Alkın BİRİCİK/ALANYA, (DHA)- ANTALYA'nın Alanya ilçesinde zeytin hasadının başladığını duyurarak üreticileri hastalıklar ve doğru hasat yöntemleri konusunda dikkatli olmaları konusunda uyaran Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, yerli üretime destek çağrısında bulundu. Göktepe, bu yıl rekoltenin yüksek olacağını da belirtti.
Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, Alanya'da zeytin hasadının başladığını belirterek, üreticilere önemli uyarılarda bulundu. Göktepe, zeytin üretiminin Alanya'da 7 bin 500 dekar alanda 2 bin 300 üreticiyle gerçekleştirildiğini ve üretim sürecinde dikkat edilmesi gereken hususları ayrıntılı bir şekilde aktardı. Göktepe, Alanya'nın zeytin üretimi açısından önemli bir bölge olduğunu belirterek, ilçede ekonomik olarak büyük ölçekli zeytin bahçelerinin bulunmadığını, ancak küçük ölçekli ve teraslama yöntemiyle kurulmuş bahçelerde üretimin yoğun şekilde devam ettiğini söyledi. Özellikle Gemlik çeşidi zeytin üretiminin yaygın olduğunu dile getiren Göktepe, bu yılki zeytin rekoltesinin geçen yıla göre oldukça yüksek olduğunu vurguladı.
'REKOLTE YÜZDE 80-90'LARA YAKLAŞTI'
"Geçen yıl yüzde 30 civarında olan rekolte, bu yıl yüzde 80-90'lara yaklaşmıştır. Zeytin fidanına talep hala çok yüksek. Yıllık yaklaşık 100 bin adet zeytin fidanı satılıyor. Bu, zeytinciliğin Alanya'da gelişmeye devam ettiğini gösteriyor" diyen Göktepe, özellikle sulama imkanı olan üreticilere, yağ verimi yüksek olan Arbequina çeşidini önerdi. Göktepe, bunun yanında Ayvalık çeşidinin soğuklama ihtiyacını karşılayamadığı için bölgeye uygun olmadığını belirtti.
'HASTALIKLARA DİKKAT'
Göktepe, zeytin sineği ve Akdeniz meyve sineği gibi zararlıların bölgedeki zeytin ağaçlarına büyük tehdit oluşturduğunu kaydederek, "Zeytin sineği önemli bir zararlıdır, bu yüzden üreticilerin gerekli tedbirleri almaları gerekmektedir" dedi. Göktepe ayrıca halkalı leke hastalığına karşı da önlem alınması gerektiğinin altını çizdi.
ZEYTİN HASADINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Zeytin hasadının başladığını ve özellikle yere dökülen zeytinlerin toplanmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, "Bugün itibarıyla yere dökülen ya da dökülmeye yüz tutmuş zeytinlerin hasadı başlamış durumda. Ağaçlarda siyahlaşan zeytinler sofralık olarak toplanıyor ve turşu yapılarak ilerleyen dönemde sofralarımıza güvenilir gıda olarak ulaşacak" diye konuştu. Yağlık zeytinler için ise fabrikaların zeytin sıkımına başladığını belirten Göktepe, zeytinlerin yere düşmeden toplanmasının önemine değindi. "Güney cepheli arazilerde olgunlaşan zeytinler yere düşmeden toplanmalı" diyen Göktepe, engebeli arazilerde hasat işlemlerinin dikkatli yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Hasat sırasında ağaçlara dal parçalarıyla vurmak doğru değildir, bu hem çiçeklenme dönemini hem de verim sağlayacak meyve dallarını olumsuz etkiler. Bunun yerine makine ekipmanları kullanarak, dalları titretme yoluyla zeytinler toplanmalıdır" tavsiyesinde bulundu.
ZEYTİN YAĞI FİYATLARI BELİRLENECEK
Göktepe, bu ayın 26'sı itibarıyla genel merkez tarafından zeytinyağı alım fiyatlarının belirleneceğini ve bununla ilgili üreticilerin bilgilendirileceğini söyledi. Ayrıca, yağışlarla birlikte hasadın daha da hızlanacağını dile getiren Göktepe, "Tüm üreticilerimize hayırlı bir zeytin sezonu diliyorum. İlk yağmur yağdı, şimdi ikinci yağmurun yağması sonrasında hasat daha da hız kazanacak" diye konuştu.
'SAHTE ZEYTİNYAĞINA KARŞI DİKKATLİ OLUN'
Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, tüketicilere de önemli mesajlar verdi. Özellikle yerli üretim zeytinyağının tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Göktepe, sahte zeytinyağı konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirterek, "Zeytinyağında sahteciliğe karşı çok dikkatli olmalıyız. Zeytinyağına karışım yapılıp yapılmadığı analizlerle kontrol edilebilir. Güvenilir üreticilerden, köylü pazarlarından ya da doğrudan zeytinyağı fabrikalarından alım yapılabilir" dedi. Marketlerde de gerekli denetimlerin yapıldığını ve güvenilir gıdaya ulaşmanın mümkün olduğunu ifade eden Göktepe, yerli üretime destek veren tüm tüketicilere teşekkür etti. (DHA)
FOTOĞRAFLI