Akdeniz’in en sevilen tatil yerlerinden biri olan Alanya, mavi bayraklı plajlara, her tatil ihtiyacını başarılı şekilde karşılayan otellere ve tarihi hazinelere ev sahipliği yapıyor.
Alanya Akdeniz ikliminin etkisindedir. Bu nedenle dört mevsim boyunca ziyaret edilir. Ulaşım için hava veya kara yolu tercih edilebilir. Pek çok ilden direkt düzenlenen otobüs seferleri ya da şahsi aracınız ile Alanya’ya ulaşabilirsiniz. Eğer hava yolu ile ulaşmayı tercih ediyorsanız Alanya sınırları içerisinde bulunan Gazipaşa Havalimanı’nı ya da Antalya’da bulunan Antalya Havalimanı’nı kullanabilirsiniz.
Eğlence mekanları, zengin alışveriş olanakları ve her tatil ihtiyacını karşılayabilecek donanıma sahip turistik yerleri ile Alanya özellikle yaz aylarında nüfusu neredeyse ikiye katlanan bir bölgedir. Mutlaka görülmesi gereken çok sayıda yere sahip olan ve özellikle doğal güzellikleri ile dikkat çeker.
Görülmesi gereken yerler listesi elbette bunlarla sınırlı değildir. Listede bulunan ve bulunmayan çok sayıda yer Alanya gezinizin eğlenceli hale gelmesini sağlar. Yerli ve yabancı turistlerin favori yaz tatili mekânlarından biri olan Alanya için yalnızca deniz tatili yapılabilecek bir yer olduğunu düşünmek doğru değildir. Aynı zamanda kültür keşifleri için de ideal bir bölgedir.
Akdeniz’e hakim bir konumda, deniz seviyesinden 250 metre yüksekte, bir yarımadanın zirvesinde bulunan Alanya Kalesi yerli ve yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen tarihi yapılardan biridir. 13. yüzyıl civarında inşa edilen ve Selçuklu Sultanı I. Alâeddin Keykubat tarafından yaptırılan Alanya Kalesi, 10 hektardan daha büyük bir alanı kapsayan görkemli bir yapıdır.
Denizden gelecek saldırılara karşı savunma ve gözetleme amacıyla tasarlanan Alanya Kalesi toplamda 6,5 kilometre boyunca uzanan surlara sahiptir. Osmanlı döneminde de yoğun olarak kullanılmıştır.
Dik bir yoldan yürüyerek ya da toplu taşıma araçlarını kullanarak Alanya Kalesi’ne ulaşabilirsiniz. Kalenin içerisinde devasa sarnıçlar, Alanya’nın eski camilerinden biri olan Süleymaniye Camii, iç kale, tophane ve saray bölümü bulunur. 60 TL ücret ödeyerek iç kısımları gezebilirsiniz.
”Alanya Kalesi konum için tıklayın”
Damlataş Mağarası Alanya’nın en bilindik doğa harikalarından biridir. 1948 yılında keşfedilen ve keşfedildiği yıldan beri binlerce insan tarafından ziyaret edilen Damlataş Mağarası Alanya Kalesi’nin alt bölümünde, Damlataş Plajı’nın arkasında yer alıyor.
50 metrelik geçitleri, milyonlarca yıldır doğal yöntemler ile oluşan sarkıtları, damla taş havuzları ve dev dikitleri ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken Damlataş Mağarası, iyi düzenlenmiş yürüyüş yollarına sahiptir. Mağara içerisinde bulunan havanın solunum yolu rahatsızlıklarına iyi geldiğinin düşünülmesi sağlık turizmi adına da önemli bir yer olmasını sağlar.
Damlataş Mağarası’nda 21 gün süren solunum tedavileri uygulanır. Bu tedavilere katılmak ya da yalnızca mağarayı ziyaret etmek için merkezden kalkan toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. Kişi başı 15 TL ücret ödeyerek giriş yapabileceğiniz Damlataş Mağarası haftanın her günü 09.00 ile 21.00 arası ziyarete açıktır.
”Damlataş Mağarası konum için tıklayın”
Büyüleyici bir yapı olarak değerlendirilen Kızılkule yalnızca Alanya’da değil, Antalya’da gezilecek yerler listesinin de başında yer alıyor. 1226 yılında, I. Alaaddin Keykubat tarafından inşa ettirilen ve Selçuklulardan bugüne gelebilmiş en etkileyici yapılardan biri olan Kızılkule 33 metre yüksekliğe sahiptir. 12,5 metrelik surlarla çevrelenmiş ve kızıl taşlarla yapıldığı için Kızılkule ismi ile anılan bu yapının zirvesine 85 adet taştan oluşan basamaklı bir merdiven ile ulaşılır.
5 katlı olarak tasarlanmış kulenin zirvesinde bir seyir alanı bulunuyor. Seyir alanı Akdeniz ve Alanya’nın büyüleyici manzaralarını izlemeye imkan tanıyor. Kule içerisinde Alanya etnografya müzesi de yer alıyor. Hem kültürel hem de tarihi açıdan önemli bir yer olan Kızılkule, bugüne dek bozulmadan gelebilmeyi başaran en önemli yapılardan biridir.
Koleksiyonunda Alanya’nın binlerce yıllık tarihinden kalan eserleri barındıran Alanya Arkeoloji Müzesi, ilçe merkezinden yürüyerek ulaşabileceğiniz bir konumda yer alıyor. Alanya çevresinde bulunan antik kentlerde gerçekleşen kazı çalışmaları sonucu elde edilen eserleri yakından incelemenize imkan tanıyan Alanya Arkeoloji Müzesi, pek çok döneme ait eser bulunduruyor.
Tunç Çağından Selçuklu ve Osmanlı dönemine kadar uzanan zengin bir koleksiyona sahip olan Alanya Arkeoloji Müzesi’nde gezerken Helenistik, Roma, Bizans, Arkaik ve Klasik dönemde yapılmış el yapımı sanat eserleri, silahları, taş eserleri, heykelleri ve kişisel eşyaları inceleyebilirsiniz. 75 TL ödeme yaparak giriş yapabileceğiniz Alanya Arkeoloji Müzesi haftanın her günü 08.30 ile 20.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
”Alanya Arkeoloji Müzesi konum için tıklayın”
Bir doğa harikası olarak değerlendirilen Korsanlar Mağarası antik dönemlerde korsanlar tarafından saklanma amacıyla kullanılmıştır. Günümüzde tekne gezilerinin favori adreslerinden biri olan Korsanlar Mağarası 10 metre derinlik ve 6 metre yüksekliğe sahiptir.
Uzun süre korsanlar tarafından kaçırılan esir kızların ve hazinelerin saklanması için kullanılmış olması bugün bile dikkat çekici olmasını sağlar. İç bölümlerini gezebileceğiniz ve dalış yaparak sualtı zenginliklerini deneyimleyebileceğiniz Korsanlar Mağarası’na tekne turları ile ulaşabilirsiniz.
Alanya özellikle yaz aylarında en kalabalık dönemlerini yaşıyor. Bu dönemde turistler ve yerel halk tarafından en çok ziyaret edilen yerlerden biri ise Dim Çayı oluyor. Doğa içerisinde keyifli bir gün geçirmek için sıklıkla ziyaret edilen Dim Çayı, Toros Dağları’ndan doğarak 60 km boyunca ilerleyen bir çaydır.
Dim Çayı etrafında temiz havada piknik yapabileceğiniz mesire alanları, balık restoranları, su parkları ve iyi düzenlenmiş yürüyüş yolları bulunuyor. Bununla birlikte eğer talep ederseniz donanımlı kamp alanlarından da yararlanabilirsiniz. Çayı sandal ve kanolarla gezerek yorgunluk atabilir, Dim Mağarası’nı keşfederek doğayla iç içe keyifli bir gün geçirme şansı yakalayabilirsiniz. Rahat bir doğa gezisi olması için rahat kıyafetler ve konforlu ayakkabılar giymeniz öneriliyor.
”Dim Çayı konum için tıklayın”
Gazipaşa Yolu üzerinde, Seki Köyü sınırlarında yer alan ve merkeze yalnızca 20 km uzaklıkta bulunan Syredra Antik Kenti, Kilikya bölgesinin en önemli sınır şehirlerinden biridir. Tarihi kayıtlara M.S. 14 yüzyılda geçen ve Roma İmparatorluğu Tiberius döneminde kullanılan Syredra Antik Kenti, ilk Hristiyanlık dönemlerinde inşa edilmiş tapınakların duvar süslemeleri ile Alanya’da yapılan tarih gezilerinin vazgeçilmez adreslerinden biridir.
Çarpıcı mozaikler, devasa tiyatro, bazilika, sütunlu caddeler ve tarihi evler Syredra Antik Kenti’nde tarih dolu bir gezi yapmanızı sağlar. Köye giden toplu taşıma araçları ile ulaşabileceğiniz Syredra Antik Kenti’ni rehberli turlar ile keşfedebilirsiniz. Eğer rehberli turları tercih etmiyorsanız antik kenti tek başınıza ya da arkadaş grubunuz ile keşfe çıkabilirsiniz.
”Syredra Antik Kenti konum için tıklayın”
Antalya’nın doğal güzellikleri listesinde yer alan Sapadere Kanyonu, Alanya’ya yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Akdeniz’in en çok ziyaret edilen doğa harikalarından biri olan Sapadere Kanyonu yalnızca doğa gezisine çıkmak için değil aynı zamanda spor yapmak için de ideal lokasyonlardan biridir. 750 metre uzunluğa ve 400 metre yüksekliğe sahip sarp duvarlar ile çevrili olan Sapadere Kanyonu yılın her dönemi ziyaretçilerini kabul ediyor.
Kanyon’da vakit geçirebileceğiniz kır bahçeleri, mesire alanları, yürüyüş yolları ve donanımlı kamp alanları bulunuyor. 30 TL ücret ödeyerek giriş yapabileceğiniz Sapadere Kanyonu dağcılık ve kampçılık gibi aktiviteler için de bölgenin en çok ziyaret edilen yerlerinden biridir. Her gün 08.30 ile 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
”Sapadere Kanyonu konum için tıklayın”
Alanya Kalesi’nin muhteşem manzarasında masmavi denizin keyfini çıkarmak için ziyaret edebileceğiniz Damlataş Plajı, Akdeniz Bölgesi’nin en güzel plajlarından biridir. İnce kumlarla süslü, 100 metre genişliğinde ve 250 metre uzunluğunda tasarlanmış olan Damlataş Plajı mavi bayrak ödülüne sahiptir.
Şezlong ve güneş şemsiyesi kiralayabileceğiniz turistik tesisler, uçurtma sörfü, yelken ve deniz paraşütü gibi su sporları yapabileceğiniz merkezler, gün içerisinde vakit geçirebileceğiniz kafe ve restoranlar Damlataş Plajı etrafında yer alıyor. Ücretsiz olarak ziyaret edebileceğiniz Damlataş Plajı, şnorkelli dalış yapmak için de bölgenin en ideal yerlerinden biridir.
Antalya plajları ve koyları denildiğinde akla ilk olarak Kleopatra Plajı geliyor. Akdeniz’in en güzel plajlarından biri olan ve ünü dünyayı aşan Kleopatra Plajı Alanya’da yer alıyor. İlçe merkezine yalnızca 10 dakika yürüyüş mesafesinde olduğu için toplu taşıma araçlarıyla kolaylıkla ulaşılabiliyor. Özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerle dolup taşıyor.
Efsaneleri ile ünlü Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın yüzdüğüne inanılan Kleopatra Plajı, antik efsaneler ile dolu bir yerdir. Altın renkli kumlarla süslü ve 2,5 kilometrelik uzunluğa sahip olan Kleopatra Plajı sığ ve dalgasız bir denizdir. Dolayısıyla yüzmeyi yeni öğrenenler ya da çocuklar için de uygundur. Kleopatra Plajı etrafında her bütçeye hitap edebilecek oteller, rüzgar sörfü, uçurtma sörfü, deniz paraşütü, yelken ya da kano gibi su sporu yaparak eğlenebileceğiniz işletmeler, balık restoranları, kafe ve eğlence merkezleri bulunuyor.
”Kleopatra Plajı konum için tıklayın”
Anadolu Selçuklu Devleti tarafından yapılan ve Alanya’ya kazandırılan en önemli tarihi yapılardan biri Alara Han’dır. 2 bin metrekarelik büyük bir alan üzerinde kesme taşlar ile tasarlanmış ve günümüze dek sağlam kalmayı başarmış Alara Han, etkileyici bir yapıdır.
Alara Kalesi’ne 800 metre uzaklıkta inşa edilen ve ticaret yolları üzerine konumlanan Alara Han bölgedeki en büyük kervansaraydır. 1231 ile 1232 yılları arasında inşa edilen ve bir şaheser olarak değerlendirilen Alara Han içerisinde mescit, hamam, dükkanlar, konaklama odaları ve çeşme bulunuyor. Merkezden kalkan minibüsler ile ulaşabileceğiniz Alara Han Alanya’da gerçekleşen tarih ve kültür gezilerinin değişmez adreslerinin başında geliyor.
Alanya’da, Bektaş Caddesi üzerinde yer alan Alanya Seyir Terası deniz seviyesinden 650 metre yükseklikte bir tepede inşa edilmiştir. Seyir terasının etrafında kır bahçeleri, yürüyüş yolları, piknik yapılacak mesire alanları ve çocuk oyun alanları bulunuyor. Özellikle yaz aylarında çok kalabalık olan Alanya Seyir Terası, gün doğumu ve batımı saatlerinde en kalabalık zamanlarını yaşıyor. Manzaranın tadını çıkarabileceğiniz Alanya Seyir Terası, Alanya’da gerçekleşen fotoğraf safarilerinin vazgeçilmez adreslerinin başında geliyor.
Antalya’nın en popüler turistik ilçelerinin başında Alanya geliyor. İlçeyi bu denli popüler hale getiren yapıların arasında ise Alanya Limanı bulunuyor. İlçe merkezindeki Kızılkule ve Alanya Belediye binasının tam arasında konumlanmış olan Alanya Limanı, günün her saati hareketli ve dinamik yapısını korumaya devam ediyor.
Alanya’nın yerli ve yabancı turistler tarafından adeta akına uğramasını sağlayan en önemli özelliklerinden biri renkli gece hayatıdır. Hayatın hiçbir zaman son bulmadığı ve bütün gece eğlenmeniz konusunda sizlere benzersiz olanaklar sunacak mekanlara sahip olan Alanya, eğlenceli bir tatil deneyimi vaat ediyor. Alanya Limanı, ilçede yer alan eğlence merkezlerine yakın konumda olduğu için de önemli bölgelerden biri oluyor.
Temalı tekneler ile dikkat çekici bir bölge haline gelen Alanya Limanı Viking ve Korsan temalarına sahip teknelere ev sahipliği yapıyor. Bu özelliği ile klasik bir limanın haricinde hafızalarda iz bırakan görsel bir şölen olduğunu söylemek mümkündür.
Alanya Limanı boyunca eşsiz manzaralar eşliğinde keyifli yürüyüşler yapabileceğiniz iyi düzenlenmiş yürüyüş yolları bulunuyor. Bununla birlikte limandan kalkan tur tekneleri ile ilçeye yakın yerleri keşfedebilir, gece diskolarına katılarak gece boyunca eğlencenin tadını çıkartabilirsiniz. Eğer daha sakin bir gezi istiyorsanız liman etrafında bulunan ve hafif müzik eşliğinde lezzetli yemekler sunan restoran ve barları da ziyaret edebilirsiniz.
Antalya’nın en güzel tatil yerleri arasında bulunan Portakal Plajı 1 km boyunca uzanan altın renkli kumları ve tertemiz deniziyle mavi bayrak ödüllü bir plajdır. Alanya’da deniz tatili yapmak için ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında gelen Portakal Plajı Toros Dağları ve meyve bahçeleri manzaraları eşliğinde dinlenmenizi sağlar.
Portakal Plajı etrafında uçurtma sörfü ve rüzgar sörfü eğitimleri alabileceğiniz işletmeler, şezlong ve güneş şemsiyesi kiralayabileceğiniz turistik tesisler bulunuyor. Alanya merkezine 2,5 kilometre uzaklıkta olan Portakal Plajı’na toplu taşıma araçları ya da yürüyerek ulaşılabilir.
”Portakal Plajı konum için tıklayın”
Keyifli akşam yürüyüşleri yapmak ya da hediyelik eşyalar almak için ziyaret edilebilecek Alanya Çarşısı ilçeye turistik bir seyahat gerçekleştiren turistlerin uğrak yerlerinden biridir. Trafiğe kapalı olduğu için huzurlu ve eğlenceli bir ambiyansa sahiptir. Her iki tarafında hediyelik eşya, giysiler, yöresel süslemeler ve takılar bulabileceğiniz dükkanlar yer alır.
Yol üstü kafeleri ve restoranları ile de ilgi gören Alanya Çarşısı, Antalya’nın meşhur yemekleri’nden yiyebileceğiniz pek çok işletmeye yer veriyor. Bununla birlikte bölgede bulunan butik ve apart otellerin büyük bir çoğunluğu da Alanya Çarşısı’na yakın konumda bulunuyor.
Alanya’nın merkezine yalnızca 33 km uzaklıkta yer alan Iotape(Aytap) Antik Liman Kenti, Akdeniz kıyısında inşa edilmiş bir yerleşim yeridir. Kilikya döneminde inşa edilen Iotape(Aytap) Antik Liman Kenti çevresini saran çam ormanları ve etkileyici manzaraları ile Alanya’da kültür ve tarih gezilerinin vazgeçilmez adreslerinden biridir.
M.S. 38 ile 72 yılları arasında inşa edilen ve ismini kralın karısından alan Iotape(Aytap) Antik Liman Kenti Roma İmparatorluğu döneminde de kullanılmaya devam etmiştir. Günümüze kadar ayakta kalan surları, kilisesi, antik limanı ve iç bölümleri ile güzel bir tarih gezisi sunan Iotape(Aytap) Antik Liman Kenti özellikle gün batımında en kalabalık zamanlarını yaşıyor.