Kültürel açıdan da önemli bir şehir olan Aydın, yılın dört mevsimi farklı tatil ihtiyaçlarını başarılı şekilde karşılayan şehirlerden biridir.
Eğer Aydın seyahatini yaz tatili amacıyla gerçekleştiriyorsanız bölgede bulunan otellerin erken rezervasyon fırsatlarından yararlanabilir, konaklama için ödemeniz gereken ücreti minimize edebilirsiniz. Bununla birlikte konaklama esnasında konforlu bir olanak sağlayacak ve farklı bütçelere hitap eden pansiyon ve Aydın otelleri şehir merkezinde ve ilçelerde yer alıyor.
Aydın’a ulaşmak için karayolunu tercih edebilirsiniz. Şehirde bir havalimanı bulunmadığı için havalimanı ile ulaşım gerçekleştirmek isteyenler İzmir’de yer alan İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na iniş yapmalı ve buradan araç kiralayarak veya toplu taşıma araçları ile Aydın’a ulaşmalıdır. Özel araçlarınızla ya da her şehirden direkt olarak gerçekleşen otobüs seferleri ile kolaylıkla ulaşabileceğiniz Aydın, turistik açıdan önemli ilçeleri sayesinde özellikle yaz aylarında nüfusu neredeyse ikiye katlanan bir şehirdir.
70 TL ücret ödeyerek haftanın her günü 08:30 ile 17:30 arasında ziyaret edebileceğiniz Aydın Arkeoloji Müzesi, Aydın’da mutlaka görülmesi gereken müzelerin başında geliyor. Antik kentlerin zenginliğini kanıtlayacak nitelikteki koleksiyonu ile hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çeken Aydın Arkeoloji Müzesi Nysa, Tralleis, Alabanda, Piginda, Myus, Harpasa ve Orthosia gibi kentlerden çıkartılan kalıntılara ev sahipliği yapıyor.
Sikke, etnografik eserler ve arkeolojik eserler olmak üzere üç ayrı koleksiyonu ziyaretçilerine sunan Aydın Arkeoloji Müzesi’nin en dikkat çekici eserleri arasında ise Athena büstü ve Satyr heykeli yer alıyor.
”Aydın Arkeoloji Müzesi konum için tıklayın”
Didim koyları listelerinin başında gelen Akvaryum Koyu özellikle yaz tatili için Aydın ziyareti gerçekleştiriyorsanız mutlaka seyahat listenizde yer almalıdır. Çevrede yer alan koylar ile karşılaştırıldığında daha sakin ve sığ olması acemi yüzücüler ve huzurlu bir tatil geçirmek isteyenler tarafından tercih edilmesini sağlıyor. Tekne turlarının uğrak yerlerinden biri olan ve deniz canlıları bakımından büyük bir zenginliğe sahip olan Didim Akvaryum Koyu, balıklarla yüzmenize imkan tanıyor. Toplu ulaşım ile bu bölgeye ulaşmak için İnönü Bulvarı yönünde hareket eden dolmuşları kullanabilirsiniz. Ancak koyun olduğu alanda herhangi bir işletme olmadığını söylemek gerekiyor. Gün içerisinde meydana gelebilecek yeme ve içme ihtiyaçlarınızı karşılamak için hazırlıklı gitmenizi öneriyoruz.
”Akvaryum Koyu konum için tıklayın”
İl merkezine 40 km uzaklıkta yer alan Yörük Ali Efe Müzesi Yenipazar ilçesinde konumlanıyor. Kuva-i Milliye komutanlarını Yörük Âli Efe’ye adanan bu müze, Yörük Âli Efe’nin de hayatının bir dönemini geçirdiği evin 2001 yılında müzeye dönüştürülmesi ile oluşturulmuştur. Yörük Âli Efe’nin kişisel eşyaları ve savaşa dair çok sayıda materyal ve belge müzenin koleksiyonunda bulunuyor.
Yörük Ali Efe Müzesi, bölgenin tarihini daha yakından tanımak ve tarihte bir yolculuğa çıkmak isteyenler tarafından ziyaret ediliyor. Yörük Âli Efe’nin mezarı da müzenin bahçesinde bulunuyor. Yörük Ali Efe Müzesi’ni gezmek için ücret talep edilmiyor. Haftanın her günü 09.00 ile 17.30 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlıyor.
”Yörük Ali Efe Müzesi konum için tıklayın”
Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın giriş bölümünde yer alan ve her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen Zeus Mağarası il merkezine yaklaşık 70 km uzaklıktadır. Tarihi açıdan da önemli ve uluslararası bilinirliğe sahip olan Zeus Mağarası’nın en önemli özelliği ise yıl boyunca içeride bulunan suyun sıcaklık derecesinin değişmiyor olmasıdır.
Tuzlu suyla tatlı suyun birleştiği Zeus Mağarası’nda Afrodit’in de bizzat yüzdüğüne ve ardından güzelleştiğine inanılıyor. Toplamda 60 metrelik uzunluğa sahip olan Zeus Mağarası özellikle yaz aylarında en hareketli zamanlarını yaşıyor.
”Zeus Mağarası konum için tıklayın”
Bafa Gölü il merkezine yaklaşık 90 km uzaklıkta bulunuyor. Ege Bölgesi’nin en geniş gölü olan Bafa Gölü, kuş gözlemi yapılan yerler arasındadır. Ayrıca bu göl, Muğla sınırına da oldukça yakın konumdadır. Bu sebeple günübirlik seyahatler için sıklıkla tercih ediliyor.
1989 yılından beri SİT alanı olarak koruma altında tutulan ve ciddi düzeyde bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapan Bafa Gölü, bölgenin en popüler köylerinden biri olan Kapkırı Köyü’ne de yakın konumda yer alıyor. Toplamda 260 civarında kuş ve 22 sürüngen türüyle hayvan çeşitliliğine sahip olan Bafa Gölü Heraklia Antik Kenti’ne de ev sahipliği yapıyor. Göl etrafında bulunan tesisler ise dinlenmeniz ve Aydın’ın Meşhur Yemekleri denemeniz konusunda sizlere fırsat sağlıyor.
”Bafa Gölü konum için tıklayın”
Kuşadası plaj ve koyları arasında bulunan ve pek çok kişinin ilk tercihi olan Kadınlar Plajı, yaz aylarında yerli ve yabancı turistler tarafından akına uğruyor. Kuşadası’nın popüler yerlerinden olan Kadınlar Plajı, doğal atmosferi ve tarihi ile dikkat çekiyor Osmanlı döneminde yalnızca kadınlar tarafından kullanıldığı için halen bu isim ile anılan ancak günümüzde karma bir plaj olarak hizmet veren Kadınlar Plajı ince kumlu yapısı ve uzun şeridi ile keyifli bir deniz tatili yapmaya imkan tanıyor.
Kadınlar Plajı’nın arka bölümünde yan yana sıralanan çok sayıda otel ve pansiyon yer alıyor. Konaklama seçenekleri Aydın ziyaretinizi daha konforlu hale getiriyor. Eğer talep ediyorsanız Kadınlar Plajı içerisinde bulunan işletmelerden şemsiye kiralayabilirsiniz.
Samos Adası’nın karşısında yer alan ve 15 km uzunluğunda Oluklu Kanyon’a da ev sahipliği yapan Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı zengin bir bitki çeşitliliğine sahip olması sebebiyle botanik turlar için de ziyaret ediliyor.
Büyük Menderes Deltası Milli Parkı içerisinde Thebai, Doğanbey Köyü, Zeus Mağarası, Ayayorgi Manastırı ve Hagios Antonios Manastırı gibi turistik açıdan önemli yapılar da bulunuyor. Parka 23 TL giriş ücreti ödeyerek 08:30 ile 17:00 saatleri arasında ziyarette bulunabilir; doğa fotoğrafçılığı, kuş gözlemciliği ve dağ bisikleti gibi aktiviteler gerçekleştirebilirsiniz.
Milli parkın etrafında konaklama için tercih edebileceğiniz çeşitli Aydın otelleri bulunuyor. Her bütçe için ideal alternatifler sunan oteller, farklı konseptler ile yıl boyunca hizmet veriyor.
Tarihinin M.Ö. 3’üncü yüzyıla kadar uzandığı bilinen Nysa Antik Kenti, Karia’nın en önemli noktalarından biri olarak öne çıkmıştır. Kuruluşunda I. Antiokhos Soter’in etkisi olduğu, dolayısıyla pek çok açıdan önemli bir antik kent olarak değerlendirilen Nysa Antik Kenti özellikle yaz aylarında yabancı turistler tarafından yoğun bir ilgi görüyor.
Antik kent içerisinde tiyatro, sahne binası, kütüphane ve hamama dair kalıntılar bulunuyor. 60 TL ödeme yaparak bilet alabileceğiniz Nysa Antik Kenti her gün 08:30’dan 17:30’a kadar ziyarete açıktır.
”Nysa Antik Kenti konum için tıklayın”
Aydın’ın en turistik destinasyonları arasında Didim bulunuyor. Dünyaca ünlü plajlara sahip olan Didim’de deniz sezonu haziran ayının başında başlarken ekim ayına kadar devam ediyor. Dolayısıyla “Kurban Bayramı’nda nereye gitmeli?” sorusuna verilen yanıtların arasında Didim bulunuyor. 2024 yılında 16 Haziran Pazar günü başlayacak ve 19 Haziran Çarşamba gününe kadar devam edecek olan Kurban Bayramı’nı tatil yaparak değerlendirmek istiyorsanız Didim’de bir tatil planlayabilirsiniz. Planladığınız bu tatilde Altınkum Plajı’nı mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Mavi bayraklı bir plaj olan Altınkum Plajı oldukça popülerdir. Çevrede bulunan diğer plajlara oranla daha sığ bir yapıda olması çocuklu aileler ve amatör yüzücüler için de ideal olmasını sağlar. Plaj çevresinde yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz ya da şezlong kiralayabileceğiniz çok sayıda işletme bulunuyor.
Nasuh Paşa Külliyesi şehir merkezinde yer alan, görülmeye değer destinasyonların başında geliyor. Han, hamam ve medrese gibi bölümlere sahip olan Nasuh Paşa Külliyesi büyük ölçüde taş ve devşirme malzemeler kullanılarak inşa edilmiştir. Paşa Hamamı ismiyle de anılan ve dikdörtgen bir plan ile tasarlanmış olan Nasuh Paşa Külliyesi yuvarlak ve kemerli kapısı ile mimari yapıları incelemekten hoşlanan ziyaretçilerin de ilgisini çekiyor. Külliye, Zincirli Han ismiyle de biliniyor.
”Nasuh Paşa Külliyesi konum için tıklayın”
Tralleis Antik Kenti Aydın’da gerçekleşen tarih ve kültür gezilerinin en sevilen destinasyonlarından biridir. Efeler ilçesi, Kemer Mahallesi’nde konumlanan ve yılın her mevsimi ziyaretçilerin akınına uğrayan Tralleis Antik Kenti 15 bin yıl öncesine uzanan köklü tarihi ile ziyaretçilerini etkileyen çok sayıda kalıntıya ev sahipliği yapıyor.
Menderes Havzası’nın üzerinde kurulan Tralleis Antik Kenti halkın kenti anlamını taşıyor. Üç gözlü yapıda bugün itibari ile hamam, tiyatro, stadyum ve agora gibi alanlar bulunmasa da kentin etrafında bulunan ve latriana ismi ile anılan tuvaletleri inceleyebilirsiniz. Haftanın her günü 08:00 ve 17:00 arasında ziyarete açık olan Tralleis Antik Kenti’ne girişler ücretsizdir.
Kurşunlu Manastırı şehir merkezine 60 km uzaklıkta yer alıyor. Koçarlı, Bizans Döneminden bugüne dek bozulmadan gelebilmeyi başaran en önemli yapılardan biri olan ve dini bir mekan olarak değerlendirilen Kurşunlu Manastırı Kuşadası ilçe merkezinden kalkan dolmuşlarla ulaşılabilecek bir konumda yer alıyor. 11. yüzyıla dek uzanan inşası ile dikkat çekici bir yapı olarak değerlendirilen Kurşunlu Manastırı 700 metre yükseklikte bulunuyor. İlginç motifleri, freskleri, içerisinde bulunan kiler, mezarlık, mahzen ve keşiş odaları gibi bölümleri ile hayranlık uyandıran Kurşunlu Manastırı ziyaretçilerine tarihi dokusunu yitirmemiş olması sebebiyle farklı bir deneyim yaşatıyor.
Aydın il merkezine 55 km uzaklıkta, Kuşadası’nda yer alan Güvercinada Kalesi denizin hemen üzerinde konumlanıyor. Yapıldığı dönem liman üzerinden gelebilecek saldırıları engellemek amacıyla inşa edilen Güvercinada Kalesi, bugüne dek pek çok saldırı ile karşı karşıya kalmış olsa da bozulmadan ayakta kalabilmeyi başarmıştır. Kaleye çıkarak yapıyı daha yakından inceleyebilir, Kuşadası’nı 360 derecelik bir açı ile izleme şansı yakalayabilirsiniz. Halk arasında Korsan Kalesi olarak da adlandırılan Güvercinada Kalesi’ne ulaşmak için ilçe merkezinde bulunan dolmuşlara binmeniz ve Hacıfeyzullah Mahallesi’nde inmeniz gerekiyor.
2012 senesinde kurulan ve kurulduğu günden bu yana aktif olarak hizmet vermeye devam eden Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi, yerel tuğla ve ahşap malzemelerden üretilen bir binada faaliyet gösteriyor. Müzenin ismini aldığı “Oleatrium” sözcüğü Latincede zeytin avlusu anlamına geliyor.
Dışarıdan bakıldığında bir fabrikayı andıran ve toplamda 3 bin metre karelik alanı kaplayarak, 11 ayrı salona sahip olan Oleatrium 4 bin yıl öncesinden bugüne dek zeytinyağının oluşum sürecini anlatıyor. Zeytinyağı hakkında daha detaylı bilgi edinmek ve hediyelik kısmından kendiniz veya sevdikleriniz için hediye almak adına Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.
Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi’ne 50 TL ücret ödeyerek giriş yapabilirsiniz. Pazartesi günleri kapalı olan müzeyi diğer günler, 10:00 ile 17:00 saatleri arasında görebilirsiniz.
”Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi konum için tıklayın”
Tales Matematik Müzesi, Türkiye’nin en önemli müzelerinden biridir. Özellikle çocuklu ailelerin mutlaka ziyaret etmeleri gereken ve özel bir mekan olarak değerlendirilen Tales Matematik Müzesi yaratıcı bir içerikle dizayn edilmiştir. Matematik konusunda oldukça ilham verici ve eğitsel niteliği ile dikkat çeken Tales Matematik Müzesi’nde her seviyeden ziyarete uygun etaplar, oyun ve özel istasyonlar bulunuyor.
İnteraktif bir formata sahip olan ve 2007 senesinden beri hizmet veren Tales Matematik Müzesi’nde verilen eğitim ve dil eğlendirmeye ve matematiği oyun haline getirmeyi amaçlıyor. Tales Matematik Müzesi’ne giriş için öğrencilerin 100, yetişkinlerin ise 150 TL ödeyerek bilet alması gerekiyor.
Karasu ilçesinde, Geyre Mahallesi’nde konumlanan Afrodisias Antik Kenti M.Ö. 1’inci yüzyılda inşa edilen bir yerleşim alanıdır. Aydın şehir merkezinden kalkan Karacasu otobüsleri ile ulaşım sağlayabileceğiniz Afrodisias Antik Kenti stadyum, tapınak, meclis binası ve tiyatro gibi yapıların kalıntılarına ev sahipliği yapmaya devam ediyor.
Özellikle stadyum alanının 30 bin kişilik bir oturma alanına sahip olması ziyaretçilerde hayranlık duygusu uyandırıyor. Afrodisias Antik Kenti’nin girişinde bulunan müze ise geç Helenistik dönemden kalan kabartmalar ile dolu koleksiyonu ile yapılan seyahatin çok daha ilgi çekici hale gelmesini sağlıyor. 280 TL ücret ödeyerek giriş yapabileceğiniz Afrodisias Antik Kenti pazartesi hariç haftanın her günü 08:30 ile 17:30 saatleri arasında ziyaret ediliyor.
Çine Vadisi tabiat güzelliği ile doğayla iç içe bir gün geçirmek isteyenler tarafından ziyaret ediliyor olsa da tek özelliğinin bu olduğunu söylemek doğru değildir. Mitolojik hikayelerin pek çoğuna ev sahipliği yapıyor olması sebebiyle de ilgi çekici olan Çine Vadisi şehir merkezine 36 km uzaklıkta bulunuyor. Kamp severlerin yaz boyunca en sık ziyaret ettiği yerlerden biri olan Çine Vadisi içerisinde aynı ismi taşıyan bir çay da bulunuyor.
Apollo’nun ceza olarak Marsyas’ın bedelini ırmağa çevirdiği yerin Çine Vadisi olduğu düşünülüyor. Yeşil ve mavinin her tonunu görebileceğiniz Çine Vadisi’nin bugüne dek pek çok ressama ilham olduğu biliniyor.
Aydın’a ait doğal güzelliklerden biri olan ve 1060 metrelik yüksekliğiyle dikkat çeken Sırtlanini Mağarası merkeze yaklaşık 20 km uzaklıkta bulunuyor. Toplam uzunluğunun 450 metre olduğu bilinen ve içeride 40 metrelik bir derinlik bulunduran Sırtlanini Mağarası Çamarası Köyü içerisinde konumlanıyor. Sırtlanini Mağarası’nın en önemli özelliklerinden biri ise farklı böcek türlerine ev sahipliği yapıyor olmasıdır. Bununla birlikte büyük sarkıt ve dikitleri ile de ilgi uyandıran Sırtlanini Mağarası seramik parçalardan oluşan antik bir yerleşim alanına ulaşmak için de kullanılıyor.