Tarih: 25.09.2024 14:12

Antalya'da Su Yönetimi Çalıştayı

Facebook Twitter Linked-in

İrem GÜNEYBAZ/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde, 14 büyükşehir belediye temsilcisinin katılımıyla su ve kanalizasyon idareleri toplantısı yapıldı.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in ev sahipliğinde 14 büyükşehir belediyesinin katılımıyla, Su ve Kanalizasyon İdareleri İklim Değişikliğine Uyumda Su Yönetimi Çalıştayı düzenlendi. İki gün sürecek toplantıya, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yerel Yönetimler ve Dirençli Kentlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek ve 14 büyükşehir belediye temsilcisi katıldı.

ANA BAŞLIK İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Suyun kullanım alanlarına dair bilgi veren Gökhan Zeybek, “Hepimiz biliyoruz ki afetlere dirençli kentleri oluşturmak zorundayız. İklim değişikliği önemli bir konu. Ülkenin 104 milyar metreküp civarında toplam su rezervi var. 70 milyar metreküp civarı kullanılmaktadır. Çok büyük bir kısmı tarımsal alanda, bir kısmı termik santrallerde ve yaklaşık yüzde 10'una kadar insan yaşamında kullanılmaktadır. Devlet planlama teşkilatını kapatan iktidarlar yüzünden Türkiye'nin önümüzdeki on yıllar içinde su kıtlığının, su fakirliğinin daha da üst seviye çıktığı bir yönetim sıkıntısıyla karşı karşıya kalacağız" şeklinde konuştu.

ZEYBEK DSİ'YE SESLENDİ

Zeybek, özellikle yaz döneminde nüfusu katlanan şehirlerden olan Antalya ile Muğla'da içme ve kullanma suyuna ulaşım noktasında Devlet Su İşleri'ni (DSİ) eleştirdi. Zeybek, “DSİ'nin yapmadığı yatırımlar yüzünden yaşanan sıkıntıları da mutlaka göz önünde almamız ve bunu Türkiye gündeminde tutmamız gerekir. Suya erişimin ciddi bir problem haline geldiği günümüzde DSİ'ni hızlı bir biçimle yatırım yapmaya davet ediyoruz. Artık geçmişte uyguladığımız yanlış imar politikalarıyla gri su, yağmur suyu ya da diğer su kaynaklarımızın arıtıldıktan sonra yeşil alanların sulanmasından başlamak ya da arıtılarak tekrar kullanıma alınması konusunda çalıştayımızdan nitelikli bir karar çıkmasını bekliyoruz" dedi.

633 KM KANALİZASYON HATTI

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise, Antalya'da 2 milyon 696 bin vatandaşa ve ayrıca turiste, katı atıktan sağlıklı içme suyuna birçok alanda hizmet verdiklerini söyledi. Aktif 1180 kuyudan su temini yapıldığını belirten Böcek, “36 merkezi arıtma tesisi, 161 içme suyu ve 270 atık su terfi istasyonu, 1290 su deposu ile Antalya'da içme suyunun her aşamasında yüksek maliyeti olan elektrik enerjisi kullanılmaktadır. Bu yatırımlarımız sayesinde Türkiye'de Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından iklim dostu kuruluş belgesi alan ilk belediye binamızdan sonra, ilk sular idaresi de ASAT olmuştur. Antalya'dan Berlin'e kadar mesafede diyorduk, şimdi ise Antalya'dan Londra'ya kadar mesafede 3605 kilometre rekor düzeyde içme suyu hattı ve toplam 633 kilometre kanalizasyon hattı yaptık" ifadelerini kullandı.

14 MİLYAR 948 MİLYONLUK YATIRIM

Başkan Böcek, iklim değişikliğine uyum kapsamında yapılacak çalışmalardan da şu sözlerle bahsetti;

“Bu dönemde iklim değişikliğine uyum kapsamında yağmur suyu hatlarının yapımına ağırlık veriyoruz. Su tüketiminin en çok olduğu tarım arazilerinde ilk defa dönemimizde başlattığımız kapalı devre sulama tesisi sayımızı 25'e çıkardık. Yine ilk defa Korkuteli Atık Su Arıtma tesisi çıkış sularını, tarımsal sulamaları için çiftçimize ulaştırdık. Yani birileri Antalya'da 20 belediyenin 18'ini kaybetmenin verdiği şaşkınlıkla her ne kadar altyapıya hiçbir yatırım yapmadığımızı söyleseler de toplamda güncel maliyetle 14 milyar 948 milyon TL yatırım yaptık."

FOTOĞRAFLI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —