Kaygı ve depresyon zaman zaman her insanın yaşadığı ruhsal bir durum. Birçok faktör bunda rol oynarken bazen vitamin eksikliği asıl neden olabiliyor.
İngiltere Reading Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, bu durumu derinlemesine araştırdı. Yüksek doz B6 vitamininin genç yetişkinler üzerindeki etkisini ölçtüler.
Rastgele seçilen 300'den fazla gönüllü, bir ay boyunca günde bir kez önerilen günlük dozun 50 katı B6 veya B12 besin takviyesi aldı veya plasebo aldı. B6 vitamini takviyesi alan katılımcılar arasında sakinleşme seviyelerinin arttığı görüldü. B6'nın kaygıyı azaltmaktan sorumlu olduğu teorisi böylelikle güçlendi.
B6 vitamini, vücudumuzun beyindeki dürtüleri engelleyen belirli bir kimyasal iletici üretmesine yardımcı oluyor ve bu, gönüllülerde kaygının azalmasına katkıda bulunan sakinleştirici bir etkiye sahip.
Bu vitaminin eksikliği durumunda kırmızı kan hücrelerinin üretimindeki azalmaya bağlı olarak kansızlık yaşanabiliyor. Sürekli yorgunluk, halsizlik ve enerji düşüklüğü, deri döküntüleri, dudaklarda çatlama, ağız ve dudakların çevresinde kuruluk ve dökülmeler, bağışıklık sisteminin zayıf olması, sık olarak geçirilen enfeksiyon hastalıkları, el, ayaklar ve parmaklarda uyuşukluk, karıncalanma hissi, bebeklerde huzursuzluk ve sürekli huysuzluk, hamilelikte görülen sabah bulantılarının aşırılığı, bilinç bulanıklığı, konsantrasyon güçlüğü ve unutkanlık gibi bilişsel sorunlar görülebiliyor.
Ton balığı, nohut, süt ve ürünleri, meyve ve sebzeler dahil olmak üzere birçok gıda B6 vitamini açısından zengin.
Öte yandan B6'nın fazlalığı da bazı sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Mide bulantısı, karın ağrısı, iştah kaybı ve mide ekşimesi gibi mide ve bağırsak problemlerine yol açabiliyor. Uyuşukluk ve ağrı, yürüme güçlüğü, kollarda ve bacaklarda hareket kontrolünün azalması, dokunma, acı duyma ve sıcaklık algılama gibi duyusal ve nöropatik sorunlar da B6 vitamini fazlalığından kaynaklanabiliyor.