Balıkesir, tarih boyunca pek çok merak uyandıran soruyla anılmış bir şehir olarak karşımıza çıkıyor. Birçok kişi, Balıkesir adının nereden geldiğini ve bu şehrin eski adının ne olduğunu merak ediyor.
Balıkesir, adını duyduğumuzda birçok soru beliriyor zihinlerimizde. Özellikle, Balıkesir adının nereden geldiği ve bu şehrin eski adının ne olduğu gibi sorular, bizi tarihi bir yolculuğa çıkarmaya davet ediyor. Balıkesir adı nereden geliyor? ve Balıkesir'in eski adı nedir? Bu yazıda, merak edilen bu soruların cevaplarını arayacağız. Balıkesir'in ismi, geçmişi ve zaman içindeki değişimleri üzerine bir keşfe çıkarak, şehrin zengin kültürel mirasını ve tarihi derinliklerini anlamaya çalışacağız. İşte detaylar...
Balıkesir, Ege ve Marmara Denizleri'ne kıyılarıyla benzersiz bir konuma sahiptir ve tarih boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Arkaik Çağ'dan günümüze uzanan bu zengin geçmiş, MÖ 3000 yılına kadar uzanmaktadır. Bölgenin Antik Çağdaki adı Mysia olarak bilinir.
İlin adı konusunda çeşitli rivayetler bulunmaktadır. Bir efsaneye göre Paleo Kastro (Eski Hisar), başka bir söylentiye göre Bal-ı Kesr (Balı çok), ya da Pers Devlet adamı Balı-Kisra'nın adından türemiş olabilir. Antik Mysia'nın içinde Edremit (Adramytteinen), Erdek (Ertaka), Bandırma (Pandermit) gibi önemli antik yerleşim alanları bulunmaktadır.
Balıkesir adı, eski merkez ilçeden gelmektedir. İlin eski adı Karesi iken, 1926 yılında alınan bir kararla Balıkesir olarak değiştirilmiştir. Bu ismin kökeni üzerine birçok hikaye anlatılır. Roma İmparatoru Hadrianus'un bölgede avcılık yaparak Adriyanutere lakabını alması ve Paleo Kastro'yu inşa etmesi, Balıkesir adının bu olaya dayandığına dair bir teori ortaya koymaktadır.
Balıkesir'in tarihinde MÖ 8000-3000 yılları arasına dayanan izler bulunmaktadır. Havran'a 8 km. mesafedeki İnboğazı mağaralarında Paleolitik, Neolitik ve Kalkolitik devirlere ait kalıntılar keşfedilmiştir. Bu bölge, Agiros (Achiraus) ismiyle anılan şehrin de yer aldığı önemli bir yerleşim bölgesidir.
Eski çağlarda Misya olarak adlandırılan bölge, Pelasg ve Leleg kolonilerine ev sahipliği yapmıştır. MÖ 1120'lerde Hitit egemenliğine giren Misya, ardından Troya'nın egemenliğine geçmiş ve daha sonra Lidya hakimiyetine girmiştir. MÖ 546 yılında Ahameniş İmparatorluğu'na dahil olan Misya, Büyük İskender'in zaferiyle Makedonya İmparatorluğu'na katılmıştır. Ardından Bergama Krallığı dönemi gelmiş ve MÖ 133 yılında Roma İmparatorluğu'nun hakimiyetine geçmiştir.
Balıkesir, bu köklü geçmişiyle zengin bir kültürel mirasa ev sahipliği yapmaktadır. Bu topraklarda yaşamış olan uygarlıkların izleri, şehrin tarihi dokusunu oluşturmuştur.
9999,55%-0,3
35,63% 0,07
37,12% -0,02
3149,66% 0,28
4996,08% 0,00
Rize
22.01.2025