meritking giriş kingroyal

İzmir'de Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlandı

İzmir'de Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlandı

İzmir
GÜNCEL 1.07.2024 12:16:09 0

Yağmur ÖNGÜN / İZMİR, (DHA)-İZMİR'de, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı düzenlenen törenle kutlandı. Törende konuşan İzmir Bölge Liman Başkanı Ünal Hakan Atalan, "Destek ve teşvikler ile çevreyi koruyarak sürdürülebilir deniz taşımacılığını destekliyoruz. 2000 yılında 149 olan liman tesis sayımız 2023 yılında yüzde 46 artarak 217'ye ulaşmıştır" dedi.

İzmir'de, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı düzenlenen törenle kutlandı. Kabotaj Kanunu'nun yürürlüğe girişinin 98'inci yıl dönümü için düzenlenen tören saygı durusu ve İstiklal marşı ile başladı. Ardından İzmir Bölge Liman Başkanı Ünal Hakan Atalan, Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Atatürk anıtına çelenk sunumu yaptı. Çelenk sunumunun ardından konuşan Atalan, "Kabotaj Bayramı, 1926 yılında Kabotaj Kanunu'nun kabul edilmesi vesilesiyle Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde ilan edilen ve Türkiye'nin denizlerdeki egemenliğinde önemli bir dönüm noktası ve çizgimizdir. Kabotaj Kanunu aynı zamanda Türk Denizcilerinin bugün ulaştığı seviyeye açısından büyük bir itici güç olmuştur" dedi.

'LİMAN TESİS SAYISI 217'YE ULAŞTI'

Denizciliğin, birçok farklı disiplin içinde barındıran ülke ekonomisinde büyük paya sahip önemli bir sektör olduğunu belirten Atalan, “Biz de bu noktada daha güçlü bir denizcilik sektörü için yaptığımız düzenlemeler, verdiğimiz destek ve teşvikler ile çevreyi koruyarak sürdürülebilir deniz taşımacılığını destekliyoruz. 2000 yılında 149 olan liman tesis sayımız, 2023 yılında yüzde 46 artarak 217'ye ulaşmıştır. Limanlarımızda iyileştirilen yük miktarı ise 521 milyon tona çıkmıştır. Deniz taşımacılığındaki etkinliği gösteren en önemli göstergelerden bir diğeri de güçlü bir filoya sahip olmaktır. Türk sahipli deniz ticaret filo büyüklüğü de 2002 yılından bu yana yaklaşık 5,6 kat artarak 48,9 milyon dedveyt tona yükselttik. Dünya sıralamasında 12'nci sırada yer almaktayız" diye konuştu.

'TÜRKİYE 23 GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM TESİSİYLE AVRUPA'DA LİDER KONUMDADIR'

Denizciliğin çok büyük bir aile olduğunu belirten Atalan, şöyle devam etti: "138 bin gemi insanımız ve 1 milyonu aşan amatör denizcimiz mevcut. 103 denizcilik eğitim kurumu ile sektörümüzde nitelikli personeller yetiştiriyoruz. Bu çerçevede uzun yıllardır gemi insanı standardı eğitim sözleşmesi kapsamında beyaz listedeyiz. Gemi insanlarımızın istihdamına yönelik 38 ülkeyle imzalanmış protokolümüz bulunmaktadır. Gemilerimizin inşa edildiği, gemi inşa ve yan sanayi yaklaşık 94 bin kişiye istihdam sağlayan büyük bir sektördür. Bu sektörde Türk sanayilerimiz gemi siparişinde dünyada 7'nci gemi tonajına göre göre ise 11'nci konumdadır. 2023 yılında ülkemiz 1,94 milyar dolarlık gemi ve yat ihracatı gerçekleştirdi. 23 gemi geri dönüşüm tesisiyle Türkiye gemi sökümünde dünyada 4'üncü, Avrupa'da lider konumdadır. Diğer yandan 63 yat limanı, yat yanaşma yeri, 391 balıkçı barınağımız ile birçok alanda faaliyet göstermekteyiz."

'MONTRÖ TÜRK BOĞAZLARI SÖZLEŞMESİNİ 40 YIL SONRA GÜNCELLEDİK'

Boğazlardan transit geçen gemilerin geçiş ücretlerini, altın frank değerini, Montrö Türk Boğazları Sözleşmesi kapsamında 40 yıl sonra güncellediklerini söyleyen Atalan, "Türk boğazlarından uğraksız geçiş yapan gemilerden alınan fener ve tahrir ücretlerini yaklaşık 5 katına çıkardık. Her 1 Temmuz'da Kabotaj Bayramı'nda bu ücreti güncelliyoruz. Bakanlığımız, Türkiye'yi bölgesel ve küresel düzeyde denizcilikte öncü bir ülke haline getirmek ve her geçen gün daha yüksek standartlarda denizcilik hizmetleri sunmak için çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki güçlü bir denizcilik demek daha güçlü bir ülke ekonomisi demek, daha güçlü bir Türkiye demek. Sözlerime son verirken biz denizcilerin Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün sözleri doğrultusunda denizciliği ülkemizin büyük ülkesi haline getirmek amacıyla var gücümüzle çalıştığımızı ve çalışmaya devam edeceğimizi belirtmek isterim" dedi.

Program İzmir Bölge Liman Başkanlığı önündeki rekreasyon alanında Kabotaj Bayramı dolayısıyla yapılan halat çekme yarışı ile devam etti. Halat çekme yarışmasının ardından yelken gösterisi düzenlendi.(DHA)

FOTOĞRAFLI


Haber Kaynak : DHA

Artvin'in Direnişi: Cerattepe'de Maden Şirketlerine Karşı Halkın Mücadelesi Sürüyor

Aziziye Belediyesi'nden Esnaf Görüşleriyle Zenginleşen Denetim Çalışmaları

Karadeniz'de Fındık Fiyatları Değişiyor: 3 Temmuz 2024 Güncellemesi

Trabzon'da Elektrikli Otobüs Devrimi: Vatandaşlardan Tam Not

Trabzon'da Güvenlik Güçlerinden Başarılı Operasyonlar: Uyuşturucu ve Silahlar Ele Geçirildi

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, 2024 LGS Türkiye Birincilerini Makamında Ağırladı

Arhavi Belediye Başkanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başkanlık Ettiği Toplantıya Katıldı

2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı İçin Artvin Spor Lisesi Öğrenci Seçmeleri Yapıldı

Kafkasör Kültür, Sanat ve Turizm Festivali Bugün Başlıyor

Kafkasör Festivali Öncesi Başkan Erdem, Boğa Güreşi Geleneğini Sürdürenlere Teşekkür Etti

DYK ve Yaz Okulları'nda Eğitim Heyecanı: Bayburt Fen Lisesi'nde İncelemeler

Doğu Karadeniz'de 4 ilde Türkiye-Avusturya maçı, kurulan dev ekranlarda izlendi

Yusufeli Belediyesi'nden Sokak Hayvanlarına Yeni Yaşam Alanı

TRT Sanatçısı İhsan Eyüboğlu’na Ortahisar’dan Büyük Onur

Ortahisar Belediyesi, Kent Mutfağı ve Kent Lokantasının Açılış Tarihini Belirledi

  • Çarşamba 27.1 ° / 20 ° Güneşli
  • Perşembe 30.3 ° / 21.9 ° Güneşli
  • Cuma 26.4 ° / 21.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    10569,46%1,18
  • DOLAR

    32,58% 0,21
  • EURO

    35,05% 0,27
  • GRAM ALTIN

    2455,92% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3954,23% 0,00

Rize

03.07.2024

  • İMSAK 02:45
  • GÜNEŞ 04:44
  • ÖĞLE 12:27
  • İKİNDİ 16:27
  • AKŞAM 20:01
  • YATSI 21:51