Gülşah ÖZGEN-Eser PAZARBAŞI/ADANA,(DHA)- ADANA İl Sağlık Müdürü Halil Nacar, ‘Acil Sağlık Hizmetleri Haftası’ kapsamında yaptığı açıklamada 2024 yılı acil vakalara ulaşım oranlarını paylaştı. Nacar, "Acil Sağlık Hizmetleri filomuzda bulunan; acil yardım ambulansı, 4 sedyeli ambulans, kar paletli ambulans, yenidoğan ambulansı, obez ambulansı, motorize, helikopter ambulans olmak üzere toplam 100 ambulans ile coğrafi koşullara bakılmaksızın en hızlı ve etkin şekilde tüm vatandaşlarımıza ulaşmaktayız. Ayrıca 2024 yılı acil vakalara ulaşım oranlarına baktığımızda, kent merkezinden 10 dakikada ulaşım oranı yüzde 96, kırsaldan 30 dakikada ulaşım oranı yüzde 90’dır" dedi.
Adana İl Sağlık Müdürlüğü’nde aralık ayının ilk haftası kutlanan ‘Acil Sağlık Hizmetleri Haftası’ kapsamında Fermuar Sistemi ile Yaşama Yol Ver İletişim Kampanyası Toplantısı düzenlendi. Toplantıya, İl Sağlık Müdürü Halil Nacar’ın yanı sıra İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, Adana Taksiciler ve Otomobilciler Odası Başkanlığı, Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği gibi paydaş kurumlardan yöneticiler katıldı. 112 Acil Sağlık Sistemi'nin önemini vurgulamak, trafikte ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesi konusunda farkındalığın artırılması amacıyla ‘Fermuar Sistemi ile Yaşama Yol Ver’ sloganıyla başlatılan kampanyayla ilgili paydaş kurumlara sunumlar gerçekleştirildi.
AMAÇ HASTALIK VE ÖLÜMLERİN AZALTILMASI
112 Acil Sağlık Hizmetleri ile ilgili bilgi veren Halil Nacar, "112 Acil Sağlık Hizmetleri; afet, kaza ya da hastalık sonucunda acil yardıma ihtiyaç duyan bireylere hastane öncesinde acil bakımın sağlanması ve güvenli bir şekilde en yakın hastaneye nakledilmesini kapsar. Modern sağlık sistemlerinin temel yapı taşlarından birini oluşturan bu hizmetin esas amacı özellikle acil durumlara bağlı hastalık ve ölümlerin azaltılmasıdır. Bu nedenle hastane öncesi acil sağlık hizmetleri büyük öneme sahiptir. Türkiye acil sağlık hizmetlerinde yapmış olduğu çalışmalar ile gerek koronavirüs pandemisinde gerekse 6 Şubat 2023’te meydana gelen asrın felaketi Kahramanmaraş depreminde insan hayatına verdiği önemi tüm dünyaya göstermiştir" dedi.
GÜNLÜK 700 VAKAYA HİZMET
2024 yılı acil vakalara ulaşım oranlarını paylaşan İl Müdürü Nacar, şöyle devam etti:
"Adana 112 Acil Sağlık Hizmetleri 1994 yılında İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde Acil Yardım ve Kurtarma Hizmetleri Şube Müdürlüğü olarak kurulmuştur. Türkiye genelindeki ilk on servisten biri olan Adana 112 İl Ambulans Servisi’nin resmi olarak açılışı 17 Şubat 1997’de yapılmıştır. Toplam dört ambulansı ve günlük 10-15 vaka sayısı olan servis, bugün 71 istasyon, 1092 personel ile günlük 700 vaka yapmış, helikopter ambulans ile 387, uçak ambulans ile 7 vaka yaparak Adana’nın en uç noktalarındaki vatandaşlarımıza dahi hızla ulaşmaktayız. Acil Sağlık Hizmetleri filomuzda bulunan; acil yardım ambulansı, 4 sedyeli ambulans, kar paletli ambulans, yenidoğan ambulansı, obez ambulansı, motorize, helikopter ambulans olmak üzere toplam 100 ambulans ile coğrafi koşullara bakılmaksızın en hızlı ve etkin şekilde tüm vatandaşlarımıza ulaşmaktayız. Ayrıca 2024 yılı acil vakalara ulaşım oranlarına baktığımızda, kent merkezinden 10 dakikada ulaşım oranı yüzde 96, kırsaldan 30 dakikada ulaşım oranı yüzde 90’dır. Yine Acil Sağlık Hizmetlerinin ayrılmaz bir parçası olan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) olarak 11 UMKE aracı, 2 set sahra hastanesi ve 259 UMKE personelimiz ile her türlü acil durumda hizmet vermeye devam etmekteyiz.’’ (DHA)
FOTOĞRAFLI