Tarih: 26.10.2023 11:35
Ergenliğin psikolojik belirtileri neler?
Ergenlik, çocukların büyüme ve gelişme evresidir. Bu evrede, ergenler fiziksel ve duygusal olarak değişirler. Bu değişimlerin bazıları, önemli sorunlara işaret edebilir. Ergenliğin ruhsal etkileri denilen bu süreçte, dikkatli davranmak önemlidir. Çocuğunuz ergenliğin ruhsal etkilerini şiddetli bir şekilde yaşıyorsa, psikolojik yardım almanız gerekebilir. Peki ergenliğin psikolojik belirtileri neler? İşte ayrıntılar...
Ergenlikte, küçük sorunlar büyük dertlere yol açabilir. Ebeveynler çocuklarının nasıl tepki vereceğini kestiremezler. Bu durumda, ergenliğin ruhsal etkilerini izleyip ergen psikolojisi yardımı almak zorunludur. Ergenliğin ruhsal etkileri araştırıldığında;
- Kendi kabuğuna çekilme ve kimseyle iletişim kurmak istememe
- Arkadaşlardan uzaklaşma
- Motivasyon sorunları
- Sorumlulukları aksatma
- Ders çalışmakta zorlanma ve notlarda düşüş
- Dikkat eksikliği
- Ağır seyreden ergenlik problemlerinde yaşanan ve dönemsel hafıza kaybı
- Alkol, sigara ve uyuşturucu gibi maddelere bağımlılık
- Özellikle ergen erkeklerde görülen cinsel aktivite
- Mutsuzluk ve huzursuzluk hali
- Bazılarında görülen depresyon
- Ölümü arzulama
- Yataktan ve odadan çıkmak istememe
- Çok fazla hayal kurma ve gerçekten uzaklaşma
Ergenliğin psikolojik belirtileri her çocukta farklı olabilir. Ergenliğin psikolojik belirtileri genel olarak şunlardır. Aile yapısına ve ergenin kişiliğine göre belirtiler değişebilir. Çocukluk döneminde yaşanan duygusal yaralar, maruz kalınan baskı ve şiddet ergenlikte de etkisini gösterir. Bu dönemlerde çocukların, sakladıkları ve ortaya çıkarmak istemedikleri duyguları açığa çıkar. Bu yüzden onlara çocukken nasıl davranırsanız büyüdüklerinde de bunun sonucunu alırsınız.
Anne ve babaların yanlış tutum ve sözlerinin artması ergenliğin daha zor yaşanmasına neden olur. Ergenliğin psikolojik belirtileri belirdiğinde nasıl davranacağınızı belirlemeniz gerekir. Bunun için de;
- Çocuklarınızın üzerine fazla gitmeyin. Yaptığınız her hareket onlar tarafından yanlış anlaşılabilir.
- Bazı şeyleri yaptırmak için zorlamayın ve incitmeyin.
- Asilik ve söz dinlemezlik görüleceğinden lafınızı geçirmeye çalışmayın. Hassas bir dönemde olduğunu unutmayın.
- Fark ettirmeden zararlı alışkanlıkları olup olmadığını inceleyin. Eğer bağımlılık yapıcı ürün kullanıyorsa hemen psikologa başvurun. Ne yapmanız gerektiğine dair yardım alın.
- Çocuklar bu dönemde yaptığı yanlışı örtmek için yalan söylemeye meyillidir. Yalan söylediğini fark ettiğinizde ithamda bulunmak yerine yaptığının yanlış olduğunu anlatın.
- Disipline etmek için şiddet uygulamayın, bağırmayın ve sonuçları ağır ceza vermeyin.
- Ergenlik döneminde çocuklar her şeyden utanır. Bu durum geçicidir. Mümkün olduğu kadar kimsenin içinde rencide etmeyin. Arkadaşlarının ve toplumun önünde rencide edici hareket ve davranışlardan kaçının.
- Konuşup, sorunlarını anlamaya çalışın. Sürekli iletişimde olun.
- Konuşurken ve anlatırken yargılayıcı ifadeler kullanmayın.
- Korktukları ve çekindikleri varsa, sizinle konuşmak istemiyorsa konuşabileceği başka birine yönlendirin.
- Baskıcı ve zorba ebeveyn profili çizmeyin.
- Ergenlikle birlikte bedenlerinde ve duygularında ortaya çıkan değişimler hakkında konuşabilirsiniz. Uzman yardımı alarak ergenlik dönemini sağlıklı olarak atlatabilirsiniz. Ergenlik dönemi, kadın ve erkeğin cinsiyetlerini daha belirgin hissettiği dönemlerdir. Uzman psikolog yardımı işinizi kolaylaştıracaktır.
Bu sayılanlara dikkat ettiğinizde çocuğunuz ergenlik dönemini daha rahat atlatacaktır. Anne ve babalar, çocukları ile olan iletişimini güçlendirmek için psikolojik destek almalıdır.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —