenlenen, Mersin’in Mavi Ufku / İklim Krizi, Kirlilik ve Biyoçeşitlilik Çalıştayı sona erdi.
Mersin Akdeniz bölgesinde iklim değişikliğinin etkileri ve deniz kirliliği; biyoçeşitlilik konularında farkındalığı artırmayı, paydaşları bir araya getirerek iş birliği olanaklarını yaratmayı ve somut çözüm önerileri geliştirmeyi hedefleyen çalıştaya; Akdeniz Belediyesi Başkanı Hoşyar Sarıyıldız, Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Bedrettin Gündeş, akademisyenler ve meslek örgütü temsilcileri, meclis üyeleri, Akdeniz Kent konseyi bileşenleri, öğrenciler, basın mensupları ile davetliler katıldı.
Başkan Hoşyar Sarıyıldız, çalıştayın sonuç bildirgesinde ortaya çıkan sonuçlara göre, belediye olarak üzerlerine düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduklarının altını çizerek, “Yeter ki her kesim bu kapsamda üzerine düşeni yapsın. Akademisyenlerimizin de açıkladığı üzere çevre sorunlarına, iklim sorununa aslında hepimiz bir ölçüde sebebiyet vermekteyiz. Örneğin; değerli akademisyenlerimizin yaptığı sunumlardan; sokağa atılan bir pet bardağın, körfez ülkelerine, Doğu Akdeniz’e ya da Cebelitarık taraflarına kadar nasıl bir habitatı etkilediğini, deniz altı ve deniz üstü yaşamına nasıl zarar verdiğini hep birlikte gördük” dedi.
'HEPİMİZE DÜŞEN BÜYÜK SORUMLULUKLAR VAR'
Göreve geldikleri ilk günden bu yana çevreci dernek, kurum ve akademisyenlerle sürekli fikir alışverişinde bulunduklarını kaydeden Başkan Sarıyıldız; “Sahil ve mahalle temizlik çalışmaları, ayrıca toplumsal bilinçlendirme faaliyetlerini sürdürdük. Tabi bu yeterli değil. Kazanlı sahilinde, Caretta Carettaların deniz ile buluşmasına şahitlik eden bir arkadaşınız olarak söylüyorum, bunun kıymetini ve korumamız gerektiğini bilen bir noktada, hepimize düşen büyük sorumluluklar var. Bu çalıştayda, özellikle akademik alanda hocalarımızın vermiş olduğu uzman görüşleri ile MESKİ ve Büyükşehir’den arkadaşlarımızın katkıları ile verilen bu sunumlarda emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz. Çalıştayın, hepimize başarı getirmesini diliyoruz” diye konuştu.
Çalıştay, akademisyenlerin konuya ilişkin bilimsel sunumları, iklim krizi ve çevre kirliliğinin geldiği insanlığı tehdit edici boyutu ve risk altındaki biyoçeşitliliği ele alan sunumları ile devam etti.
Alanında uzman akademisyenlerin sunumlarıyla zenginleştirdiği ve çalışma gruplarının oluşturulduğu İklim Krizi, Kirlilik ve Biyoçeşitlilik Çalıştayının amaç ve hedefi; Akdeniz Bölgesi’nde iklim değişikliğinin yarattığı etkileri bilimsel olarak masaya yatırıp tartışmak, deniz kirliliği ve biyoçeşitlilik konularında toplumsal bilinç ve farkındalığı artırmak, konuyla ilgili paydaşları da bir araya getirerek bütün bu alanlarda iş birliği olanaklarını yaratıp mevcut sorunlara dair ortak çözüm önerileri geliştirmek olarak belirlendi. (DHA)
FOTOĞRAFLI