Tarih: 19.10.2024 08:34

Erzurum’da Güneş Enerjisi Yatırımları Artıyor

Facebook Twitter Linked-in

ENERJİ TASARRUFU VE YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, 320 dönüm arazi üzerine kurulu güneş enerji santralleri (GES) sayesinde yıllık olarak yaklaşık 150 milyon lira tasarruf sağlıyor. Türkiye’nin en fazla güneşli gün sayısına sahip illerinden biri olan Erzurum’da, güneş enerjisinin etkin kullanımı amacıyla 2018 yılında ilk GES kurulumu gerçekleştirildi. Zaman içerisinde santral sayısını artıran belediye, farklı bölgelerde toplamda 55 bin 340 güneş paneli kurarak verimli bir enerji üretimi sağladı. Güneş enerjisi ile çevre dostu bir yaklaşım benimseyen belediye, aynı zamanda ürettiği elektrikle büyük miktarda tasarruf gerçekleştirmiş oldu.

GÜNEŞ ENERJİSİNİN POTANSİYELİ

Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı, şehirdeki güneşli gün sayısına dikkat çekerek, “Şu anda 23 megavat kurulu güçle yaklaşık 15 bin nüfusun günlük elektrik ihtiyacını karşılayabiliyoruz. Yılda ortalama 150 milyon lira civarında getirisi var. Tükettiğimiz enerjiyi mahsup ediyoruz, geriye kalan miktarı devlete fatura ediyoruz ve parasını alıyoruz.” açıklamasında bulundu. Aynı zamanda, devletin enerji taşıma kapasitesinin sınırlı olduğunu belirten Aynalı, enerji altyapısının büyütülmesi gerektiğini ifade etti. “Altyapı büyüdükçe santrallerimizin sayısı da artacak inşallah.” diyerek, gelecekte daha fazla santral için umutlu olduklarını dile getirdi.

ATIK YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİMİ

Aynalı, katı atık alanında çöpten üretilen metan gazıyla 2,4 megavat, atık su tesisinden de biyogazdan 1 megavat enerji üretildiğini söyledi. Enerji yatırımlarının devam edeceğini belirten Aynalı, “20 megavatlık güneş enerjisi santralimizin arazileri alındı. Lisans işlemleri tamamlandı. Finans bulma aşamasındayız.” şeklinde konuştu. Finans temin edildiği takdirde yeni bir 20 megavatlık enerji santralinin çalışmalarına başlanacak. Toplamda 53 megavat yenilenebilir enerji hedefleniyor. Ayrıca, rüzgar enerjisi için 34 megavat alanın kamulaştırılması tamamlandı ve gerekli lisans müracaatları yapıldı.

YENİLENEBİLİR ENERJİ HEDEFLERİ

Aynalı, bölgenin ve şehrin yenilenebilir enerji kaynaklarını en üst düzeyde kullanmayı amaçladıklarını ifade etti. Buna göre, önümüzdeki dönem 60 megavat kurulu güce ulaşmayı hedefliyorlar.


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —