Tarih: 10.01.2024 16:12

Kahvaltıdaki 3 gıda gerçekten faydalı mı? Araştırmalar süt, yumurta ve yoğurt için ne diyor? Günde kaç yumurta yemeli?

Facebook Twitter Linked-in

Çalar saat çalıyor ve peynirli çırpılmış yumurta veya mısır gevreği yeme düşüncesi sizi yatağınızdan kaldırıyor. Peki neden kahvaltıda yumurta ve süt ürünleri yiyoruz? Bu yemeklerin biraz karışık bir geçmişi var.

2018 tarihli bir çalışmanın araştırmacılarına göre, zengin ve soylular çoğunlukla kahvaltı sırasında yumurta yerken, diğerleri yulaf, pirinç ve diğer tahıllar gibi yiyecekleri tüketiyordu. 19. yüzyılda ortaya çıkan "Temiz Yaşam Hareketi", ABD'de "pişmiş kahvaltının" popüler hale geldiği zaman. 

KAHVALTILIK GEVREKLER 19. YÜZYILDA ORTAYA ÇIKTI

John Harvey Kellogg, 19. yüzyılın sonlarında pul pul kahvaltılık gevrekleri yarattı. Bu bir kahvaltı için kolaylık sağlıyordu ancak daha sonra yapılan çalışmalar güne başlarken besleyici bir şeyler yemenin faydaları olduğunu gösterdi.

2020 yılında yayınlanan bir araştırma, kahvaltı yapan katılımcıların daha fazla enerjiye sahip olduğunu ve gün boyunca daha fazla lif, meyve ve sebze alımına sahip olduğunu ortaya çıkardı. Bu kişiler ayrıca daha az meşrubat tüketti.  

YUMURTA YEMEK KİLO ALIMINI ENGELLİYOR

Diyetisyen Robyn Blackford, "Kahvaltının en önemli kısmı iyi bir protein kaynağına sahip olduğunuzdan emin olmaktır" diyor. Yumurta ve süt ürünleri harika bir protein kaynağı; bu da araştırmacıların simitle karşılaştırıldığında yumurta yemenin gün boyunca daha az kalori alımına, daha fazla kilo kaybına ve daha fazla tokluğa yol açabileceğini bulmasını mantıklı kılıyor. 

2021 tarihli çalışmanın araştırmacılarına göre, sabahları yumurta sarısı da dahil olmak üzere yalnızca bir yumurta eklendiğinde pantotenik asit, riboflavin, selenyum ve D vitamini alımı yüzde 10'un üzerinde arttı. Pek çok kişinin beslenmesinde eksik olan başka bir besin maddesi olan kolin yalnızca bir yumurta yiyerek de artabilir.


KALP HASTALIKLARINA SEBEP OLUYOR MU?

Ancak kolesterol sorunu olanlar yumurtaya temkinli yaklaşabiliyor. Oysa bazı çalışmalar, diyette kolesterol içeren yumurta yemenin mutlaka artmış kardiyovasküler hastalık riskine yol açmadığını ortaya koyuyor. Uzmanlara göre riskler konusunda emin değilseniz günde bir yumurta yemenin zararı yok. Hatta onlar her gün yediğiniz şeker miktarının, yediğiniz kolesterol miktarını hesaplamaktan daha kötü olduğunu söylüyor. 

SÜT FAYDALI MI?

Uzmanlar sütün de birçok faydasının olduğunu açıklıyor. Yüksek miktarda protein içeren bu lezzetli içecek kas büyümesine ve onarımına yardımcı olabiliyor. Aynı zamanda çocuklarda genel büyüme ve gelişme için de faydalı, kemikleri desteklemeye de katkı sağlıyor. 


HAZIR MEYVELİ YOĞURTLARDAN UZAK DURUN

Yoğurt ise protein açısından oldukça yüksek. Ancak hazır meyveli yoğurtlardan kaçınmak gerekiyor. Bunun yerine küçük bir porsiyon taze meyve eklemeniz öneriliyor. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —