Aliekber METE/ANKARA, (DHA)- ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Tüm Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üyeleri birlikte çalışarak mega bir şebeke inşa edebilir. Bu aynı zamanda büyük bir elektrikli araç şarj networkü de olur. Biz halihazırda komşularımız Gürcistan, Azerbaycan, İran, Bulgaristan ve Yunanistan'la birlikte çalışıyoruz. Bir çalışma grubu oluşturmayı öneriyorum; ŞİÖ şemsiyesi altında teknik bir grup oluşturarak mega şebeke üzerine birlikte çalışabiliriz" dedi.
Bakan Alparslan Bayraktar, Kazakistan'da düzenlenen ŞİÖ Enerji Bakanları Toplantısı'na video konferansla katıldı. Programda konuşan Bakan Bayraktar, enerji dünyasının son yıllarda iklim değişikliği, pandemi, yüksek enerji ve emtia fiyatları, savaş gibi nedenlerle uygun maliyetli ve güvenilir enerji arzını sürdürmek için büyük zorluklarla karşı karşıya kaldığını kaydetti. Bayraktar, enerji arzı ve talep noktasında dönüşüm yaşandığına dikkat çekerek, "Konvansiyonel ağır fosil yakıt sistemleri, elektriğin yakıt olarak kullanılmaya başlanmasıyla değişim yaşıyor. Ocaklarımızdan ulaşıma, günlük hayatımız yeniden şekilleniyor. Bugün 40 milyondan fazla elektrikli araç yollara çıktı. Çin'de satılan her 2 araçtan 1'i, Avrupa'da satılan her 4 araçtan 1'i ve Türkiye'de satılan her 12 araçtan 1'i elektrikli ve 2035 yılında yaklaşık yarım milyar elektrikli aracın yollarda olacağını düşünüyoruz. Bu durumda elektrikli araçlarımızı şarj etmek için gereken enerji ihtiyacını nasıl karşılayacağımız konusu çok tartışılacak. Bu büyüklükte bir dönüşüm çok temel değişikliklerle başarılabilir; bu da çok ciddi bir yatırım, yakın iş birlikleri, bölgesel ve küresel düzeyde çok önemli olacak" ifadelerini kullandı.
'20 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM HEDEFLİYORUZ'
Türkiye'nin yenilenebilir enerji potansiyelinin tamamından faydalanmak istediğini belirten Bakan Bayraktar, "Bugün yenilenebilir enerjinin tüm kurulu gücümüz içerisindeki payı yüzde 56 ve 2035 yılına kadar buna büyük merkezli projelerle 60 gigavat güneş ve rüzgar kapasitesi eklemek istiyoruz. 2'ncisi enerji verimliliği; 2024-2030 2'nci Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planımızı açıkladık ve bu program için 20 milyar dolarlık yatırım hedefliyoruz. 3'üncüsü, nükleer enerjiyi enerji miksimize dahil etmek istiyoruz. İlk nükleer reaktörümüzü önümüzdeki yıl devreye alıyoruz, burada 4 nükleer reaktör bir arada olacak ve toplam kapasitesi 4,8 gigavat olacak ama yüzyılın ortalarında, SMR'ler ve büyük ölçekli konvansiyonel nükleer santrallerle 20 gigavatlık nükleer kapasiteye sahip olmayı hedefliyoruz. 4'üncü olarak hidrokarbon üretimine dönük yatırımlarımıza da devam edeceğiz, çünkü petrol ve doğal gazın bir süre daha hayatımızda olacağına inanıyoruz. Ağustos 2020'de Karadeniz Bölgesi'nde büyük bir doğal gaz rezervi keşfettik ve bu doğal gaz sahalarımızı geliştirmeye devam etmek istiyoruz. 5'incisi; hidrojen, depolama teknolojileri, CCUS ve diğerleri gibi yeni teknolojilere yönelmek istiyoruz. Enerji politikamızın son unsurunda ise nadir toprak elementleri, katma değerli madencilik ve kritik minerallere yatırım yapmak istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
'MEGA ŞEBEKE ÜZERİNE BİRLİKTE ÇALIŞABİLİRİZ'
Altyapının enerji açısından anahtar bir özellik taşıdığını vurgulayan Bayraktar, "Türkiye'ye önümüzdeki 12 yılda 60 gigavatlık güneş ve rüzgar enerjisi sağlayacak bir şebeke inşa etmeyi hedefliyoruz. Elbette ulusal enerji stratejimizle uyumlu ve enerji arz güvenliğinden taviz vermeden bunu yapacağız. Hükümetler arası iş birliğini artırırsak, Çin'den Avrupa'ya kadar ortak projelerle çok daha büyük işler yapma potansiyeline sahibiz. Tüm ŞİÖ üyeleri birlikte çalışarak mega bir şebeke inşa edebilir. Bu aynı zamanda büyük bir elektrikli araç şarj networkü de olur. Biz halihazırda komşularımız Gürcistan, Azerbaycan, İran, Bulgaristan ve Yunanistan’la birlikte çalışıyoruz. Bir çalışma grubu oluşturmayı öneriyorum; ŞİÖ şemsiyesi altında teknik bir grup oluşturarak mega şebeke üzerine birlikte çalışabiliriz. Amacımız, bölgesel olarak piyasayı ikiye katlayacak, kaynakları etkili bir şekilde kullanmayı sağlayacak, elektriği ülkeler arasında etkili bir şekilde taşıyacak bir fikir olmalı. Eğer üye ülkeler de onaylarsa, bu çalışma grubunu önümüzdeki sonbahar veya 2025 yılının ilkbaharında Türkiye'de ağırlamak isteriz" ifadelerini kullandı. (DHA)
FOTOĞRAFLI