Dolar yatay seyirde 26,96 TL'den, Euro ise 29,6403 TL'den başladı. Gözler yarın açıklanacak enflasyona kilitlendi. Enflasyon Haziran ayında yıllık bazda yüzde 38,21 olarak açıklanmıştı. Temmuz ayında enflasyonda düşüş serisinin sona ermesi ve yeniden yukarı doğru ivme yapması bekleniyor.
Geçtiğimiz hafta TCMB'nin 2. çeyrek enflasyon raporunu sunan TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan "Döviz kurunda gözlenen düzeltme ve mali disipline yönelik tedbirlerin sonucunda enflasyon kısa vadede geçici bir yükseliş gösterecektir." ifadelerini kullanmıştı. Başkan Gaye Erkan "bu süreçte 2024 yılında dezenflasyonun sürdürülebilir şekilde başlamasını sağlayacak zemini dikkatle oluşturuyoruz." dedi. TCMB Enflasyon raporunda 2023 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 58'e yükseldi. 2024 enflasyon tahmin ise yüzde 33 olarak güncellendi. Enflasyon tahminlerinin gerçekçi olması ve ardından TCMB'ye yapılan başkan yardımcısı ve Para Politikası Kurulu'na yapılan liyakatli atamalarının da etkisiyle Türkiye'nin risk primi(CDS) 410 seviyelerine kadar geriledi.
TCMB'de Emrah Şener, Taha Çakmak ve Mustafa Duman görevden alınırken yerlerine Cevdet Akçay, Fatih Karahan ile Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hatice Karahan atandı.
Öte yandan kamu kurumları enflasyonu yavaşlatacak adımlar atmaya devam ediyor. Son olarak BDDK'nın aldığı karara göre, Yurtdışına yönelik turizm harcamalarında, kredi kartına taksit yapılamayacak. Konut hariç bireysel kredilerin tamamının (KMH ve kredi kartları dahil) risk ağırlığı artırıldı; bu sayede söz konusu faiz oranlarının artması sağlanacak.
TL mevduat faizindeki gerileme sürüyor. Mevduat faizleri yüzde 13 dolayında düştü. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, geçtiğimiz hafta sunumda yaptığı açıklamada TL enstrümanları geliştireceklerini açıklamıştı. Tasarruf sahipleri yükselen enflasyon dalgası karşısında varlıklarını koruyacak enstrüman arayışına giriyor. Bunun içinde dövize yönelebiliyor. TCMB de dövize yönelinmesini engelleyecek ve enflasyona karşı koruyacak bir enstrüman hazırlığına başlamış durumda...