Gümüşhane Üniversitesi akademisyenleri, Bayburt'ta yapılan petrol arama çalışmalarını derinleştirerek bölgedeki petrol rezervi potansiyelini belirledi. Bilim insanları, Türkiye Petrolleri'ni bölgede kapsamlı jeolojik ve sismik çalışmalar yapmaya teşvik etti.
Gümüşhane Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nafiz Maden ve Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Enver Akaryalı, Maden Tetkik Arama (MTA) Müdürlüğü tarafından 1926 ve 1930'lu yıllarda Bayburt'un Aşağı Çimağıl köyünde gerçekleştirilen petrol arama çalışmalarını inceledi.
Prof. Dr. Nafiz Maden, yaptıkları çalışmalarda Aşağı Çimağıl köyünde su yüzeyinde petrol sızıntılarını ve hatta petrol kokusunu bile tespit ettiklerini belirtti. Daha önce de yöre sakinlerinin petrol sızıntılarına dair talepleri olduğuna dikkat çekti.
Özellikle Petekkaya Antiklinali'nin yanı sıra normal ve ters faylarla dokunak halinde, Jura yaşlı türbiditik çökeller ile Alt Miyosen jips ara katkılı kumtaşı, çakıltaşı, silttaşı ve kireçtaşından oluşan evaporit çökellerinin bölgede bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Enver Akaryalı, Aşağı Çimağıl köyünde petrol depolanması için uygun yapısal ortam ve kayaç türlerinin bulunduğunu açıkladı.
Jeofizik ve jeolojik yüzey çalışmalarının ardından, Türkiye Petrolleri (TP) tarafından bölgede kapsamlı jeolojik ve 2-3 boyutlu sismik çalışmaların yapılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Nafiz Maden, bu çalışmaların sonucunda petrolün yüzeye çıkarılabileceğini dile getirdi.
Prof. Dr. Nafiz Maden, Bayburt'un dışında Erzincan'da da petrol sızıntılarıyla ilgili çalışmalar yapacaklarını açıkladı. Erzincan ilinde benzer jeolojik yapılar olduğunu belirten Maden, Erzincan'da Bakü ve Rus petrollerine eşdeğer bir petrol rezervinin olabileceğine dair raporların bulunduğunu aktardı.