meritking kingroyal

Bayburt'ta ekoturizmle hareketlilik sağlanacak

Bayburt'ta ekoturizmle hareketlilik sağlanacak

Bayburt
GÜNCEL 16.06.2024 13:43:14 0

BAYBURT (AA) - BEŞİR KELLECİ - Bayburt'ta 30 yıl önce çorak ve dağlık arazide başlatılan planlı ağaçlandırma çalışmasıyla 1 milyon ağaçlık ormana dönüştürülen alanda ekoturizm faaliyetleri gerçekleştirilecek.

Orman varlığı bakımından Doğu Karadeniz'in en fakir ili olan Bayburt'ta 1994 yılında Valilik tarafından vilayet ormanı kurulmasına karar verildi. Bu kapsamda Orman İşletme Müdürlüğünce yapılan çalışmalarla Genç Osman Mahallesi'ndeki Aslandağı mevkisinde ağaçlandırma faaliyetlerine başlandı.

Kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve halkın da seferber edildiği çalışmalarla dağlık ve çorak arazide bugüne kadar, ağırlıklı sarıçam olmak üzere huş, akasya, ahlat, alıç, kuşburnu, ıhlamur, yabani elma, iğde ve akçaağacından oluşan yüzbinlerce fidan toprakla buluşturuldu.

Bölgedeki sel ve heyelan riskinin de ortadan kaldırılması hedefiyle çehresi değişen arazide, Eylül 2023'te yapılan keşif sonrası etüt çalışmaları ve proje çizimlerinin ardından kamp alanları, yürüyüş, bisiklet güzergahları ve bungalov tatil evleri yapılması planlandı.

Yıl sonuna kadar tamamlanması hedeflenen çalışmalarla, bölgenin konumu ve barındırdığı doğal güzelliklerle doğa tutkunlarının yeni rotası olması ve turizm hareketliliği sağlaması bekleniyor.

- "Her türlü doğa kampı aktivitesine hazır bir yer"

Bayburt Valisi Mustafa Eldivan, AA muhabirine, kentte yaşayan hemen herkesin dikili ağacının bulunduğu 650 hektarlık arazinin 30 yılda devasa bir ormana dönüştüğünü söyledi.

Bir dönem hayvanat bahçesinin de bulunduğu bölgenin mesire alanı olarak kullanıldığını ancak zamanla ihtiyaçların değişmesi nedeniyle atıl kaldığını belirten Eldivan, "Bir yıldır burada birtakım projeler geliştirmeye başladık. Doğal yapısını bozmadan, vatandaşlarımızın anılarını da yıkmadan revize ederek temiz bir çevre ve doğayla beraber burayı özellikle kamp ve karavan turizmine açmak en büyük hedefimiz." dedi.

Bölgenin fizibilite çalışmasının yapıldığını ifade eden Eldivan, ilk etapta gelecek ay 32 bungalov evin yapımına başlayacaklarını söyledi.

Eldivan, bölgenin gençlik ve doğa kampları için de bulunmaz bir yer olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Tamamen ormanlık alan ve her türlü doğa kampı aktivitesine hazır bir yer çünkü altyapısı, ihtiyaçların karşılanacağı alanlar var. Yine Valiliğin bir dağ evi var. Burada isteyen bisiklete binebilecek, isteyen yürüyüş yapabilecek. Kamp, karavan gibi doğal aktiviteler burada yapılacak. Özellikle Gençlik ve Spor Bakanlığımızın, Kızılayın, okulların ve Türkiye'nin değişik yerlerinden gelecek motorcu, karavancı ve dağcıların çadırlar kuracağı, bungalov evlerde kalacağı, aynı zamanda da küçük birimlerle doğaseverlerin belli bir zaman geçireceği alan oluşturmaya çalışıyoruz. Nitekim geçtiğimiz ay Genç Kızılayın bölge kampı burada oldu. 230 kişi 5 gün burada kaldı. Gençlik ve Spor Bakanlığımızla da Türkiye genelindeki çeşitli aktivitelerin burada yapılması için temas halindeyiz."

Bayburt'un turizm pastasından daha fazla pay alması için her türlü çabayı gösterdiklerinin altını çizen Eldivan, İl Özel İdaresi, İl Genel Meclisi, milletvekili, belediye ve valilik olarak birlikte hareket ettiklerini anlattı.

Eldivan, kentteki tüm bileşenlerin destekleriyle Bayburt turizmini belli bir noktaya getirmeyi ve istihdam kaynaklı ihtiyacı gidermeyi hedeflediklerini belirterek, "Bu noktada hem kültürel hem sosyal hem de ekonomik olarak gelişimine katkı sağlamak en büyük amacımız. Bu uğurda da çalışmaya devam ediyoruz, inşallah başarılı oluruz." diye konuştu.


Haber Kaynak : AA

Başkan Genç: Şehitlerimiz ve Gazilerimiz Sayesinde Ayaktayız

Rize- Trabzon Otobüs Sefer Saatlerinde Yeni Düzenleme!

Artvin'de Öğretmenler için Mesleki Gelişim Fırsatı: Bakan Tekin'in Mesajıyla Program Açıldı

Ahmet Kaya: Şehitlerimiz ve Gazilerimiz Arasında Ayrımcılık Kabul Edilemez!

Artvin'de Duygusal Anlar: Başkan Erdem, Fatma Ceylani ve Ailesiyle Hatıra Fotoğrafı Çektirdi

Hopa'da Stratejik Toplantı: Hemşinliler Hizmet Vakfı, Ticaret ve Sanayi Odası İle İşbirliği Potansiyelini Değerlendirdi

Vakfıkebir Belediyesi Hizmet Günlüğü Açıklandı

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü Mobil Mamografi Aracı Ortahisar'da Hizmete Başladı

Artvin Valiliği'nden Yaz Dönemi İçin Yangın Uyarısı: "Yeşil Vatan Hepimizin"

Artvin’de Eğitim Gündemi Ele Alındı: Haftalık Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

DSİ 22. Bölge Müdürlüğü Bayramlaşma Merasimi Düzenledi

Akçaabat'ta Gençler İçin Horon Kursu Başlıyor: Kayıtlar Başladı!

Karadeniz Teknik Üniversitesi, TYÇ Logosu Kullanım Hakkı Elde Etti

CHP İl Başkanı ve Diğer Sivil Toplum Kuruluşlarından Ortak Açıklama: Atatürk'e Yapılan Saldırı Kınandı

Mustafa Kemal Atatürk'ün Heykeline Saldırı: Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya'dan Sert Tepki

  • Salı 26.8 ° / 20.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.7 ° / 19.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 23.8 ° / 16.8 ° Güneşli
  • BIST 100

    10771,4%0,29
  • DOLAR

    32,80% -0,04
  • EURO

    35,15% 0,05
  • GRAM ALTIN

    2447,75% -0,10
  • Ç. ALTIN

    3983,52% 0,00

Rize

25.06.2024

  • İMSAK 02:39
  • GÜNEŞ 04:40
  • ÖĞLE 12:26
  • İKİNDİ 16:26
  • AKŞAM 20:01
  • YATSI 21:53