Tarih: 30.07.2023 11:03

Bu Semptom Alzheimer Hastalığını İşaret Ediyor!

Facebook Twitter Linked-in

Alzheimer hastalığının bilinen ve bilinmeyen birçok belirtisi var. İnsanların çoğu ise bu durumu hafıza kaybıyla ilişkilendiriyor. Oysa süreç bu noktaya gelmeden önce hastalık birkaç işaretle "geliyorum" diyor. 

ALZHEIMER KOKU KAYBINA YOL AÇIYOR

ABD'li bilim adamlarının bildirdiğine göre hastalık genetik bazı özellikler taşıyor. Öyle ki ailesinde Alzheimer hastalığı öyküsü olan kişiler, erken dönemde bir semptom geliştirebiliyor, bu da gelecekteki hafıza bozukluğunun bir işareti. Bahsi geçen semptom, Parkinson hastalığı ile de ilişkilendirilen koku kaybı.

APOE e4 GENİNİ TAŞIYANLAR RİSK ALTINDA

Birkaç yüz gönüllünün katıldığı araştırmada bilim adamları bazılarına kokulara karşı hassasiyet, diğerlerine ise kokuları tanıma yeteneği için test yaptı. Birçoğu, Alzheimer hastalığına yakalanma riskini önemli ölçüde artıran APOE e4 adlı bir genin taşıyıcılarıydı. Dört kişiden birinin bu genin bir kopyasını taşıdığı tahmin ediliyor. İki kopya taşıyanlar ise, vakaların yüzde 2-3'ünde ortaya çıkan hastalığı geliştirme riski altında.

65 YAŞTAN İTİBAREN GÖZLENİYOR

Araştırmacılara göre, gen taşıyıcılarının erken koku kaybı yaşama olasılığı 37 daha fazlaydı. Bu kayıp 65-69 yaşlarında gözlendi. Genin taşıyıcıları, kokladıkları kokuları tanıma konusunda da azaltılmış bir yeteneğe sahipti.

GENİ TAŞIYANLARIN HAFIZASI ERKEN ÇÖKÜYOR

Bu geni taşıyan gönüllüler 75-79 yaşlarına geldiklerinde koku alma duyularını neredeyse tamamen kaybetmiş oluyor. Ayrıca, koku alma duyuları APOE e4 taşıyıcı olmayanlara göre daha hızlı azalıyor. Çalışma aynı zamanda, genin taşıyıcılarının zihinsel işlevlerinde daha hızlı bir düşüş sergilediğini de gösterdi.

ALZHEIMER HANGİ BELİRTİLERE YOL AÇAR?

Koku kaybı dışında Alzheimer hastalığının bilinen başka birçok belirtisi var. Bunlar arasında en erken görülenler ise; 

Hastalık ileri dönemde ise konuşma kaybı, kısa ve uzun süreli bellek problemleri, yeme güçlüğü, kilo kaybı, idrar kaçırmak ve yardım almadan hareket edememek gibi semptomlara yol açıyor. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —