Son yılların en fazla talep gören zayıflama yöntemi aralıklı oruç aslında kilo vermede etkili değil. Yapılan bir araştırmaya göre uyuma-uyanma saatleri ve ilk-son öğün arasındaki süre zayıflamaya yardımcı olmuyor.
Fazla kilolardan kurtulmak hem sağlık hem de estetik bakımından oldukça önemli. Bu yol biraz çaba gerektiriyor. Hem beslenme şekli hem de fiziksel aktivite zayıflamayı hızlandırabiliyor.
Kilo verirken izlenen yöntemlerden biri ise aralıklı oruç. Peki bu süreçte aralıklı oruç mu daha etkili yoksa kalori hesabı mı?
Yeni yapılan bir çalışmaya göre zaman kısıtlamalı beslenme pek de etkili değil. ABD'deki araştırmacılar uyku ve yemek yeme aralıkları ile uzun vadeli vücut ağırlığı değişimi arasındaki ilişkiyi değerlendirdi.
Katılımcılar, son iki yıl içinde en az bir kilo ve boy ölçümü kaydedilmiş elektronik sağlık kayıtları olan 18 yaş ve üstü kişilerdi. Araştırmacılar, bu kişilerin 24 saatlik yeme, uyanma ve uyku alışkanlıklarını gerçek zamanlı olarak kaydetmelerine olanak tanıyan Daily24 akıllı telefon uygulamasını geliştirdi. Çalışmada değerlendirilen yeme alışkanlıkları, yemek zamanı ve yaklaşık öğün büyüklüğüydü.
Katılımcılar, ilk dört hafta boyunca uygulamayı olabildiğince sık kullanarak her şeyi neredeyse gerçek zamanlı olarak kaydetti. Uyku süresi ile ilgili olarak, katılımcılar bir önceki gece uyudukları saati ve o gün uyandıkları saati not etti.
Kişilerin ırk, cinsiyet, eğitim düzeyi, sigara içip içmedikleri ve gelirleri hakkında da bilgiler toplandı. Süre ve yoğunluğa göre yüksek, orta ve düşük olmak üzere üç seviyede sınıflandırılan fiziksel aktiviteye ilişkin verileri toplamak için Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi kullanıldı.
Elde edilen verilere göre ilk öğünden son öğüne kadar geçen ortalama süre 11,5 saat; uyanmadan ilk öğüne kadar geçen süre 1,6 saatti. Kişiler ortalama olarak 7,5 saat uyuyorlardı.
Ekip yaptıkları değerlendirmeler neticesinde ilk ve son öğünün ve bu aralıktaki açlığın kilo değişimi ile ilişkili olmadığını kaydetti. Ayrıca ilk ve son öğün arasındaki süredeki her bir saatlik artış, yıllık ortalama 0,005 kg kilo alımıyla ilişkilendirildi.
Çalışma bulguları, fazla miktarda yemeklerin yendiği öğünlerin sayısının kilo alımı ile pozitif ilişkili, yani kilo vermenin daha çok kalori hesabıyla bağlantılı olduğunu gösteriyor.