Artık hava sıcaklıkları bir hayli yüksek. Bu dönemlerde suyun önemi bir kat daha artıyor. ABD'de paylaşılan bir Facebook gönderisi ise sıcak havalarda buz gibi su içmek ile ilgili akıllarda soru işareti oluşturdu.
Yaz aylarıyla birlikte yüksek sıcaklıklar kendisini göstermeye başladı. Artık dışarda yürürken herkesin elinde buz gibi soğuk su şişeleri var. Ancak ABD'de paylaşılan bir sosyal medya gönderisi bu konuda kafa karıştırdı.
Gönderide şu ifadeler yer alıyordu:
"Sıcakta buzlu su içilmemesi gerektiğini hepimiz duymuşuzdur ama bir çoğumuz nedenini duymamış veya ilk elden deneyimlememiştir. Buzlu su iyidir, öyleyse nasıl kötü olabilir? Ben dün öğrendim. 38°C'de dışarıda çalışıyorduk, babam yüzümün oldukça kırmızı olduğunu fark etti ve ara vermemi önerdi. Hemen bir şişe soğuk su alıp içtim.
Biraz daha çalıştıktan sonra kamyonete binip klimayı açmamı önerdi. Kamyonda biraz soğuk su içtim ve çok geçmeden kendimi garip hissetmeye başladım. Lekeler görmeye başladım, midem çok bulandı, ellerim ve ayaklarım karıncalanmaya başladı. Kusacakmışım gibi hissettim, bu yüzden kamyonun kapısını açtım ve hatırladığım bir sonraki şey, babamın beni çamurda yan yatırıp yüzümü silmesi. Gözlerimin biraz geri döndüğünü ve birkaç dakika baygın kaldığımı söyledi. Ambulans geldi ve sağlık görevlileri ne olduğunu sordu.
Sonunda şunu öğrendim ki, çok sıcaksanız ve bir şişe soğuk su içerseniz, şoka girebilirsiniz. Çünkü vücut, midenin hipotermik hale geldiğini düşünüyor. Bu nedenle kollardan, bacaklardan ve kafadan gelen sıcak kanı alıp mideye gönderiyor. İş bilinci kaybetmeye kadar gidiyor. Sağlık çalışanı soğuk suyun iyi olduğunu, ancak yalnızca yudumlanması gerektiğini söyledi. Susuzluğu gidermek istiyorsanız oda sıcaklığında su en iyisi. Keşke bunu uzun zaman önce bilseydim."
Peki bu konuda uzmanlar ne diyor?
Onlara göre aniden buzlu su içmek vücudu şok durumuna sokabilir ama bu çok nadir. Kişinin hastalanmasını etkileyebilecek pek çok faktör var. Yoğun bakım ünitesi hemşiresi Tenneson Lewis, "Test yapmadan, yaşadığı olumsuz etkinin yalnızca buzlu su içmekten kaynaklandığını kesin olarak söylemek imkansız" ifadesini kullanıyor.
Kişi aşırı derecede susuz kalmışsa, vücudun mideye daldırılan buzlu suya, mideyi çevreleyen kan damarlarını hayati organlara kan göndermek için daraltarak tepki vermesi olası. Bu, beynin yeterli kan almadığı anlamına geliyor ve geçici bir bilinç kaybına yol açabiliyor. Hemşire Lewis, altta yatan başka bir neden yoksa bu kişinin susuzluktan bayıldığını dile getiriyor.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), vücut ısısı hızla yükseldiğinde, susuz kalmış bir kişinin terleme yeteneğini kaybettiğini, bu nedenle vücudun artık kendini soğutamayacağını bildiriyor. 15 dakika içinde, aşırı sıcak çarpması vakaları vücut ısısının 40°C veya üzerine çıkmasına neden olabilir, bu da beyin ve diğer hayati organlarda hasara ve bazen ölüme neden olabilir.
Bir kişi sıcak çarpması semptomları yaşıyor gibi görünüyorsa hızlı bir şekilde soğumaya başlaması için gölgeli bir alana taşınmalı. Hatta vücudu soğutmanın en iyi yollarından biri buzlu suya girmek.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55
Rize
22.11.2024