Tarih: 11.06.2023 16:27

Çay Üreticileri Birinci Sürgünü Tamamlamak Üzere, İklim Koşulları Hasadı Etkiledi

Facebook Twitter Linked-in

Çay hasadının yüksek kesimlerde devam ettiği birinci sürgünde, üreticilerin yüzde 90'ı hasadı tamamladı. Hava muhalefeti nedeniyle geciken alımların sona erdiği 10 Mayıs tarihinden bu yana, Çaykur tarafından sahil kesimlerinde hasat tamamlandı ve iç kesimlerde büyük oranda hasat işleri tamamlanmaktadır.

Günlük alımların Çaykur tarafından 9 bin ton seviyesine ulaşmadığı belirtilirken, özel sektörün yoğun bir şekilde çay alımı gerçekleştirdiği görülmektedir. Birinci sürgünde yaş çay alımı yapan özel sektörler, taban fiyat üzerinden alımlarını sürdürürken, vade ve fiyat düşüren sektörlerin ilgi görmediği gözlemlenmektedir.

Çaykur tarafından birinci sürgünde 170 bin ton dolayında yaş çay alımı gerçekleştirilirken, özel sektörün de aynı oranda yaş çay alımı gerçekleştirdiği ifade edilmektedir. Sahil kesimlerinde sürgün tamamlanırken, sahile yakın kesimlerde birinci sürgün alımlarının bitmek üzere olduğu, yüksek kesimlerde ise yaş çay alımlarının devam ettiği belirtilmektedir.

Birinci sürgünün tamamlanmasının ardından bölgeye gelen çay işçileri, memleketlerine veya başka şehirlere dönüş yoluna geçmişlerdir. Yabancı işçilerin sürgünün tamamlanmasıyla birlikte başka bölgelerde sezon arasını değerlendirmek üzere bölgeden ayrıldığı gözlemlenmiştir.

Çay üreticileri, birinci sürgünü tamamlamanın ardından verimden memnun olduklarını belirtirken, bazı bölgelerde ise verimin azaldığı ifade edilmektedir. İklim koşullarının yaş çayın gelişmesine uygun olmadığını dile getiren çay üreticileri, "Mayıs'ın ilk haftasında hasat başlıyordu. Bu yıl ise 10 Mayıs'ta açılan kampanyaya rağmen 20 Mayıs sonrasında çay bahçeleri yoğunluk kazandı. Birinci sürgün bu sayede 40 gün gibi uzun bir süreç olarak gözüksede, hasat dönemi normalde 20 gün sürerdi" şeklinde konuştular.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —