Tarih: 22.05.2024 14:51

Bakan Şimşek: Enflasyon sene sonu 30'lu rakamları görür

Facebook Twitter Linked-in

Gizem ÇORLU- Emirhan YÜZÜGÜLDÜ/ANKARA, (DHA)- HAZİNE ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Yaz aylarında baz etkisi, para politikası, mali politika adımları, gelirler politikasının desteğiyle enflasyon çok hızlı şekilde bu sene sonunda 30'lu rakamları görür, gelecek sene de 10'lu, bir sonraki sene de tek hane" dedi.

Bakan Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Finansal Okuryazarlık Platformu Tanıtım Toplantısı’na katıldı. Toplantıda, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından finansal okuryazarlığın artırılması ve yaygınlaştırılması amacıyla geliştirilen platformun tanıtımı gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan Bakan Şimşek, enflasyonun tek haneye indirildiğinde sermaye piyasalarının çok daha güçlü bir şekilde öne çıkacağını belirtti. Şimşek, "Dezenflasyon programımız başarılı şekilde uygulanıyor. Aylık enflasyon rakamlarıyla hedeflerimiz örtüşmeye başladı. Mayıs ayında yıllık enflasyon yükselmeye devam edecek. Her platformda söylüyorum. Geçen sene mayısta aylık enflasyon 0'a yakın, bu yıl yüzde 3 de çıksa artışı gösteriyor. Enflasyon mayıs ayında zirveye ulaşacak. Yaz aylarında baz etkisi, para politikası, mali politika adımları, gelirler politikasının desteğiyle enflasyon çok hızlı şekilde bu sene sonunda 30'lu rakamları görür, gelecek sene de 10'lu, bir sonraki sene de tek hane. Biz buna fiyat istikrarı diyoruz" dedi.

'TEMEL EĞİTİMİN PARÇASI OLMAK ZORUNDA'

Şimşek, SPK ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın, finansal okuryazarlığın müfredata temel bir alan olarak konulması hususunu çalıştığını bildirerek, "Yine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızla da özellikle ev kadınlarının, genel anlamda hepimizin finansal okuryazar olması konusunda ne yapılabileceği yönünde protokol çalışması var. Finansal okuryazarlık aslında bizim temel eğitimin bir parçası olmak zorunda. Orta vadeli programımıza bakarsanız, yine kalkınma planımıza bakarsanız, burada milli eğitim müfredatına, temel eğitimde finansal okuryazarlığın önemli bir bileşen olma hususunu zaten önemsiyoruz. Önemli reform alanlarımızdan bir tanesi bu. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde SPK ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında gerek protokoller, gerekse bunun müfredata çok temel bir beceri, bir alan olarak konulması hususunu çalışıyoruz, işaret ediyoruz" diye konuştu.

'KARARLARIMIZDA YARDIMCI OLACAK'

Bakan Şimşek, borsada yatırımcı sayısının 2020 yılında 1,9 milyon kişiyken şu anda 4 kattan fazla artarak 18,2 milyon kişiye ulaştığını söyledi. Şimşek, "Dolayısıyla bunlar çok büyük rakamlar. Ve bunlar gerçek anlamda finansal okuryazarlığı gerektiren alanlar. Bu işler tüyoyla, duyumlarla, dedikoduyla yapılacak işler değil. Evet yatırım işi hangi ölçekte olursa olsun bilgiye, analize dayalı olmak zorunda. Bilgi de çok, bilgi kirliliği de çok. Önemli olan orada gerçekten işe yarayacak ve değerlendirmeye baz oluşturacak bilgi ve analizi bir şekilde anlayabilmek ve bunu da yatırım kararlarına yansıtabilmek. Dolayısıyla biz bunu çok önemsiyoruz. SPK'nın çabaları önemli. Birincisi çok kapsamlı. Zaten işin adresi de SPK. SPK sertifikalandırıyor. Dolayısıyla burada eğitim boyutu var. Ücretsiz, herkese açık. Bunu hakkıyla yaparsanız sınavın da entegre edilmesi lazım. Çünkü sertifikalandıracağız. Bence bu çok önemli. Kapsamı itibarıyla, içerik itibarıyla erişim hususunda biraz özgün bir platform. Mutlaka vatandaşlarımıza tavsiye ediyorum. Çok basit, çok kullanışlı. Ve en azından verdiğimiz kararları daha sağlıklı vermemize yardımcı olacak bir platform" dedi.

'BORSA OYUN ALANI DEĞİL'

Kolaycı para kazanma yollarının riskli olduğunu söyleyen Şimşek, "Vatandaşımız 'Borsada oynuyorum' diyor; burası bir oyun alanı değil aslında. Algı böyle olabilir. Ama burası aslında yatırım yapıyor. Bir hisse senedi aldığınız zaman aslında şirketi satın almış oluyorsunuz. Yani aldığınız zaman bir şirketin tabii ki gelecekte yaratacağı nakit akışına binaen bir yatırım kararı veriyorsunuz. Dolayısıyla burası bir oyun alanı değil. 'Borsada oynuyor bizimki' falan derler ya. Burası bir oyun alanı değil. O nedenle bilgiye dayanıyor, analize dayanıyor. Değerlendirmeler üzerinden bu kararları vermemiz lazım. Ve toplumun bütün kesimleri için finansal okuryazarlık değerli. Borsada hesabınız yoksa da kripto piyasalarına bulaşmayacaksanız da mutlaka verdiğiniz bütün kararlar aslında alternatif maliyeti olan kararlardır" dedi. (DHA)

FOTOĞRAFLI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —