Tarih: 25.06.2023 13:04

Dondurmanın Bozulduğunu Nasıl Anlarsınız?

Facebook Twitter Linked-in

Sıcak yaz günlerinde sık tüketilen dondurmalar hem insanı serinletiyor hem de tatlı isteğini gideriyor. Beyinde endorfin hormonu salgılanmasını sağlayan dondurmanın raf ömrü hazırlama yöntemi ve saklama şekli gibi faktörlere bağlı.

DONDURMA NASIL SAKLANIR? 

Doğru saklandığında paketi açılmadan derin dondurucuda 2-3 ay, paket açıldığında ise derin dondurucuda 1-2 ay durabilir. Bu tatlının uygun hijyen şartları oluşturularak saklanması bulaşıcı hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.

EN ÖNEMLİ BELİRTİ KRİSTALLER

Dondurmanın bozulup bozulmadığını anlamak için ise dikkatlice bakmak yeterli. Bozulmuş dondurmanın özelliği ise üzerinde ve kapağının altında minik buz kristallerinin oluşması. İlk başta bu üst tabaka çıkarılabilir ve gerisini güvenle yiyebilirsiniz. Ancak bu buz kristalleri tamamen kök saldıktan sonra, tüm içeriği donmuş bir dokuya dönüştürürler ve en iyisi tüketilmemesi.

Dondurmayı açtıktan hemen sonra dondurucunuzda saklayarak daha uzun süre taze kalmasına yardımcı olabilirsiniz. Ambalajı açıldıktan sonra nem ve diğer kirleticilerin girmesini önlemek için hava geçirmez şekilde kapatılmış bir kapta saklayabilirsiniz. 

ZEHİRLENME  DURUMUNDA NE OLUR?

Bozuk dondurma tüketmek ise gıda zehirlenmesi gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Belirtiler çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gerekiyor. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.

Zehirlenme durumunda hızlı iyileşme için ise bazı gıdalar tüketilebilir. Potasyum açısından oldukça zengin olan muz, gıda zehirlenmesi sonucu ortaya çıkan bulantı, kusma, ishal gibi belirtilerin azaltılmasına yardımcı olur. Bunun dışında yoğurt, bal, sarımsak, fesleğen, limon ve zencefil de rahatsızlıkları hafifletir. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —