Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artırımı kararı, beklentilere paralel olarak geldi. Ekonomistler, TCMB'nin enflasyonu kontrol altına almak için faizi artırmaya devam edeceğini öngörüyorlardı.
Faiz artırımı, kredi kartı faizlerini de artıracak. Kredi kartı referans faiz oranı 1 Kasım'dan itibaren yüzde 3,16'ya yükselecek. Bu da, kredi kartı faizlerinin de artması anlamına geliyor.
Ticari kredi faizlerinde de üst sınır artacak. Ticari kredi faizlerinde üst limit, 1,8'lik kat sayıya göre yüzde 69,3'ten yüzde 83'e yükselecek. İhracat ve yatırım kredileri için üst sınır yıllık yüzde 53,9'dan yüzde 64,5'e çıkacak.
Öte yandan, 2024 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda enflasyonla mücadele para politikası başlığında yeni önlemler alınacağı duyuruldu. Bu önlemler kapsamında, öncelikle kredi kartıyla alışverişte ve nakit çekiminde taksit sayısı için ilave tedbir alınacak.
TCMB'nin faiz artırımı kararı, enflasyonla mücadelede önemli bir adım olarak görülüyor. Ancak, faiz artırımı tek başına enflasyonu düşürmeye yetmeyecektir. TCMB'nin diğer para politikası araçlarını da etkin bir şekilde kullanması gerekiyor.
Faiz artırımı kararının ekonomiye etkileri şu şekilde sıralanabilir:
Sonuç olarak, faiz artırımı kararının enflasyonla mücadelede olumlu etkileri olabileceğini ancak, bu etkilerin ne kadar süreceğini ve ne kadar etkili olacağını zaman gösterecek.
Kredi kartı faizlerini de belirleyen referans faiz oranı 1 Kasım’dan itibaren yüzde 3,16’ya yükselecek. Kredi kartı için aylık azami akdi faiz oranı yüzde 3,26'dan yüzde 3,71'e, aylık gecikme faizi de yüzde 3,56'dan yüzde 4,01'e çıkacak. Nakit çekimde faiz aylıkta yüzde 4,02'den yüzde 4,47'ye yükselecek.
Ticari kredi faizlerinde üst limit, 1,8’lik kat sayıya göre yüzde 69,3'ten yüzde 83’e yükselecek. İhracat ve yatırım kredileri için üst sınır yıllık yüzde 53,9'dan yüzde 64,5'e çıkacak.
Öte yandan Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'nda, "Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanan ekli '2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nın onaylanmasına karar verilmiştir" denildi. Program kapsamında enflasyonla mücadele para politikası başlığında yeni önlemler alınacak. Buna göre, öncelikle kredi kartıyla alışverişte ve nakit çekiminde taksit sayısı için ilave tedbir alınacak.
Para Politikası Kurulu'nun karar mentinde şu ifadeler yer verildi: Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak ilerlemektedir. Bu kapsamda, Türk Lirası mevduat payının artırılmasına yönelik ilave adımlarla parasal aktarım mekanizması güçlendirilmeye devam edilecektir. Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecektir.
Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir."