Tarih: 17.10.2024 18:19

İzmir'den Rize'ye: Yeni su böceği türüne vefat eden akademisyenin adı verildi

Facebook Twitter Linked-in

Türk bilim insanları, Rize'deki derelerden topladıkları örnekler üzerinde yaptıkları inceleme sonucunda yeni bir yangıç (Gammarus) türünü literatüre kazandırdı. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Murat Özbek, "Çok sevdiğim arkadaşım rahmetli Prof. Dr. Murat Sezgin'i 2017'de kötü bir kazada kaybettik. Onun adını yaşatmak adına türe onun adını verdik. Tür bu isimle tescil edildi" dedi.

İzmir'den Halil Fidan'ın haberine göre, Ege ve Recep Tayyip Erdoğan üniversitelerinden bilim insanları, Rize'de gerçekleştirdikleri çalışmada, yeni yangıç (Gammarus) türüne, Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı iken 2017'de trafik kazasında hayatını kaybeden Prof. Dr. Murat Sezgin'e ithafen "Gammarus Sezgini" adını verdiler.

Prof. Dr. Murat Özbek, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hazel Baytaşoğlu ve Öğretim Görevlisi Dr. İsmail Aksu ile birlikte Balat, Taşlı ve Yeşil derelerinden topladıkları kabuklu su böceği örneklerini inceledi. Morfolojik ve moleküler incelemeler sonucunda, bu böceğin dünyadaki benzer türlerden farklı olarak, bilim camiası tarafından daha önce tanımlanmamış yeni bir tür olduğu belirlendi.

Uluslararası hakemli bilimsel dergide yayımlanan makalede, yeni yangıç türüne Prof. Dr. Murat Sezgin'in ismi verildi. Özbek, "Amphipodlar birbirine çok benzeyen hayvanlar. Dışarıdan baktığında herkes 'Ben zaten bunu biliyordum' diyebilir. Çok benziyorlar çünkü birbirlerine. Bunların tür tayinlerinde detaylar var, ben bile dışardan baktığımda ayırt edemem. Detaylı çalışmalar sonucunda durum tamamen netleşiyor. Bu tür temiz suları seviyor. Gözleri var, çünkü ışıklı ortamda yaşıyor bunlar. Bu tür, o bölgede yaygınca bulunabilen bir tür. Küçücük bir habitatta kalmış bir tür değil.

Çok sevdiğim arkadaşım rahmetli Prof. Dr. Murat Sezgin'i 2017 yılında kötü bir kazada kaybettik. Allah rahmet eylesin. Onun adını yaşatmak adına türe onun adını verdik. Tür bu isimle tescil edildi. Çok kaliteli bir dergide de makalesi yayınlandı. Böylece bu türü literatüre kazandırmış olduk." şeklinde konuştu.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —