Tarih: 10.05.2023 13:15

İsrafa Karşı Gıdaları Daha Uzun Saklamanın Yolu Nedir?

Facebook Twitter Linked-in

Gıda alışverişi yapmak çoğu insan için keyifli olsa da alınan bu yiyecekler aynı keyifle tüketilmiyor. ABD'de yapılan bir araştırmaya göre her hafta onlarca dolar değerinde gıda çöpe gidiyor. Ankette en çok israf edilen besinler de belirlendi. Listenin başında bir salata malzemesi var.

Yemek israfı söz konusu olduğunda, çoğumuzun aklına ilk olarak akşam yemeğinden kalanları çöpe atmak, ev yapımı artıkları unutmak veya bir restoranda bir yemeği bitirememek gibi şeyler geliyor. Aslında konu bu örneklerin çok ötesine geçiyor. Gıda israfı gıda tedarik zincirinin üretim, işleme, dağıtım, tüketim ve atık aşamalarında kaybedilen yenilebilir gıdaları kapsıyor. Ve tahmin edebileceğiniz gibi, bu oldukça fazla israf anlamına geliyor. Amerika'da yapılan bir ankete göre, evleri için market alışverişi yapan 2.000 yetişkin her hafta market alışverişi için 248 dolar harcıyor. 10 kişiden 1'i ise 500 dolara yakın harcama yaptığını bildiriyor.  Ankete göre her hafta yaklaşık 63 dolar değerindeki yiyecekler çöpe atılıyor.
İnsanlar evde yemek pişirdiklerinde, yüzde 25'i 'her zaman' veya 'sık sık' bitirebileceklerinden fazlasını yapıyor ve yüzde 83'ü bir önceki günden kalan yemekleri yemeyi planlıyor.
Yapılan ankette insanların en çok çöpe attığı gıdalar da tespit edildi.

MARUL

Ankete katılanların yüzde 27'si yenmemiş marulu çöpe attığını itiraf etti. Marul en çabuk bozulan gıdalardan biri olduğu için, fazla nemi alması amacıyla bir beze sarmak ve buzdolabındaki sebzelik çekmecesinde saklanmalı. Bu, yaklaşık üç gün daha fazla dayanmasına yardımcı olacaktır.

MUZ

Anket katılımcılarına göre muz da hemen tüketilmesi zor olan gıdalardan. Bir gün sarının mükemmel tonu, olgun ve yenmeye hazır, ertesi gün kahverengi lekelerle kaplı. Çalışmaya katılanların yüzde 23'ü muzların genellikle çöpe gittiğini söylüyor.

SÜT

Ankete katılanlar sütün de hızlı bozulduğunu söylüyor ve yüzde 23'lük bir kesim bu ürünü israf ettiğini itiraf ediyor. Sütü buzdolabınızın en soğuk bölümünde saklamak daha uzun süre dayanmasına yardımcı olabilir. Gıda israfını önlemek için daha küçük bir kap satın almak ise en iyisi.

ELMA

Bir elmayı kesip dışarıda bıraktığınızda hızlı bir şekilde kahverengiye dönüşür. Ankere katılanların yüzde 21'i bu hale geldiğinde elmaları attıklarını belirtiyor. Elmaları daha uzun raf ömrü için kilerinizin serin ve karanlık bir köşesinde doğrudan ışıktan uzak tutun veya buzdolabında saklayın. Elmalar buzdolabında haftalarca taze ve çıtır çıtır kalacaktır.

EKMEK

Fırından sıcak sıcak aldığınız ekmekler mutfağa koyduktan 2 gün sonra bayatlamaya başlıyor. Yüzde 21'lik kesim bayat ekmekleri çöpe attıklarını söylüyor. Oysa bayat ekmeği küpler halinde dilimleyip beğeninize göre baharatladıktan sonra fırında pişirirseniz çorbalar için harika çıtır ekmekler elde edebilirsiniz.

AVOKADO

Ankete katılanların yüzde 17'si avokadoların hemen bozulduğu için şöpe gittiğini belirtiyor.

ŞARKÜTERİ ÜRÜNLERİ

Çoğu şarküteri etin uzun bir raf ömrü yok. İnsanların yüzde 16'sının israf ettiğini kabul etmesiyle de en çok atılan yiyeceklerden biri haline geliyor.

YUMURTA

Yumurta, yüzde 16'lık kesimin en çok israf ettiği gıda ürünleri arasında yer alıyor. Kolesterol ve doymuş yağ deposu olan yumurta mikro besinlerin çoğunu ve proteinin yarısını içerir.

ET

Taze et çabuk bozulur, bu yüzden katılımcıların yaklaşık yüzde 15'inin onu israf ettiğini kabul etmesiyle listeye girmesi şaşırtıcı değil. Özellikle et söz konusu olduğunda, uygun saklama çok önemli. Bir veya iki gün içinde yemeyi planlıyorsanız, buzdolabında saklamakta bir sakınca yok, ancak etin daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız en iyi seçenek onu dondurmak.

HAVUÇ

İster çiğ, ister kavrulmuş veya sotelenmiş olsun, havuçlar popüler bir tarif malzemesi veya garnitürdür. Peki neden insanların yüzde 14'ü onları çöpe atıyor? Bunun bir nedeni, düzgün bir şekilde saklanmazlarsa havuçların yumuşak ve lapa haline gelmesi olabilir. Bu lezzetli sebzeyi saklamanın en iyi yolu ise hava geçirmez bir kapta tutmak. Bu şekilde, haftalarca tadını çıkarabilirsiniz.


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —