5.524 kilometrekarelik yüzölçümü ve 100 metrelik rakımıyla Antakya başta olmak üzere 15 farklı ilçeye ev sahipliği yapıyor. Şehrin en popüler ilçeleri arasında Antakya, İskenderun, Dörtyol, Arsuz ve Belen ilçeleri yer alıyor.
Hatay insanlığın ilk yerleşimlerinden biridir. Bu durum bugüne dek pek çok farklı uygarlığa ev sahipliği yapmış olduğunu gösteriyor. M.Ö. 100.000 ile 40.000 yılları arasındaki bulgulara rastlanan şehir, Tunç Çağından itibaren Hititler başta olmak üzere Urartu, Asur ve Persler gibi farklı milletlerin egemenliği altına girmiştir.
Günümüzde farklı inançlardan insanları bir araya getiren ve kardeşlik şehri olarak değerlendirilen Hatay gezilecek ve görülecek yerler konusunda önemli bir zenginlik sunuyor.
Hatay’da Gezilecek Yerler:
Akdeniz ikliminin etkisi altında olan Hatay yaz aylarında oldukça sıcak günler geçiriyor. Kış ayları ise yağışlı ve ılık geçiyor. Şehir turistik seyahatler için yılın her mevsimi ziyaret ediliyor. Sıcak havaların konforlu olmayacağını düşünüyorsanız ziyaretinizi ilkbahar ve sonbahar aylarında gerçekleştirebilirsiniz.
Hatay’a demir, hava, deniz ve kara yolu ile kolaylıkla ulaşılıyor. Hatay’a pek çok şehirden karşılıklı düzenlenen otobüs seferleri bulunuyor. İskenderun Limanı’ndan deniz yolu ile ulaşım sağlanıyor. Eğer tercihinizi hava yolu ile yapıyorsanız Hatay Havalimanı’nı tercih etmeniz gerekiyor.
Seyahatiniz esnasında konaklama imkânı bulacağınız Hatay otelleri, farklı konseptler ile hizmet veriyor. Her şey dahil, yarım pansiyon ya da tam pansiyon gibi konseptler ile hizmet veren oteller şehrin merkezinde ve ilçelerinde bulunuyor. Çeşitlilik arasında farklı tatil ihtiyaçlarını kolaylıkla karşılayabilecek bir otel kolaylıkla bulunuyor.
Türkiye’nin eser olarak en zengin müzelerinden biri olarak kabul edilen Hatay Arkeoloji Müzesi, kentin ve bölgenin çok çeşitli tarihsel mirasına ışık tutuyor. Özellikle dünya çapında mozaik sergileme alanı olarak en önemli alanlardan birisine sahip olduğundan müze, pek çok ziyaretçinin ilgisini çekmeyi başarıyor. Müze içindeki kalıntılar ilkel dönemlerden başlayarak Roma dönemlerine kadar geliyor. Bu sayede de her bir eser ziyaretçilerini tarihte çok önemli yolculuklara çıkarabiliyor. Üstelik dünya sanat tarihi açısından çok önemli olan Yunan ve Roma dönemi mozaiklerini de müzede bulabilirsiniz.
Günümüzde mozaik ve heykel alanında önemli kabul edilen dünyaca ünlü eserleri de bulunduruyor. Antakya Reyhanlı yolu üzerinde yer alan Hatay Arkeoloji Müzesi her gün 08:30 ile 17:00 aralığında ziyaretçilerini ağırlıyor.
”Hatay Arkeoloji Müzesi konum için tıklayın”
Binlerce yıllık tarihi boyunca pek çok din ve medeniyete ev sahipliği yapmış olan Hatay, yabancı turistlerin dikkatini çekecek yapılara da hâlen ev sahipliği yapıyor. Bunların başında gelen Saint Pierre Kilisesi Antakya’ya yaklaşık 2 km uzaklıkta Habibi Neccar Tepesi eteklerinde konumlanıyor. İsa’nın 12 havarisinden biri olan Aziz Petrus’un vaaz verdiği ilk yer olduğu için Hristiyanlık tarihinde önemli bir yere sahip olan Saint Pierre Kilisesi mağaranın kiliseye dönüştürülmesiyle inşa edilmiştir.
İlk Hristiyan kiliselerinden biri olan Saint Pierre Kilisesi’ne Roma döneminde çeşitli eklemeler yapılmıştır. Tek başınıza ya da rehberli turlar ile keşfe çıkabileceğiniz Saint Pierre Kilisesi 5. yüzyılda yapılmış mozaik eserlere, Aziz Petrus heykeline, şifalı suların aktığı düşünülen çeşmelere ve gizli tünellere de ev sahipliği yapan bir anıt müzedir.
”Saint Pierre Kilisesi konum için tıklayın”
Arkası Musa Dağı önü Akdeniz manzaralarıyla çevrili olan Vakıflı Köyü Hatay’da yapılacak günü birlik geziler için en ideal noktalardan biridir. En önemli özelliği ise Türkiye’de bulunan tek Ermeni köyü olmasıdır. Suriye sınırına yalnızca 30 dakika uzaklıkta bulunan Vakıflı Köyü yüzlerce yıllık taş evleri ile fotoğraf safarilerinin vazgeçilmez adresidir.
Vakıflı Köyü’nde günümüzde yalnızca 160 kişi yaşıyor. Köyde asırlık çınar ağaçları altında hizmet veren kahvehaneler, yüzlerce yıllık camiler ve tarihi kiliseler bulunuyor. Huzurlu ve sakin bir atmosfere sahip olan Vakıflı Köyü, 1997 yılında uğradığı restorasyon çalışmasıyla günümüzde Hatay’ın en turistik yerlerinden biri olarak değerlendiriliyor. Vakıflı Köyü’nde yer alan restoranlar, Hatay’ın Meşhur Yemekleri listesindeki lezzetleri tatmanız konusunda sizlere hizmet veriyor.
”Vakıflı Köyü konum için tıklayın”
Hatay ya da Antakya Kalesi, Türkiye’nin sur duvar uzunluğu olarak İstanbul’dan sonra ikinci sıraya ev sahipliği yapıyor. M.Ö. 300’lü yıllara dayanan uzun tarihi Büyük İskenderun döneminde inşa edildiğinin düşünülmesine yol açıyor. Roma, Bizans, Haçlı, Selçuklu ve Osmanlı gibi farklı dönemlerde çeşitli değişikliklere uğrayan ve kullanılmaya devam eden Antakya Kalesi geçmiş yıllardan bugüne bozulmadan gelebilmeyi başaran en önemli yapılar arasında yer alıyor.
Antakya Kalesi’nin surları 12 km uzunluğundadır. İç bölümlerini rehberli turlar ile gezebileceğiniz kale 360 farklı kuleye ev sahipliği yapar. Asi Nehri’ne kadar geniş bir alanı içeren surlarda 5 farklı anıtsal kapı bulunur. Antakya merkezine 3 km uzaklıkta, Habibi Neccar Tepesi yamaçlarında konumlanan Antakya Kalesi bölgenin en önemli turistik cazibe merkezidir.
”Antakya Kalesi konum için tıklayın”
Hatay’ın en turistik ilçelerinden biri olan Arsuz şehrin Akdeniz kıyısında uzanıyor. Şehir merkezine 85 km uzaklıkta yer alan Arsuz tarihi ve doğal güzellikleri ile günübirlik gezilerin en sevilen adresidir. Büyüleyici Akdeniz sularının tadını çıkarmak için rehberli turlara katılabileceğiniz Arsuz tek başınıza yapabileceğiniz seyahatler için de keyifli olanaklar sunuyor.
Binlerce yıllık etkileyici tarihi yapılara ev sahipliği yapan Arsuz’da mutlaka görülmesi gereken pek çok yapı bulunuyor:
”Arsuz konum için tıklayın”
Milattan önce birinci yüzyılda Romalılar tarafından inşa edildiği düşünülen Titus Tüneli ve Beşikli Mağara’nın bir arada inşa edildiği düşünülüyor. Bölgedeki en büyük kaya mezarlığına ev sahipliği yapan Titus Tüneli ve Beşikli Mağara Roma döneminde bölgenin en büyük kent limanı olan Seleucia Pieria Antik Kenti’nin sınırlarında bulunuyor. Titus Tüneli ve Beşikli Mağara 250’ye yakın kaya mezarına, kaya içerisine oyulmuş gizli tünellere, sunak ve tapınaklara ev sahipliği yapıyor.
Hatay’ın en etkileyici tarihi hazinelerinin arasında gelen Payas Kalesi şehir merkezine 70 km uzaklıkta, Payas ilçesinin sınırlarında konumlanıyor. Mimar Sinan tarafından yapılan ve Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nin yakınına hizalanan kale 8 farklı kulesi ve sağlam haldeki surları ile ilgi görüyor.
Etkileyici bir görünüm sunan Payas Kalesi Avrupa kalelerini andırıyor. Kalenin Haçlı Seferleri sırasında, Cenevizliler döneminde inşa edildiği tahmin ediliyor. Belirli bir süre boyunca tapınak şövalyelerine de ev sahipliği yapmış olduğu biliniyor. Çevresindeki ticaret yollarını koruyan kalenin iç bölümlerini gezebilir, panoramik fotoğraflar çekerek yaşadığınız deneyimi unutulmaz hale getirebilirsiniz.
”Payas Kalesi konum için tıklayın”
Hatay’ın turistik cazibe merkezlerinden biri olan Asi Nehri 380 km boyunca uzanıyor. Antakya’nın tarımı için çok kıymetli olması sebebiyle bölge için de önemli bir rol oynuyor. Hatay sınırında yer alan Asi Nehri üzerinde inşa edilmiş etkileyici taş köprüler ve çevresinde bulunan kır bahçeleri ile keyifli bir gezi alanı oluşturuyor.
Etrafında mesire alanları ve balık restoranları bulunuyor. Akşamları yapılan renkli ışıklandırma yüzlerce yıllık tarihi eserlerin daha güzel bir görüntüye sahip olmasını sağlıyor. Özellikle fotoğraf safarileri için en ideal yerlerden biri olarak değerlendiriliyor.
3000 yıllık geçmişi ve etkileyici efsaneleri ile Hatay’ın en popüler noktalarından biri olan Musa Ağacı, Samandağ ilçesine bağlı Hıdırbey Köyü’nde bulunuyor. Bulunduğu köy sebebiyle Hıdırbey Musa Ağacı ismiyle de anılıyor.
Hazreti Musa’nın toprağa diktiği asanın ölümsüzlük suyu sayesinde ölümü yenmesiyle oluştuğu düşünülen Musa Ağacı, 7 buçuk metre çapında ve 7 metre yüksekliğinde büyük bir anıtsal ağaçtır. 1000 metrelik geniş bir alanı kapsayan Musa Ağacının çevresinde çay bahçeleri ve dinlenme alanları bulunuyor.
”Musa Ağacı konum için tıklayın”
Nur Dağları olarak da adlandırılan ve Türkiye’nin el değmemiş doğal güzellikleri arasında yer alan Amanos Dağları 175 km boyunca uzanıyor. Hatay bölgesinin en popüler doğa sporları merkezi konumunda yer alan Amanos Dağları özellikle bahar ve yaz aylarında ziyaretçilerin akınına uğruyor.
Her köşesinde irili ufaklı şelaleler, dereler ve tarihi hazineler olan Amanos Dağları kaya tırmanma, dağcılık, dağ bisikleti ve trekking turları için şehrin en ideal yeridir. Avrupa bölgesinin muhafaza altına alınması gereken yüz ormanından birisini içerdiği için de önemli bir yer olan bu dağlar içinde pek çok kuş türü başta olmak üzere yüzlerce hayvan yaşıyor.
Hatay’ın en eski camilerinden biri olan ve en güzeli olarak değerlendirilen Habibi Neccar Camii şehir merkezinde yer alıyor. Romalılar zamanından kalan bir tapınak üzerine şehri alan İslam orduları tarafından inşa edildiği tahmin edilen yapının inşa tarihi ise 636 olarak tahmin ediliyor. Fetih simgesi olarak inşa edildiği düşünülüyor. Yapı, sadece İslam tarihi açısından değil aynı zamanda Türkiye için de en eski camilerden olması sebebiyle de önem taşıyor.
Camiye Osmanlı döneminde çeşitli eklemeler yapılarak geliştirilmiş ve bugünkü haline ulaşmıştır. Çevresinde taş mimarili medrese odaları ve 19. yüzyıl şadırvanı bulunur. Etkileyici bir manzara sunan Habibi Neccar Camii hem dış hem de iç mimarisiyle çarpıcıdır. Kurtuluş Caddesi üzerinden yapacağınız kısa bir yürüyüşle Habibi Neccar Camii’ye ulaşabilirsiniz.
”Habibi Neccar Camii konum için tıklayın”
Hatay’ın merkez ilçesi olan Antakya’nın en hareketli ve tarihi noktalarının başında Hatay Kurtuluş Caddesi geliyor. Tarihi Roma dönemine kadar uzanıyor. Antik çağlarda sütunlu cadde ismi ile de anılan Kurtuluş Caddesi, her köşesini saran yüzlerce yıllık geleneksel Hatay taş evleriyle şehrin en popüler turistik destinasyonlarının arasında yer alıyor.
Osmanlı Dönemi sivil mimarisinin en başarılı örnekleri ile karşılaşabileceğiniz Hatay Kurtuluş Caddesi Hatay mutfağından sevilen lezzetleri hazırlayan restoranları da bulunduruyor. Yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz restoranlar ya da küçük bir mola vereceğiniz kafeler Hatay Kurtuluş Caddesi’nde yer alıyor.
”Hatay Kurtuluş Caddesi konum için tıklayın”
Harbiye Şelaleleri Hatay’ın en çok bilinen ve en çok ziyaret edilen doğa harikalarının başında geliyor. Genellikle Daphne Şelaleleri olarak da adlandırılan Harbiye Şelaleleri, Antakya’ya sadece 6 km uzaklıkta bulunuyor.
Asi Nehri ile buluşan ve çeşitli bitki türlerine ev sahipliği yapan Harbiye Şelaleleri her dönem ziyaretçiler tarafından ilgi görüyor. Harbiye Şelalelerini yaz aylarında ziyaret ederseniz buz gibi kaya sularında yüzebilirsiniz. Bunun yanı sıra ahşap köprüden muhteşem fotoğraflar çekebilir, yürüyüş parkurlarında vakit geçirebilir veya kır bahçelerinde ya da mesire alanlarında yorgunluğunuzu atabilirsiniz.
”Harbiye Şelaleleri konum için tıklayın”
Günübirlik geziler için Hatay’ın en çok ziyaret edilen noktalarından biri Samandağ Sahili oluyor. Büyüleyici güzellikteki sahile ulaşmak için merkezden 1 saatlik yolculuk yapmanız gerekiyor. Altın renkli kumlar ve eşsiz Akdeniz manzaralarına 16 km boyunca eşlik eden Samandağ Sahili rüzgar alan bir yapıdadır. Bu özelliği sebebiyle uçurtma sörfü ve rüzgar sörfü gibi su sporları için idealdir.
Yaz aylarında Akdeniz sularının tadını çıkararak güneşlenebileceğiniz Samandağ Sahili, keyifli yürüyüşler yapmaya da olanak tanıyor. Sahil etrafında balık restoranları, her bütçeye uygun olan oteller, kafe ve su sporu merkezleri bulunuyor. Kamp yapmak ya da şehrin kalabalığından uzakta keyifli bir akşam yemeği yemek için ideal olan Samandağ Sahili’ne merkezden kalkan toplu taşıma araçları ile ulaşılıyor.