Dr. Kaman: Refraktif cerrahi ile gözlük ve lenslerle vedalaşmak mümkün
ANKARA, (DHA)- Uzak ya da yakını net görebilmek için kişinin gözlük, kontakt lens gibi enstrümanlara ihtiyacını gideren yöntemlere refraktif cerrahi denildiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Altan Kaman, “Genel olarak excimer lazer, fakik iol, şeffaf lens cerrahisi yöntemleri ile kişinin gözlük ihtiyacı çözülebilir” dedi.
Liv Hospital Ankara Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Kaman, refraktif cerrahi hakkında bilgi verdi. Uzak ya da yakını net görebilmek için bir enstrüman (gözlük, kontakt lens gibi) ihtiyacı hisseden kişileri, bu aletlerden kurtarmak için yapılan cerrahi işlemlerin ‘refraktif cerrahi’ şeklinde adlandırıldığını ifade eden Op. Dr. Altan Kaman, genel olarak excimer lazer, fakik iol, şeffaf lens cerrahisi yöntemleri ile kişinin gözlük ihtiyacının çözülebileceğini belirtti. Halk arasında ‘lazerle göz çizme’ olarak bilinen excimer lazer tedavisinin 18 yaş üstü ve son 1 yılda numara artışı olmayan, göz yapısına uygun miyop, astigmat ve hipermetrop olan kişilerde uygulandığını aktaran Op. Dr. Altan Kaman, “Excimer lazer tedavisi kabaca 2 şekilde uygulanabilir. Bunlardan ilki yüzeysel cerrahi dediğimiz, kesi yapılmadan uygulanan PRK ve No-Touch diye adlandırılan lazer cerrahisidir. Genellikle kornea dediğimiz göz bebeği ince olan kişilerde tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Lazer tedavisinde bir diğer tedavi yöntemi ise kesili şekilde uygulanan lazer tedavisidir. Bunlar da Lasik ve Smile yöntemleri olarak ikiye ayrılır. Kesili lazer yöntemlerinin avantajı ise erken dönemde rehabilite olabilmeleri ve erken net görüş kalitesi sağlamalarıdır” diye konuştu.
‘FAKİK İOL TEDAVİSİ YÜKSEK MİYOP VE ASTİGMATI OLANLAR İÇİN UYGUN’
Dr. Kaman, diğer bir yöntem olan Fakik İol tedavi yönteminde kornea denilen göz bebeğinin, lazer tedavisine uygun olmayan, özelikle yüksek miyop ve astigmatı olan kişilerde uygulanan tedavi seçeneği olduğunu belirtti. Bu yöntemde kontakt lenslerin minyatürü denilen küçük bir lensin, kişinin kendi lensinin önüne, yani kalıcı olarak göz içine yerleştirilerek uygulandığını belirten Op. Dr. Altan Kaman, toplamda tek göz için 5 dakika süren bu tedavinin lokal ya da genel anestezi ile yapıldığını söyledi. Şeffaf Lens Cerrahisi ile ilgili bilgi veren Dr. Altan Kaman, bu yöntemin ise genellikle hipermetrop hastalarda ve 40 yaş üstü gelişen pesbiyopiye bağlı yakın görme bozukluklarında uygulanmakta olduğunu ifade etti. Şeffaf Lens Cerrahisi işleminde tıpkı katarakt ameliyatlarında olduğu gibi kişinin kendi göz merceğinin temizlenerek, kişiye özel göz merceği ile lensin kalıcı olarak göz içine yerleştirildiğini dile getiren Dr. Kaman, “Bu yerleştirilen mercek kalıcı olup zaman içinde tekrar bir kırma kusuru ve numara oluşumu görülmemektedir. Sonuç olarak, bir enstrümana bağlı kalmadan özgürce bir görüş için, mutlaka hekiminizin size önereceği bir alternatif bulunmaktadır” dedi. (DHA)
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01
Rize
25.11.2024