İZMİR, (DHA)-İZMİR Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği'nden Doç. Dr. Şebnem Çalık, mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı. Doç. Dr. Çalık, özellikle yağışların bol olduğu dönemlerde doğal alanlarda toplanan mantarların tüketilmesi sonucu ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenmeler yaşandığını belirtti.
Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği'nden Doç. Dr. Şebnem Çalık, mantar zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulundu. Yağışların bol olduğu dönemlere dikkat çeken Doç. Dr. Çalık, bu dönemde doğal alanlarda toplanan mantarların tüketilmesi sonucu ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenmeler yaşandığını vurguladı. Mantar zehirlenmelerinin belirtilerinin mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değiştiğini ifade eden Doç. Dr. Çalık, "Bazı mantar türleri yenildikten 2 saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtilerine sebep olabiliyor. Bu belirtiler arasında sersemlik, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabız artışı, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma yer alıyor. Daha geç ortaya çıkan belirtiler arasında ise karaciğer ve böbrek bozukluklarına bağlı ciddi tablolar görülebilir" dedi.
'TEŞHİS VE TEDAVİ İÇİN ZAMAN KAYBETMEYİN'
Doç. Dr. Çalık, mantar zehirlenmesinden şüphelenilen durumlarda hızlıca sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurguladı. "Hastanın mantar yeme hikayesi ve zehirlenme belirtileri değerlendirilerek teşhis koyulabilir. Bu süreçte vakit kaybetmek hayati risk oluşturabilir. Zehirlenmelerin önüne geçmenin en etkili yolu, doğal alanlarda yetişen mantarları tüketmekten kaçınmak. Kültür mantarlarının tercih edilmesi bu riskleri büyük ölçüde ortadan kaldırır" diye konuştu.(DHA)
FOTOĞRAFLI