Tarih: 03.09.2024 16:53

DEVA Partili Hasan Karal, Atıl Tarım Arazilerini Meclis Gündemine Taşıdı

Facebook Twitter Linked-in

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Türkiye genelinde ekilemeyen ve atıl durumda bulunan tarım arazilerini Meclis gündemine taşıdı. Karal, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesi vererek, atıl durumdaki tarım arazilerinin ülke ekonomisine ve tarımsal üretime kazandırılmasının önemine dikkat çekti.

Milletvekili Karal, geçtiğimiz ay Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren "İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik"e atıfta bulunarak, iki yıl boyunca işlenmeyen tarım arazilerinin bakanlık tarafından kiralanabileceğini hatırlattı. Ancak, bu düzenlemenin dışında kalan ve hâlâ atıl durumda olan birçok ekilebilir tarım arazisi bulunduğunu belirten Karal, bu alanların tarımsal üretime kazandırılmasının aciliyetine vurgu yaptı.

“Atıl Tarım Arazileri Üretime Kazandırılmalı”

Hasan Karal, artan nüfusla birlikte gıda ihtiyacının yükseldiğine dikkat çekerek, tarım arazilerinin etkin ve verimli kullanılmasının önemine değindi. Karal, "Ülkemizin birçok bölgesinde tarımsal faaliyet yapılmayan atıl durumda tarım arazisi bulunduğu bilinmektedir. Bu durum, hem ekonomik kayıplara hem de istihdam olanaklarının daralmasına yol açmaktadır. Atıl durumdaki tarım arazilerinin üretime kazandırılması, tarımsal üretim çeşitliliğini ve miktarını artırırken, aynı zamanda ekonomik kazancın yükselmesine ve istihdamın artmasına da katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Bakan Yumaklı’ya 6 Kritik Soru

Milletvekili Karal, önergesinde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan şu sorulara yanıt verilmesini talep etti:

  1. Türkiye genelinde kaç dekarlık atıl tarım arazisinde üretim yapılamamaktadır?
  2. Tarım arazisi olmasına rağmen bu alanlarda ekim yapılamamasının nedenleri nelerdir?
  3. Ekim yapılamayan tarım arazilerinin üretime kazandırılması halinde gerçekleşebilecek istihdam artışı ve tarımsal üretim ne kadar hesaplanmaktadır?
  4. Ekim yapılamayan tarım arazilerinin üretime kazandırılması için herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?
  5. Ekim yapılamayan tarım arazisinin, hali hazırda ekim yapılabilen tarım arazisine oransal büyüklüğü nedir?
  6. Tarım arazilerinin etkin ve verimli kullanılması ve gıda arz güvenliğinin sağlanması için yapılan çalışmalar ve alınan tedbirler nelerdir?

Karal’ın bu soruları, Türkiye’de tarımsal üretimin artırılması ve atıl durumdaki arazilerin ekonomiye kazandırılması açısından büyük önem taşıyor. Bakanlığın vereceği yanıtlar, bu konuda atılacak adımlar için yol gösterici olacak.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —