Hamileliğin 1. ayında, 2. ayında veya 3. trimesterinde olsun, karın bölgesinde ve alt karın bölgesinde hissedilen ağrı, çeşitli az veya çok ciddi patolojilere bağlanabilir.
Hamilelikte Karın Ağrısı Neden Olur?
Yolda gerçekten bir bebek varsa, karın bölgesindeki bu rahatsızlıklar, sonraki haftalarda, yani gebeliğin erken döneminde gerçekten yoğun olmaya başlayabilir. Nedeni, uterusun ünlü yuvarlak bağlarını da giderek daha fazla zorlayan uterusun büyümesidir, ancak hormonların neden olduğu doku genişlemesi de bu ağrıya benzer semptomlara sahip olabilir.
Uterusun yuvarlak bağları, bağ dokusu ve düz kaslardan oluşur ve rahmin her iki tarafından pelvik duvara, oradan da vulvaya doğru uzanır. Amaçları uterusu dik ve sabit bir pozisyonda tutmaktır. Bu bağlardaki ağrı, hamile kadına doğuma kadar eşlik edecektir: rahim ve bebeğin büyümesi nedeniyle, hamilelik haftaları boyunca sürekli artar.
Hamilelikte Karın Ağrısı Nasıl Geçer?
Her hamile kadın kendi tarzında karın ağrısı yaşar. Bazı kadınlar çok az veya nadiren farkederken, diğerleri için çok acı verici olabilir. Uyurken fiziksel yıpranma ve yıpranma durumu daha da yoğunlaştırabilir.
Ebeler, doktorlar, jinekologlar ve kadın doğum uzmanları, hamileliğin başlangıcından itibaren mümkün olduğunca yorucu fiziksel aktivitelerden kaçınılmasını önermektedir.
Karın ağrısı çok şiddetli ve rahatsız olduğunda dinlenmek yardımcı olur. Pek çok kadın yağ veya losyon kullanarak göbek masajıyla çok rahatlar. Ayrıca ısı (sıcak su şişeleri, elektrikli yastıklar ve sıcak banyolar ile) bu ağrıları hızla giderebilir.
Gebelikte Karın Ağrısı Normal mi?
Ağrının türü tanıya rehberlik edecektir. Genellikle bu ağrılar patolojik değildir ve esas olarak rahim hacmindeki artışla ilgili bağ ağrısına karşılık gelir. Daha sonra gerginlik gibi görünürler ve hamileliğin erken döneminde sık görülür. Adet ağrısı gibi görünebilirler. Bazı hareketleri zorlaştırırlar.
Karın ağrısı hamilelik boyunca sürerse, şiddetlenirse veya buna kramp, ateş, ishal, kusma, kanamalar veya rahim kasılmaları eşlik ederse, derhal doktora, jinekoloğa veya kadın doğum uzmanına gitmek gerekir. Gebelik haftası ne olursa olsun çok yoğun rahatsızlık nedeniyle acil servise gitmeniz tavsiye edilebilir.
Bu semptomların ardında, yalnızca anne için değil bebek için de tehlikeli olabilecek ciddi hastalıklar saklanabilir. Erken kasılmalar veya kürtaj da batıcı bir karın ağrısıyla ortaya çıkabilir, ancak kürtaj tehdidi altındaysa genellikle kanama eşlik eder.
Ultrasonda tespit edilebilir bir embriyo olmaksızın adet veya diğer fiziksel belirtiler olmaksızın sürekli karın ağrısı da bir uyarı işaretidir. Bu semptomların arkasında, genellikle fallop tüpünde gerçekleşen ve bilinmeyen veya ölümcül komplikasyonları olabilen ektopik bir gebelik (rahim dışına yerleştirilmiş) olabilir. Ancak neden aynı zamanda iltihaplı bir apandis, yani apandisit olabilir.
Hamilelikte Karın Ağrısı Ciddi Sorunlara Sebep mi?
Ağrı ve buna eşlik eden semptomlar için ciddi bir tıbbi neden yoksa muayeneler ve özellikle ebe veya jinekolog veya doğum uzmanı ile açıklayıcı görüşmeler korkuları hafifletmeye yardımcı olur. Karın ağrısının birçok nedeni olabilir. Döngü ile veya hamilelikle bağlantıları yoksa, kontrol ettirmek için doktora, jinekoloğa veya kadın doğum uzmanına gitmek gerekir.
Karın ağrısı, bir bebeğin yolda olduğuna ve hamilelik boyunca anne adayına eşlik edeceğine dair çok spesifik olmasa da genellikle ilk ipuçlarından biridir. Sebepler, rahim ve bebeğin büyümesinin yanı sıra, tüm dokunun gerilmesinin geldiği uterusun yuvarlak bağları üzerindeki yüktür.
9977,94%1,13
35,41% 0,16
36,39% -0,36
3091,27% -0,06
4952,22% 0,14
Rize
18.01.2025