ATSO meclisinde havalimanı çağrısı
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)- ATSO Başkanı Ali Bahar, Antalya Havalimanı'nda çalışan sendikaların başlattığı iş yavaşlatma eylemine dikkat çekerek, “En kısa sürede uzlaşmaya varılması, ortak noktada buluşulması, mağduriyetlerin giderilmesi ve havalimanındaki operasyonların normale dönmesi, Antalya turizminin sağlıklı bir şekilde devam etmesi açısından oldukça önemlidir" dedi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) haziran ayı meclis toplantısı Meclis Başkanı Ahmet Öztürk'ün başkanlığında ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla yapıldı. Meclis Başkanı Öztürk, ATSO yönetiminde istifa eden Fatih Kabadayı'nın yerine meclis üyesi Ahmet Kasapoğlu'nun yönetim kurulu üyesi olarak, Yusuf Hacısüleyman'ın da yönetim kurulu başkan yardımcısı olarak görev aldığını belirterek, tebrik etti.
MOR ÖNLÜKLÜ KADINLARA SERTİFİKA
Meclisin açılışında Sanayide Kadın Eli Projesi kapsamında çelik kaynakçılık kursunu başarıyla tamamlayan 15 kadına sertifikaları takdim edildi. ATSO Başkanı Ali Bahar ve TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Serap Kocaoğlu tarafından sertifikaları sunulan kadınlar mor renkli iş önlükleriyle törene katıldı. Bu kadınların hiçbirinin daha önce çalışmadığı ve evlerinde olduklarını anlatan Bahar, çelik kaynakçılık kursuna büyük bir cesaret gösterip katıldıklarını ve başarıyla tamamladıklarını, bu projenin Türkiye'de bir ilk olduğunu söyledi.
Artık enflasyon konusunda gösterdikleri sabrın meyvelerini almaya yakınlaşmış durumda olduklarını belirten Ali Bahar, 10 gün sonra açıklanacak Haziran verisi ile enflasyonda kalıcı ve hızlı bir gerilemenin başlayacağını kaydetti.
YURTDIŞI ÇIKIŞ HARCI DOĞRU DEĞİL
Yurtdışı çıkış harçlarının artırılmasını iki açıdan değerlendiren Bahar, “Birincisi, çıkış harcının 10 katına çıkartılarak 1500 TL olması durumunda gelirin yaklaşık 13 milyar TL olacağını görüyoruz. Ancak 13 trilyon lira civarında gerçekleşmesi beklenen 2024 yılı kamu gelirleri içinde 13 milyar TL'nin ciddi bir önemi olmadığı aşikar. İkincisi, vatandaşların yurt dışına çıkışını pahalılaştırarak yavaşlatmak. 2023 yılında 8,7 milyon vatandaşımız yurt dışına çıktı. Çıkış harcının 1500 liraya çıkması bu eğilimi azaltma konusunda hiç de rasyonel bir yöntem olmadığı gibi uzun vadede etkili olması da zor. Biz, devletin vatandaşlarının ülke dışına çıkışından vergi almasını doğru bulmuyoruz. Yurtdışına çıkış maliyetlerinin artması, işletmelerimiz için olumsuz bir gelişmedir. İş dünyası zaten gideceği ülkeden vize almakta zorlanırken, şimdi de devletimiz ek bir maliyet yükü getiriyor" diye konuştu.
HER YIL 60 BİN NÜFUS ARTIŞI
Antalya nüfusunun her yıl ortalama 60 bin kişi arttığına dikkati çeken Ali Bahar, "Bunun sosyal, ekonomik, çevresel etkileri hepimizin malumu. Ayrıca, trafik, altyapı, eğitim, ulaştırma hizmetleri gibi pek çok alanda da ciddi sonuçları oluyor. Dolayısıyla, imar ve kentsel dönüşüm konusunda Altıntaş'ı da gözümüzün önüne getirecek olursak, bizim kent için çok daha planlı, akılcı ve vizyoner çözümlere ihtiyacımızın olduğu aşikardır" dedi.
YABANCI ÇALIŞAN OFİSİ KURULSUN
Antalya'nın her yıl artan turist sayılarını anlatan Başkan Bahar, başarıların yanında sektörde önemli sorunların devam ettiğini belirterek, “Özellikle animasyon ve eğlence sektörü, SPA- hamam, seyahat acenteleri ve konaklama sektöründe faaliyet gösteren komitelerimizin, yabancıların çalışma ve oturma izinleri konusunda sıkıntılar yaşadığını biliyoruz. Biz ATSO bünyesinde bir büro kurulmasını, yabancı çalışan konusunda garantör olmak istiyoruz. Bu talebin bir an önce karşılanması için girişimlerimiz sürüyor. Bu noktada bakanlık ve bürokratlarımıza 'duyun sesimizi' diyoruz" şeklinde konuştu.
HAVALİMANINDAKİ EYLEME DİKKAT
Antalya Havalimanı'nda çalışan sendikaların başlattığı iş yavaşlatma eylemine dikkati çeken Ali Bahar, şunları söyledi:
“Yaz sezonunun yoğun günlerinde büyük aksaklıklara neden olduğunu görüyoruz, takip ediyoruz. Antalya Havalimanı yetkilileri, durumun en kısa sürede normale dönmesi için çaba sarf ettiklerini belirtiyor. Bu durumun, şehrimizin turizm imajını olumsuz etkileyeceği, bu yoğun sezonda, sektöre zarar verebileceği hepimizin malumudur. En kısa sürede uzlaşmaya varılması, ortak noktada buluşulması, mağduriyetlerin giderilmesi ve havalimanındaki operasyonların normale dönmesi, Antalya turizminin sağlıklı bir şekilde devam etmesi açısından oldukça önemlidir. Bu sadece turizm sektörünü etkileyen bir durum değildir. Aynı zamanda üyemiz olan ve turizme hizmet ve tedarik sağlayan tüm firmalarımız bu konudan zarar görmektedir. Bu itibarla ivedi çözülmelidir." (DHA)
FOTOĞRAFLI