Tarih: 16.12.2023 12:45

Çok az zaman kaldı! Başvuru yapmayan 51.000 TL kaybedecek!

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye’de asgari ücret zammı sadece asgari ücretlilerin aldıkları aylıkları değiştirmiyor. Çok daha geniş olarak ücretler asgari ücret esas alınarak hesaplanıyor. Bunların içerisinde SGK’da yapılacak olan borçlanma primleri de yer alıyor. Uygulanan sistem gereği bazı kişiler için çok kritik günler tamamlanmak üzere. Eğer bugünlerde hareket edilmezse bu kişiler 51.000 TL zarar edecekler.

SGK BORÇLANMASI NE DEMEK?

SGK borçlanması en basit tabirle SGK’dan gün satın almak oluyor. Emekli olmak için prim şartını tamamlayamayanlar prim borçlanması ile bu günleri ücreti karşılığında SGK’dan satın alıyorlar ve toplam prim gün sayıları artıyor. Bu yolla emekli olmak için gereken prim şartı sağlanabiliyor. Emekli olmak isteyenlere sağlanan bu imkan ile emekli olmak biraz daha kolaylaşıyor.

 

Prim borçlanmasını her çalışanın yapmasına imkan bulunmuyor. Bu borçlanma imkanından yararlanabilmek için u hakka sahip olmak gerekir. SGK bu hakkı bazı durumlarda veriyor. Askerde geçen sürelerin borçlanılması veya kadınların doğum borçlanması yapması gibi yurt dışı borçlanması ya da bazı mesleklere sağlanan borçlanma imkanları bulunmaktadır. Kadınlar her yaptıkları doğum için 2 yıl borçlanma hakkına sahip oluyorlar. 3 çocuktan üstü için ise borçlanma imkanı verilmiyor. 3 çocuklu bir kadın 6 yıl borçlanma yapabiliyor.

ASGARİ ÜCRETLE ALAKASI NE?

SGK’nın borçlanma imkanının asgari ücretle alakası bulunuyor. Bu borçlanma ücretleri asgari ücret üzerinden hesaplanıyor. 1 günlük borçlanmanın taban prim ücreti günlük brüt asgari ücretin yüzde 32’sine karşılık geliyor. Bu da şu anda 143,9 TL olarak uygulanıyor. Asgari ücrete zam yapılması durumunda bu tutar yükselecektir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —