Tarih: 06.11.2023 17:36

Alman ekonomisinde 2023 sonuna kadar toparlanma yok

Facebook Twitter Linked-in

Yaz aylarında düşüşe geçen Almanya'nın gayrisafi yurt içi hasılası 'GSYH' 2023 yılının üçüncü çeyreğinde 2022 yılının aynı zaman dilimine göre yüzde 0,3 azalış gösterdi. Dünya devlerinden Alman ekonomisinin daralmaya gitmesinin sebebi yüksek enflasyonun ve faiz oranlarının özel tüketimi yavaşlatması oldu.

Ülkenin ihracatı geçtiğimiz eylül ayında da keskin bir düşüş gösterdi. Federal İstatistik Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre; ihracat bir önceki aya göre yüzde 2,4 düşüşle 126,5 milyar avroya geriledi.

Ekonomistler, dış ticaret yakın zamanda Alman ekonomisi için gerekli ekonomik itici güç haline gelecek gibi görünmediğini söylüyor. Birçok sanayileşmiş ülkede enflasyona karşı faiz oranlarındaki keskin artış, "Alman malı" ürünlerin satın alınması için finansmanı önemli ölçüde daha pahalı hale getirdi.

Hükümet, 11 Ekim'de bu yıl için daha önce yüzde 0,4 olarak açıklanan resmi büyüme beklentisini küresel ekonomide durgunluktan dolayı eksi yüzde 0,4 olarak güncellemişti.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Almanya'nın bu yıl için büyüme beklentisini yüzde eksi 0,3'ten eksi 0,5'e indirerek, bu yıl küçülen tek gelişmiş ülke olacağını bildirmişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —