Hayvan sevmenin sağlığa olumlu etkileri fiziksel ve psikolojik sağlık olmak üzere çok yönlüdür. Bu faydalar bilhassa bir hayvanın bakımını üstlenmenin sosyal etkileşim imkanından psikolojik sağlığa olumlu etkisine, kalp sağlığından uyku kalitesine faydaları mevcuttur. Özetle hayvan ile etkileşime girmek, özellikle evde hayvan bakmak sağlığa her bakımdan faydalıdır.
Hayvanlar sosyal etkileşim imkanı sağlar!
Hayvan sevmenin sağlığa olumlu etkileri denince ilk olarak sosyal etkileşim imkanları sunuyor olmasıdır. Elbette bu durum salt hayvanı sevmekten değil, onunla bağ kurmaktan gelir. Evde kedi köpek veya farklı bir evcil hayvan bakmak, civardaki köpekleri beslemek gibi birçok hayvan etkileşimine girmek mümkündür. Tüm bunlar sosyal ve fiziksel teması beraberinde getirmektedir. Bu da beyindeki dopaminerjik yolda hayvanlarla iletişimde olmanın getirdiği mutluluk hissini beraberinde getirmektedir. Üstelik serotonin, dopamin ve oksitosin gibi nörotransmiterler üzerinden gerek psikolojik gerekse fiziksel sağlığa katkı sağlar.
İnsan ve hayvan etkileşimi tarihten günümüze çeşitli yollarla olmuştur. Günümüzde kedi ve köpek gibi evcilleşen, çevreye adapta olan hayvanlarla etkileşim gerek fiziksel temas gerekse görsel uyarım yoluyla birtakım olumlu katkılar sunar. Bu sayede kişide sakinleşme, psikolojik iyi oluş gibi faydalı etkiler ortaya çıkar. Üstelik hayvanlarla fiziksel temas kurmanın, bir hayvanla insanın arasındaki sevgi bağının beynin ödül merkezindeki ilişkili bölgeleri uyardığı ispatlanmıştır.
Hayvan sevmenin sağlığa olumlu etkileri denince psikolojik etkiler kadar fiziksel sağlığa faydaları da dikkat çeker. Bilhassa oksitosin düzeyinde artış; kortizol, kolesterol ve trigliserit seviyesinde azalmaya yol açar. Bu durum kalp sağlığını korumaktadır. Diğer bir deyişle hayvan sevmek, kalp krizi ve felç riski azaltmaktadır. Özetle hayvan sevgisi, sağlığı her bakımdan desteklemektedir.