Rize – CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, Türkiye Varlık Fonunun 2023 yılı hesaplarının görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında, Varlık Fonlarının dünya genelinde genellikle bütçe fazlası olan ülkeler tarafından kurulduğunu belirterek, Türkiye’deki fonun ise ekonomik daralma ve borçlanma temelinde oluşturulduğunu ifade etti.
Varlık Fonları, Fazlalıktan Kurulur, Bizde Durum Farklı
Ocaklı, yaptığı konuşmada, “Dünyada varlık fonları, bütçesinde fazlalık olan ülkeler tarafından kurulur. Bu fonlar, gelecekteki nesillere aktarılacak kaynaklar olarak yönetilir. Ancak Türkiye’deki Varlık Fonu, darlıktan kurulmuş bir yapı. Ekonomik kriz ve bütçe açıkları sebebiyle kaynaklar borçlanarak oluşturulmuş. Bizim fonumuzun yapısı, sürdürülebilir bir kalkınma için değil, daralma ve borçlanma üzerine kurulmuş” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
ÇAYKUR'un Durumu ve Varlık Fonu’na Dahil Edilmesi
Ocaklı, konuşmasında ÇAYKUR'un Varlık Fonu’na dahil edilmesini de gündeme getirdi. Geçtiğimiz yıl ÇAYKUR’un herhangi bir teminat karşılığı verilmeden fon bünyesinde tutulduğunu öğrendiğini hatırlatan Ocaklı, şunları kaydetti: “Geçen yıl ÇAYKUR'un, herhangi bir borca karşılık teminat gösterilip gösterilmediğini sordum. Bize, hiçbir teminat verilmediği, sadece yönetim değişikliği olmadan Varlık Fonu’na dahil edildiği söylendi. Şimdi ben soruyorum, neden ÇAYKUR hala burada? Hangi mantığa dayanarak devletin önemli kuruluşlarından biri böyle bir fonun içinde tutuluyor?”
Cumhurbaşkanı'na Çağrı: ÇAYKUR Varlık Fonu’ndan Çıkarılsın
Ocaklı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenerek, ÇAYKUR’un Varlık Fonu’ndan çıkarılmasını talep etti. “Sayın Cumhurbaşkanı, bizi duysun ve ÇAYKUR’u Varlık Fonu’ndan çıkarsın. ÇAYKUR ve diğer KİT’lerin Varlık Fonu’nda bulunması, ne ekonomimize ne de bu kurumların sürdürülebilirliğine katkı sağlar. Bu tür adımların doğru yönetilmesi gerekiyor” dedi.
Şeffaflık ve Hesap Verebilirlik Eksikliği
Ocaklı, konuşmasında ayrıca Türkiye Varlık Fonu’nun şeffaflık eksikliğine dikkat çekti. Fonun ne şekilde kullanıldığı, hangi projelere kaynak aktarıldığı ve bu kaynakların nasıl değerlendirildiği konusunda kamuoyuna net bir bilgi verilmediğini savundu. “Bir devlet fonunun şeffaf, hesap verebilir olması lazım. Türkiye’nin kaynakları doğru yönetilmediği sürece, bu fonun sürdürülebilirliği tehlikeye girer ve bu da ekonomiye büyük zarar verir” şeklinde uyarılarda bulunan Ocaklı, Varlık Fonu’nun yeniden yapılandırılması gerektiğini belirtti.
Türkiye Ekonomisinin Geleceği
Ocaklı, Türkiye’nin kalkınma ve istikrar için doğru politikalarla yönetilmesi gerektiğini vurgulayarak, mevcut ekonomik durumun yalnızca borçlanma ve kısa vadeli çözümlerle aşılabilecek bir sorun olmadığını ifade etti. Türkiye’nin önünü açacak uzun vadeli, stratejik yatırımların ve şeffaf bir yönetimin önemine dikkat çeken Ocaklı, bu çerçevede Varlık Fonu’nun çok daha etkin ve halkın menfaatine uygun bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini söyledi.