Halk arasında hafıza kaybı veya bunama ile isimlendirilen demansın, kesin bir tedavisi yok.
Son yıllarda adı sık duyulmaya başlayan demans ölümcül hastalıklardan biri. Bu duruma yol açan birçok faktör var. Beslenme, çevresel koşullar ve kişinin kendini dış dünyaya kapatması gibi etkenler demansa adeta zemin hazırlıyor.
Londra Üniversitesi'nden araştırmacılar ise bilişsel gerilemeyi önlemenin bir yolunu bulmuş olabilecekleri konusunda iyimser. Eğer bu doğruysa önümüzdeki yıllarda Alzheimer hastalığı veya başka bir bunama türüyle karşılaşan insan sayısının önemli ölçüde azalacağı umudu şimdiden hakim.
DERİN DÜŞÜNME DEMANSI ÖNLEYEBİLİR
Ekibin bulduğu şey, derin düşünmeye daha fazla zaman harcayan insanların hafıza, konsantrasyon ve problem çözme yeteneklerinin daha iyi olduğu. Ayrıca bu kişilerin beyin fonksiyonları daha yumuşak bie hale gelmişti.
Araştırma için yaklaşık 70 yaşında toplam 259 kişiyi içeren iki klinik çalışmanın verileri analiz edildi. Katılımcılar düşünceleriyle ilgili soruları yanıtladı. Ekip onların davranışlarını, duygularını ne sıklıkla yansıttıklarını ve anlamaya çalıştıklarını ölçtü.
DÜŞÜNCELERİ DEĞERLENDİRMEK BEYNİ GELİŞTİRİYOR
Araştırma bulguları, düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını düzenli olarak değerlendiren kişilerin, yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde bilişsel gerileme yaşama olasılığın daha düşük olduğunu gösterdi.
Bilim insanları derin düşünmenin vücuttaki sakinlik duyguları ve azalan stres seviyeleri ile bağlantılı olabileceğini varsayıyor.
Günde on dakika derinlemesine düşünmenin, daha iyi bilişsel işlev sağladığına dikkat çeken uzmanlar işiniz ve sosyal ilişkileriniz gibi hayatınızı oluşturan faktörleri yargılamadan, düşünerek geçirmenizi tavsiye ediyor.
9977,94%1,13
35,41% 0,16
36,39% -0,36
3091,27% -0,06
4952,22% 0,14
Rize
19.01.2025