Tarih: 12.09.2023 12:02

Erzurum Herle Asi Çorbası, Coğrafi İşaret Alarak Tanıtıldı

Facebook Twitter Linked-in

Erzurum herle asi çorbası, bölgede çok eskilerden bu yana hastalara şifa olması için pişirilen geleneksel bir çorba olarak biliniyor. Malzeme tedariki ve pişirilmesi oldukça kolay olan herle asi çorbası, buğday unu, tereyağı, su ve tuz kullanılarak yapılıp sıcak servis ediliyor. Erzurum herle asi çorbası, coğrafi sınırları içinde uzun bir geçmişe sahip olup Erzurum ilinin mutfak kültürü için önemli bir yere sahiptir. Türk Patent ve Marka Kurumu, bu nedenlerden dolayı coğrafi işaret tescili verilmesini uygun buldu.

Erzurum herle asi çorbasının nasıl pişirildiği konusunda Türk Patent ve Marka Kurumu, tercihen coğrafi işaret olarak Erzurum tereyağı kullanıldığını belirterek, 4 porsiyon Erzurum herle asi çorbası üretmek için gereken bileşenleri ve üretim aşamalarını şu şekilde açıkladı:

"Çorba için 84 gram buğday unu, 30 gram tereyağı, 1 litre su ve 16 gram tuz kullanılıyor. Un, bir tencerede tereyağı ile un kokusu geçinceye kadar karıştırılarak kavrulur. Üzerine su ve tuz ilave edilip kaynayıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Kaynayınca ocağın ateşi kısılır ve bir iki taşım daha kaynatılır. Erzurum herle asi çorbasının servisi sıcak olarak yapılır."

Türk Patent ve Marka Kurumu, Erzurum herle asi çorbasının coğrafi sınırlar içerisinde gerçekleşmesi gereken üretim, işleme ve diğer işlemlerini de şu şekilde açıkladı:

"Erzurum herle asi çorbasının coğrafi sınırla ün bağı bulunmaktadır. Erzurum ilinin mutfak kültürü içinde önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınırla ün bağı bulunan Erzurum herle asi çorbasi üretiminin tüm aşamaları, coğrafi sınırlar içerisinde gerçekleşir."

Bu coğrafi işaret, Erzurum herle asi çorbasının geleneksel lezzetini ve üretimini koruma amacını taşıyor ve bu özel çorbanın bölgenin zengin mutfak kültürünün bir parçası olarak tanıtılmasına katkı sağlayacak.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —