Hasan BOZBEY/BURSA,(DHA)-BURSA'nın Yıldırım ilçesi Zeyniler Mahallesi'nde kadınlar, tarihten günümüze gelen Ahıska Türkleri'ne ait Zeyniler Hınkalı'na, Yıldırım Belediyesi’nin katkılarıyla, coğrafi işaret tescili almayı başardı..
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde her yıl geleneksel olarak düzenlenen Türk Mutfağı Haftası etkinliklerinin kapanış programı, Bursa'nın Yıldırım ilçesine bağlı Zeyniler Mahallesi'nde, Yıldırım Belediyesi’nin desteği, Bursa Valiliği’nin koordinasyonu ile gerçekleşti. Yapılan etkinliğe, Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, Yıldırım İlçe Kaymakamı Metin Esen ve çok sayıda vatandaş katıldı.
‘ZEYNİLER HINKALI ANLATILMAZ YENİLİR’
Zeyniler Çalıkuşu Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahinur Makar, “Kayseri’nin mantısı, Kars’ın Hıngel’i var. Bursa'mızda da Zeyniler Hınkalı var. Hamurun inceliği, kıymasının harcı, özel marifet gerektiren 13 pileli büzgüsü, hamurunun çapı ve özellikle pişirilme sırasındaki hınkal toplarının suyun içinde dans etmesi ustalık gerektirir. Zeyniler Hınkalı anlatılmaz, Zeyniler Hınkalı yenilir” dedi.
'KADINLARIMIZA DESTEK OLMAYI SÜRDÜRECEĞİZ'
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ise, “Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleştirilen Türk Mutfağı etkinlikleri kapsamında Yıldırım Belediyesi olarak Çalıkuşu Kooperatifimiz ile birlikte misafirlerimizi Zeyniler Köyü’nde ağırladık. Çalıkuşu Kooperatifin Zeyniler Hınkalı’na aldıkları coğrafi işaretli yemeğini de burada sergileyip tanıtma fırsatı bulduk. Tüm kadın kooperatiflerimize ilham oluyoruz. Kadınlarımızı her alanda destekleyerek kadın elini şehrin ekonomisine ve sosyal yaşantısına daha fazla renk vermesine katkı sağlıyoruz” diye konuştu.
'ÇOK ZENGİN YEMEK KÜLTÜRÜMÜZ VAR'
Törende konuşan Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, “Çok zengin yemek kültürümüz var. İlimizde 34 tane coğrafi işaret alan ürünlerimiz bulunmakta. Bu ürünlerimizi markalaştırmak ve coğrafi ürünlerimizin sayısını artırmak için çalışmalarımız devam edecek” dedi.
Etkinlikte, Bursalı kadınlardan oluşan 12 kooperatif üyesi Türk mutfağının önemli kahvaltı sunumlarını sergiledi. Kahvaltı sunumları arasında; Bursa Kahvaltısı, İkindi Kahvaltısı, Yer Sofrası, Yeni Gelin Sofrası, Konak Sofrası, Hıdırellez Kahvaltı Masası, Cumhuriyet Dönemi Kahvaltı Masası, Osmanlı Kahvaltı Masası, İç Anadolu Selçuklu Kahvaltı Masası gibi onlarca seçenek yer aldı.
Etkinlikte Bursa’nın coğrafi işaretli ürünleri olan Zeyniler Hınkalı, cevizli lokum, cantık, tahinli pide, yaprak sarması, gözleme gibi çeşit çeşit yiyecekler ikram edildi. (DHA)
(FOTOĞRAFLI)