Doç. Dr. Özçelik: Yüksek sıcaklıkta hasta, yaşlı ve dezavantajlı gruplar gerekli tedbirleri almalı
Fırat AKAY/BODRUM(Muğla),(DHA)- MUĞLA'nın dünyaca ünlü turistik ilçesi Bodrum'da hava sıcaklığı 40 dereceye çıktı. Sıcak ve nemli havada bunalan yerli ve yabancı turistler denize girerek serinledi. 2024 yılının rekor sıcaklıklarla geçtiğini söyleyen Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden (MSKÜ) Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, "Yüksek sıcaklıkta hastaların, yaşlıların ve bu durumdan etkilenecek dezavantajlı grupların dışarı çıkarken gerekli tedbirlerin alması ve mümkünse güneşin tepede olduğu dönemde dışarı çıkmaması gerekiyor" dedi.
Dünyanın en önemli turizm destinasyonlarından biri olan Bodrum'da hava sıcaklığı 40 dereceye havadaki nem oranı yüzde 40 seviyesine ulaşırken, su sıcaklığı ise 23 derecelerde seyretti. Bu kapsamda, sıcak ve nemli havada bunalan yerli ve yabancı turistler denize girerek serinledi. Denizden çıkan turistler şemsiyelerin altında şezlonglarında dinlenerek, kitap okuyarak vakit geçirdi. Bazı turistler ise kentin işlek cadde ve sokaklarında yürüyüş yapmayı tercih etti. Başta Kumbahçe Paşatarlası plajları olmak üzere Gümbet, Bitez, Ortakent, Turgutreis, Yalıkavak ve Türkbükü sahillerinde yoğunluk yaşandı. Meteoroloji tahminlerine göre sıcak hava dalgasının etkilerinin gelecek haftada sürmesi bekleniyor.
'SICAKLIKLAR 2024 YILINDA REKOR REKORLAR KIRIYOR’
MSKÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, "Hava sıcaklıkları 2024 yılında rekorlar kırıyor. 2023 yılında, 1951-1980 referans dönemine göre 1, 2 derecelik bir artışla kayıtlardaki en sıcak yılı yaşamıştık. 2024 yılının da benzer neticelerle rekorla tamamlanmasını bekliyoruz. 2024 ocak ayı kayıtlardaki en sıcak ocak ayı olarak yerini almıştı. Şubat, mart ve nisan ayı da kayıtlardaki en sıcak aylar olarak yerini aldı. Mayıs ve haziran ayının sonuçlarının benzer çıkmasını bekliyoruz. Haziran ayının ilk haftasında ülke genelinde 40 derecelerin üzerinde sıcaklık söz konusu. Kıyı bölgelerimizde anlık olarak 45-46 derecelere varan sıcaklık değerlerini hissediyoruz" dedi.
'ÇEŞİTLİ ÖNLEMLERİN ALINMASI ELZEM GÖRÜNÜYOR'
Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, sözlerini söyle sürdürdü:
"Yüksek sıcaklıkların yağış eksikleriyle beraber değerlendirilmesi durumunda içme suları, sulama suları ve insan sağlığı açısından doğrudan ve dolaylı etkileri olacağı gözükmektedir. Özellikle içme ve sulama sularını yüzeysel akış sularından temin eden yerlerde rezervuarlardan ve sulama haznelerindeki yeterli su hacmi bulunmayan yerleşim yerlerinde de ve sulama alanlarında ciddi sorunlar baş göstermesi muhtemeldir. İçme suyu temininde özellikle turistik bölgelerde nüfusun artmasına bağlı olarak yaşanacak zorluklara karşı önlemlerin alınması, sulama suyu için çiftçilerimizin bilinçlendirilmesi gibi çeşitli önlemlerin alınması elzem görünüyor. Yüksek sıcaklıkta hastaların, yaşlıların ve bu durumdan etkilenecek dezavantajlı grupların dışarı çıkarken gerekli tedbirlerin alması ve mümkünse güneşin tepede olduğu dönemde dışarı çıkmaması gerekiyor." (DHA)
FOTOĞRAFLI