Tarih: 28.07.2023 12:07

Dünyaca Ünlü Anzer Balı Fiyatında Yükseliş

Facebook Twitter Linked-in

Rize'nin eşsiz doğasına sahip Anzer Yaylası'nda üretilen ve coğrafi işaret alarak ünü dünya geneline yayılan Anzer balının fiyatı arttı. 2021 yılında coğrafi işaret almaya uygun görülen Anzer balı, yurt içi ve yurt dışından büyük talep görüyor. Bu yıl ise yapılan masraflar göz önünde bulundurularak, Anzer balının kilogram fiyatı 500 TL yükseltilerek 2 bin 500 TL olarak belirlendi.

Anzer Balı üreticisi 2023-2024 sezonu için fiyat belirlemesini yaptıklarını ve 1 kilogram Anzer Balı'nın 2 bin 500 TL olarak tespit edildiğini açıkladı. Yarım kilo Anzer Balı 1.250 TL, 250 gram ise 635 TL olarak fiyatlandırıldı. Deniz, ekonomik kriz nedeniyle yapılan zammın alım gücünü zorlamayacak düzeyde olduğunu belirtti.

Anzer Balı'nın üretimine dair açıklamalarda bulunan üreticiler, rekoltede bir düşüş beklemediklerini ve Ağustos ayının ortalarında bal sağımının gerçekleşeceğini ifade etti. Henüz bal sağımına başlamadıklarını ancak hava şartlarına bakarak rekoltenin normal göründüğünü dile getirdi. Anzer Yaylası'nda bal üretiminin sınırlı olduğunu belirten Deniz, bir kovanın ortalama 2.5 ile 6 kilogram arasında bal içerdiğini söyledi.

Öte yandan, sahte Anzer Balı satışlarına karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan bal üreticileri, gerçek Anzer Balı'nın üzerinde coğrafi işaret logosu bulunması gerektiğini hatırlattı. Ayrıca, kazınabilir bir seri numarasının da sahte balı ayırt etmede yardımcı olacağını söyledi. Tüketicilerin, Anzer Balı ibaresi olmayan ve coğrafi işaret logosu taşımayan ürünlere karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirten Deniz, gerçek Anzer Balı'nın Hacettepe Üniversitesi analizinden geçmesi ve gıda laboratuvarında analiz edilmesi gerektiğini de ekledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —