Spor yapmak için motivasyona mı ihtiyacınız var? "Bu birkaç dakikalık ekstra çaba, beyninizin yıllarca uyanık kalmasına yardımcı olabilir" desek acaba size yardımcı olabilir miyiz?
Michigan Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, egzersizinizin yoğunluğunu artırarak bilişsel gücünüzü artırabileceğinizi öne sürüyor. Çalışma, egzersiz yoğunluğunun miktar kadar önemli olduğunu gösteriyor.
Bilim adamları bunun katepsin B ve beyin kaynaklı nörotrofik faktör gibi beyin koruyucu moleküllerin salınmasıyla ilgili olduğuna inanıyor. Bu iki molekül potansiyel olarak bilişsel sağlıkta koruyucu görev yapıyor. Yoğun egzersizler de dolaşımdaki CTSB ve BDNF düzeylerini artırmada hayli etkili.
Fiziksel olarak aktif yetişkinler, daha hareketsiz olanlara göre yaklaşık yüzde 40 daha düşük bilişsel gerileme riskine sahip. 2020'de yapılan bir çalışma ise, daha az egzersiz yapan katılımcıların, daha fazla egzersiz yapanlara göre Alzheimer'a yakalanma olasılığının iki kattan fazla olduğunu gösteriyor.
Beyni destekleyici beslenmenin yanı sıra, hacmini, hafızayı ve genel bilişsel işlevi korumak için hiçbir şey düzenli yoğun egzersiz kadar kritik değil. Egzersiz, kelimenin tam anlamıyla beynin boyutunu, yapısını ve işlevini değiştiriyor. Uzmanlar bu yüzden "fitness rutininize yoğun egzersizleri eklemeyi mutlaka düşünün" diyor. Ancak egzersiz yapmakta yeniyseniz veya başka bir sağlık sorununuz varsa, önce doktorunuzla konuşmalısınız.
Öte yandan ABD'de yapılan çalışmaya katılan uzmanlar, yağsız kas ve Alzheimer arasındaki bağlantıyı araştırdı. 450 bin 243 kişiden bilgi alındı. Uzmanlar, yaş, cinsiyet ve genetik soyları dikkate alarak kol ve bacaklardaki yağsız kas ve yağ dokusunu tahmin etti. Yağsız kas kütlesine sahip kişilerde bilişsel görevlerde daha iyi performans tespit edildi. Bunun Alzheimer hastalığı riskinde istatistiksel olarak güçlü bir azalma ile ilişkili olduğu tahmin ediliyor.